Industriarbetarnas tidning

50 anställda får gå på Volvo – tar in bemanning

5 april, 2022 - 08:13

Skrivet av

I torsdags gjorde över 50 visstidsanställda sin sista dag på Volvo Lastvagnar i Umeå. Varför? De vet de inte riktigt själva.  

Omkring 50 visstidsanställda får inte förlängt på Volvo Lastvagnar i Umeå. Majoriteten av dem har jobbat i cirka nio månader och har förlängts successivt med tre månader åt gången, men får nu inte fortsätta.  

Orsaken, som Volvoledningen i Umeå har uppgett, är att de gjort en ”samlad bedömning” av varje enskild individ och landat i beslutet att inte låta de över 50 personerna fortsätta.  

– Det är illa att man behandlar anställda på det här sättet. Många av dem är unga och det är deras första möte med arbetsmarknaden. De får ingen förklaring till varför, i stället skuldbeläggs de. Samtidigt väljer Volvo att ersätta de visstidsanställda med bemanningsanställda, säger Gunnar Pettersson, klubbordförande på Verkstadsklubben på Volvo Lastvagnar i Umeå.  

Min ”samlade bedömning” av Volvo är att de har en människosyn som inte är bra.

Johan, en av dem som fått gå från Volvo Lastvagnar i Umeå.

Det har skapat en svår situation för samtliga arbetslag, som nu splittras, berättar han. 

– Ytterligare ett 100-tal visstidsanställda känner stor oro inför vad som ska hända med deras anställningar, eftersom de bara fått förlängt sex veckor. 

I torsdags slutade Johan för tredje gången på Volvo. De första två var på grund av arbetsbrist. Den här gången vet han inte varför.  

– De sa bara att jag inte får vara kvar efter en ”samlad bedömning”. När jag krävde att få veta vad det innebar kunde de inte ge något svar. Jag gick igenom punkt för punkt för målen man ska uppfylla, men ingenstans kunde de säga att jag hade brustit.  

Hur ser du på hanteringen?  

– Min ”samlade bedömning” av Volvo är att de har en människosyn som inte är bra. Jag är besviken, ledsen och förbannad. 

Volvoledningen i Umeå vill inte svara på frågor. De hänvisar till Volvo centralt i Göteborg. Där säger kommunikationschefen Claes Eliasson att de gjort en samlad bedömning, på prestation, potential och engagemang och därefter beslutat vilka som fått förlängt. Han bekräftar också att de ”parallellt med visstidsanställningar arbetar med bemanningsföretag för att ha en flexibilitet inför konjunkturförändringar.”   

– Vi har inte över 50 personer här som inte levt upp till prestation, potential och engagemang, säger klubbordföranden Gunnar Pettersson.  

Fotnot: Johan heter egentligen något annat.

Missa inget – skriv upp dig så du får Dagens Arbetes veckobrev!

2 kommentarer till “50 anställda får gå på Volvo – tar in bemanning

  • Det är tragiskt, en gång i tiden var Volvo i Umeå den arbetsgivare som alla ville till eftersom de såg sina anställda som värdefulla resurser, ett företag som visade intresse för att de anställda skulle få så bra villkor och arbetsmiljö som möjligt, och de kunde premiera sina anställda när de ställde upp på övertid för att lösa t.ex leveransproblem.
    I dag hör man allt fler som säger att Volvo i dag ser sina anställda som ”onödiga” kostnader, som slit-och-slängvaror utan något värde. Stackars de bemanningsanställda, minsta lilla de klagar på arbetsmiljön eller trakasserier, från ledningen eller från arbetskamraterna, så blir de utbytta. Drabbas de av arbetsskador sparkas de ut och ersätts av nya eftersom personalansvaret ligger på bemanningsföretaget, inte hos Volvo.

    • Ett smidigt sätt att försvaga en stark arbetarrörelse på en arbetsplats. Splittra dem. Gör vi o dom och gör en av grupperna rädda för att säga ifrån iom att de är i en större beroendeställning till företaget.
      Unionbusting 1 0 1… Känns väldigt amerikanskt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

Jag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemanningsanställda rök först när Volvo stängde. När produktionen drar igång igen står de sist i kön för att få tillbaka jobben. Än så länge är Joel Gustafsson och Mikael Olsson utan arbete.

Bemanningens pris

Bemanningens pris

För 20 år sedan var tanken att det skulle användas för att klara tillfälliga toppar. I dag har det blivit en permanent lösning, antalet bemanningsanställda har tiofaldigats. För många är det en väg in på arbetsmarknaden. Andra fastnar i en ­evighet av osäkra uppdrag. Som Antonio.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Visst blir det historiskt – men på vilket sätt?

Visst blir det historiskt – men på vilket sätt?

Det var ett stort beslut när IF Metalls avtalsråd sa ja till ett nytt huvudavtal om trygghet och omställning. En lång och sårig process närmar sig mål. Ändå – det är nu det börjar på riktigt, skriver Anna Julius.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nytt huvudavtal

IF Metalls avtalsråd sa ja till nytt huvudavtal

IF Metalls avtalsråd sa med en stor majoritet ja till ett nytt huvudavtal. En av de mest omvälvande förändringarna på arbetsmarknaden är ett steg närmare att bli verklighet.

Stoppa slakten i Ukraina

Stoppa slakten i Ukraina

Skjut inte på våra arbetande vänner i andra länder, skriver 300 fackmedlemmar på Volvo Lastvagnar i Umeå.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

”Jag fick samtal från arga medlemmar”

”Jag fick samtal från arga medlemmar”

I sista stund nådde IF Metall en lösning med medicinteknikföretaget Cytiva. Men medlemmar hörde av sig och tyckte att förbundsjuristen Darko Davidovic hade förstört för dem.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.