Industriarbetarnas tidning

Papperskrisen drabbar DA:s läsare

12 april, 2022 - 06:07

Skrivet av

Holmen kan inte lämna papper till tryckerierna i tid. Det innebär att Dagens Arbetes läsare inte får någon papperstidning förrän först om ett par veckor.

– Det är helt absurt! Det har aldrig hänt DA förr, eller under mina 30 år i branschen, säger tidningens chefredaktör Helle Klein.

Här kan du läsa DA nr 3 redan nu!

Våra tidningar finns också som bläddringsbara pdf:er webben. Du kan också ladda ner vår app. Här kan du söka i tidningens arkiv, hitta merläsning på da.se och lätt komma åt våra inlästa reportage.

Prenumerant? Glöm i så fall att du får Dagens Arbete hem i din brevlåda den här veckan. Eller nästa. Tidningen blir nämligen kraftigt försenad den här gången eftersom Holmen inte har levererat det papper som krävs för att tryckeriet Printagon i Helsingborg ska kunna trycka den 367 000 stora upplagan i tid.

Printagons vd, Bassam Mahmoud, är ytterst bekymrad. Det är inte lätt att vara tryckare i en tid av krisande tidningspappersbrist i kombination med skenande kemikaliepriser, förklarar han. Men det som framför allt har ställt affärerna på ända för honom och hans 35 anställda är den senaste tidens leveransförseningar – att de inte får papperet som avtalat. Som de kom överens om redan i höstas.

– De senaste tre månaderna har det varit försening på försening, men så här illa som det är nu har jag aldrig varit med om tidigare.

Vad betyder det för er del?

– Att vi måste stå stilla när vi skulle ha producerat. Och att jag är tvungen att låta personalen jobba mycket övertid. Effekten blir att vi förlorar mycket pengar också. Det är jättejobbigt.

Förklaringen som han fått av Holmen beror på ”överbokningar och att maskinerna gått dåligt, fortsätter Bassam Mahmoud.

– Fast det resonemanget köper jag inte. Så för ett par veckor sedan begärde jag ett underlag av Holmen där jag vill att de uppger exakt vad förseningen beror på. Men jag har fortfarande inte fått något svar.

Försenade leveranser har dock inte hindrat Holmen från salta räkningarna till Printagon i form av ett par för Bassam Mahmoud plötsliga och svårtydda energitillägg. Detta ”för att hålla maskiner igång i så hög grad som möjligt”, som Holmen skriver i mejl till honom.

Orsaken till att Printagon inte har fått sitt papper bottnar i en rad maskinproblem, men också att ”marknaden är helt uppåt väggarna”, enligt Fredrik Holgersson, sälj- och marknadsansvarig på Holmen.
Han fortsätter:

– Världsläget är helt orimligt. Vi har svårt med både råvaror och produktion, det är jätterörigt.

Ni har ett avtal med Printagon om att göra DA:s tidningspapper, ändå har ni kancellerat (annulerat) ordrar. Varför då?

– Jag kan inte detaljerna, exakt vad vi har gjort. Men vi försöker köra och leverera så mycket som vi bara kan till alla kunder. Vi försöker nu reda ut problemet med Printagon. Världsläget är jättetokigt. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Printagon är ett litet tryckeri. Levererar ni papper utifrån olika kvoter till olika tryckerier, där störst går först så att säga?

– Nej.

Så de små tryckerierna är lika värdefulla för er som de större?

– Absolut, alla kunder är lika viktiga. Nej, det är absolut inte så att vi har skjutit bort Printagon mer än någon annan, eller att vi har prioriterat fel. Utan det är helt enkelt så att maskiner har gått sämre och att det är ett marknadsläge som är helt ur balans.

Vad säger du till industriarbetarna i Sverige, och i synnerhet de anställda pappersarbetarna på Holmen, om att deras medlemstidning inte kommer ut som den ska?

– Ja, vad ska jag säga till dem… Det är tråkigt. Men vi jobbar så hårt vi bara kan för att lösa problemet.

Vad gör ni för att papperet ska levereras i tid till tryckeriet framöver

– Vi jobbar så hårt vi kan.

Kommer papperet att komma i tid nu?

– Vad ska jag säga om det? Vi vet ju inte vad som händer. Finns det råvaror så det räcker till? Det här är inget normalläge som vi befinner oss i nu. Det är tufft.

Dagens Arbete är bara en i mängden av tidskrifter som har drabbats hårt på grund av rådande brist på papper och skenande priser. Om det kan bland andra Kerstin Neld, vd för branschorganisationen Sveriges Tidskrifter, intyga:

– Många tidskrifter har tvingats att byta papper och vi är oroliga att flera av våra medlemmar nu kommer att tvingar skjuta upp tryck av planerade utgåvor. På sikt kan de snabbt ökande papperspriserna leda till att färre utgåvor kommer ut, och vissa titlar kan komma att läggas ner i förtid. På sikt riskerar vi att vissa nischer på marknaden kan komma att få sämre bevakning på grund av läget på pappersmarknaden.

I brist på papper rekommenderar Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein läsarna DA:s digitala utbud.

– Papperskaoset ställer till det rejält för oss på DA då annonsörer och bilagekunder blivit lovade utgivning en viss dag. För våra läsare finns dock alternativet att läsa tidningen digitalt vilket är bra, säger hon.

Dagens Arbetes papperstidning skulle alltså ha utkommit nu i påskveckan. I bästa fall dimper den i stället ner i brevlådorna den 25 april. Hela tidningen finns dock att läsa vi vår app e-DA redan nu och vi publicerar också artiklarna löpande här på da.se.

Printagons vd Bassam Mahmoud har nu anlitat en jurist för att utröna om Holmen kan ha begått ett avtalsbrott.

Följ DA digitalt – via veckobrevet varje torsdag!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Så är dagsformen för ditt bruk

Så är dagsformen för ditt bruk

Svenska pappersbruk och massabruk 2021. De som tillverkar finpapper är i farozonen. På kartong- och massabruken är det däremot goda tider. Dagens Arbete har kartlagt samtliga bruk efter deras ekonomiska förutsättningar. 

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

Utan en stabil kraftkälla, exempelvis kärnkraft, riskerar elbrist att bli ett nytt normaltillstånd, skriver Industriarbetsgivarna och Pappers i ett gemensamt debattinlägg.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Kräver skadestånd för långa arbetspass

En sommarvikarie som jobbade 27 arbetsdagar i sträck, brott mot veckovilan samt anställda som jobbat 16-timmarsskift tre dagar på raken. Pappers kräver 150 000 i skadestånd för brott mot arbetstidsreglerna.

Nu ska Hallsta tjäna flis

Nu ska Hallsta tjäna flis

Den nya energisatsningen spar miljö och pengar, men bruket är fortfarande beroende av ett lågt elpris och Holmen anser att det kräver kärnkraft.

Ingen panik hos största elslukaren

Ingen panik hos största elslukaren

Varenda kotte på bruket har elpriserna i huvudet. Det säger Aleksandar Srndovic på Hallsta pappersbruk som ser ett långsiktigt problem med dagens höga elpriser.

DA:s Helle Klein är årets Media-amazon

DA:s Helle Klein är årets Media-amazon

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein har fått utmärkelsen Årets Mediaamazon för sitt arbete för jämställdhet och fri journalistik.

Den hemliga arbetsplatsen

Den hemliga arbetsplatsen

I över 250 år har det tillverkats värdepapper på Tumba bruk. Men först nu blir arbetarna medlemmar i Pappers. Vi har hälsat på i en anrik miljö, där det mesta är känslig information.

Industrin viktigare än någonsin

Industrin viktigare än någonsin

När andra delar av samhället nu vill bli miljövänliga behöver de pappersindustrins gröna produkter, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Pappersstrejken i Finland är över

Pappersstrejken i Finland är över

Efter nästan fem månader är den finska pappersstrejken nu över. Det kom parterna överens om under fredagseftermiddagen. Arbetet återupptas omedelbart. 

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Att vara stötdämparen i systemet

Att vara stötdämparen i systemet

När inflationen ökar är det helt okej för hyresvärdar, butiker, restauranger och fan och hans moster att höja priserna. Då justerar de ju bara priserna för inflationen. Men så fort arbetarna vill ha löner därefter ropas det hejvilt om att det vore oansvarigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?