Industriarbetarnas tidning

Klart att Stora Enso stänger Kvarnsveden

1 juli, 2021

Skrivet av

Nu är det klart att Kvarnsveden läggs ner senast sista september. Men facket ger inte upp.
– Vi tror fortfarande att det finns andra som kan vara intresserade, säger Pappers ordförande Anders Pettersson.

Förhandlingarna om massa- och pappersproduktionen vid Stora Ensos bruk i Kvarnsveden har pågått sedan april. Det var då bolaget meddelade att de planerade en nedläggning av bruket.

Under hela processen har facken – Pappers, Unionen och Sveriges Ingenjörer – försökt få Stora Enso på andra tankar. Det skulle till exempel vara möjligt att ställa om till kartongproduktion, menar de.

Men nu har MBL-förhandlingarna avslutats och Stora Enso har meddelat att nedläggningen kommer att genomföras senast sista september i år. Sammanlagt 440 anställda berörs, varav 300 kollektivanställda.

Pappers ordförande på Kvarnsveden, Anders Pettersson, har trots det inte gett upp.

– Stora Enso kommer inte fortsätta att driva massa- och pappersproduktionen. Men vi tror fortfarande att det finns andra som kan vara intresserade, säger han.

Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att de har påbörjat ett arbete för att hitta framtida affärsmöjligheter för anläggningen, och att det sker i samarbete med både kommun och andra intressenter.

Nya MBL-förhandlingar inleds redan i morgon, och då är det dags för Stora Enso att informera facken om vilka intressenter de har kontakt med, tycker Anders Pettersson.

– Vi måste veta vad det kan bli för verksamhet i framtiden. Om det blir någon verksamhet skulle en del anställda kunna gå in i den. Då är det färre som blir av med jobbet.

Oavsett om en ny intressent kommer att bedriva kartongproduktion eller annan tillverkning på området så kommer det att bli uppsägningar. Och i de förhandlingarna har Pappers höga förväntningar på Stora Enso.

– Vi förväntar oss en bättre nivå än både 2013 och 2017 då två maskiner lades ned. Nu lägger de ner hela bruket, så ersättningen borde bli högre, säger Anders Pettersson.

Förhandlingarna fortsätter under nästa vecka för att sedan ta paus och återupptas i augusti.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

De anställda ger inte upp om Kvarnsveden

De anställda ger inte upp om Kvarnsveden

Än lever hoppet om Kvarnsveden, åtminstone bland de anställda på golvet. ”Det är som att alla spottat sig i nävarna,” säger huvudskyddsombudet Janne Grundelius.

140 i Hylte kan förlora jobbet

140 i Hylte kan förlora jobbet

Stora Enso ska omorganisera och lägger då ner en tidningspappersmaskin i halländska Hylte.

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

”En kalldusch för oss alla!” säger samordnande huvudskyddsombudet Jan Grundelius. 440 anställda på Kvarnsveden berörs.

Svanskogs bruk läggs ner

Svanskogs bruk läggs ner

Svanskogs bruk i Värmland – som tillverkar hälften av världens ölunderlägg – ska läggas ned. ”Det känns väldigt dystert”, säger Pappers avdelningsordförande Peter Wikström.

Vad har du i din urin?

Vad har du i din urin?

Allt fler arbetsgivare väljer att drogtesta sina anställda. Bra för säkerheten på jobbet – eller ett övergrepp på de anställdas integritet? DA for till Skoghall och till Sveriges största missbrukslabb.

Kvarnsveden ett ok i förhandlingarna

Industriarbetsgivarna vägrar förhandla med Pappers om inte den infekterade frågan om Kvarnsveden tas bort från dagordningen.

Pappers säger upp avtal

Pappers har sagt upp det allmänna villkorsavtalet, som bland annat reglerar semester, övertid och föräldraledighet. Agerandet är ett svar på arbetsgivarens hållning i Kvarnsveden-tvisten.

Framtidens produkter från skogen

Framtidens produkter från skogen

Plasten är på väg ut, medan skogen trampar nya stigar. Mycket händer inom forskningen när dagens träråvara omvandlas till morgondagens produkter.

Industri med framtid – och utmaningar

Industri med framtid – och utmaningar

Klimatfrågan är ibland obekväm att diskutera men läget är akut. Nu måste vi alla hjälpas åt, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Välkommen till jobbet, alla nya!

Att ta emot sommarjobbare är viktigt, för arbetsplatsen, för samhället och för oss som människor, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.