Industriarbetarnas tidning

Vi publicerar ett urval av artiklar från Dagens Arbetsmiljö, ett magasin som riktar sig till skyddsombud och förtroendevalda inom LO, men även andra som jobbar med arbetsmiljö.

”Vi kom snabbt ur svackan”

7 april, 2022

Skrivet av

Efter en stormig start med dålig arbetsmiljö är Mynak och generaldirektör Nader Ahmadi på banan. Myndigheten är liten, blott 21 anställda, och uppdraget är att sprida kunskap om arbetsmiljö.

Nader Ahmadi

Ålder: 62 år.
Uppdrag: Generaldirektör för Mynak, Myndigheten för arbetsmiljökunskap, som startade 1 juni 2018.
Tidigare: Professor i sociologi och prorektor vid Högskolan i Gävle.

Mynak

… står för Myndig­heten för arbets­miljökunskap och har sitt kontor i Gävle.

Skyddsombud pratar fortfarande om Arbetslivsinstitutet och dess vikt för arbetsmiljön. Har ni kunnat ersätta deras arbete?

– Arbetslivsinstitutet var en stor myndighet med nästan 500 anställda. Vi är drygt 20. Sen anlitar vi 40 till 50 visstidare och konsulter varje år. Det var inte tanken att ersätta Arbetslivsinstitutet. Forskning och utbildning har förts över till universiteten som gör ett fantastiskt jobb. Men sammanställningen av kunskap och informationsspridningen har vi tagit över.

Vilken konkret nytta kan skyddsombuden ha av Mynak? 

– Vi identifierar forskning som finns och försöker sprida kunskapen på ett begripligt sätt. Vi tar fram riktlinjer som vi bryter ner till korta vägledningar och till sist verktyg. Förra året om synergonomi och belysning på arbetsplatserna. Och riktlinjer mot kränkande särbehandling och mobbning.

Kunskapen om arbetsmiljö och vad som gäller enligt lag har sjunkit både hos chefer och fackliga. Vad gör ni åt det?

– Indirekt lyfter vi det. Det finns två myndigheter som jobbar med arbetsmiljö: Arbetsmiljöverket med lagens efterlevnad eftersom de är en tillsynsmyndighet, och vi genom vårt arbete att sprida kunskap. Därigenom lyfter vi också lagen.

Ni för en ganska dold tillvaro. Hur ska ni nå ut?

– Vi jobbar aktivt med sociala medier. Vi skickar ut nyhetsbrev elva gånger per år. Förra året anordnade vi sju webbinarier. Ett handlade om kränkande särbehandling och mobbning där vi hade 2 000 deltagare!

Under den tid ni funnits, kan du peka ut något särskilt som du är extra nöjd med? 

– Många saker. Vi har genomfört drygt 40 projekt och gett ut tio rapporter. Under pandemin gjorde vi en stor enkät där vi frågade 4 000 företag om covid. Vi har en podd som heter Arbetsmiljösnack. På Instagram har vi kontot Arbetsmiljötipset. Jag är särskilt stolt över vår personal. En liten grupp som började i motvind men ändå blivit så sammansvetsad.

Ja, ni fick en turbulent start där du även anklagades för sexuella trakasserier. Hur har ni kommit vidare? 

– Det kom anklagelser i media mot mig, men ingen gav sig till känna hos oss på myndigheten eller gick vidare till facket så att vi kunde gå vidare med det. Så vi tog in externa konsulter som tittade på verksamheten och den psykosociala arbetsmiljön.

Vad gjorde ni mer för att förbättra arbetsmiljön?

– Det var valår när vi startade. Veckan efter sa tre partier att vi efter valet skulle få lägga ner myndigheten. Vi var tio personer som inte ens hade hunnit skaffa lokal och möbler. Vi hade prestationsångest och sprang på alla bollar. Från början var det också tänkt att vi skulle bli större. Så nu behövde vi platta till organisationen och korta avståndet mellan chefer och medarbetare. Vi kom väldigt snabbt ur svackan.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Så jobbar SKF mot machokulturen

Så jobbar SKF mot machokulturen

Porrtidningar på arbetsplatsen och skämt om sexuell läggning var en gång vardag på SKF i Göteborg. Att motarbeta grabbig jargong står högt upp på prioriteringslistan för fackklubben.

”Facket måste ändra sig”

”Facket måste ändra sig”

Han var skyddsombud för Byggnads tills han petades på grund av sitt politiska engagemang för Sverigedemokraterna. Sedan dess har Magnus Persson, SD, arbetat för att bryta fackets makt över det lokala skyddsarbetet. Nu är han arbetsmarknadsutskottets ordförande.

”De har inte samma rättigheter”

”De har inte samma rättigheter”

Arbetsmiljöforskaren Maria Steinberg blev förskräckt när hon insåg att så många som ett av tre skyddsombud kan vara valda på fel sätt.

Facket varnar: fler falska skyddsombud

Facket varnar: fler falska skyddsombud

Ett av tre skyddsombud kan vara valt på fel sätt. De kallas falska skyddsombud och Transport har under året kämpat för att komma till rätta med problemet.

Jonas mejlar – och får truckkort på nån timme

Jonas mejlar – och får truckkort på nån timme

Tänk att ett fordon med gods som väger flera ton kommer mot dig. Tänk sedan att föraren köpt sitt truckkort för ett par tusen kronor efter bara en timmes utbildning. Då blir statistiken – 1 000 truckolyckor per år – inte lika obegriplig.  

DA möter: Magnus Sverke om regionala skyddsombud

DA möter: Magnus Sverke om regionala skyddsombud

Systemet med regionala skyddsombud fungerar bra och bör utökas, har utredaren Magnus Sverke kommit fram till. Lyssna på intervjun och ett arbetsplatsbesök under en skyddsrond med ett regionalt skyddsombud i Västerås.

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Mer än hälften av industriarbetarna störs av dålig arbetsmiljö varje dag. Var tredje är rädd för att bli skadad eller sjuk. Det visar IF Metalls senaste arbetsmiljöundersökning.

Nära samarbete med regionala skyddsombud på takfabriken

Nära samarbete med regionala skyddsombud på takfabriken

På takfabriken i Västerås flyter samarbetet med fackets regionala skyddsombud. Maina Bejefalk önskar att hon även fick besöka arbetsplatser utan GS-medlemmar.

Så ofta lyfter politikerna arbetsmiljön i riksdagen

Så ofta lyfter politikerna arbetsmiljön i riksdagen

Politikerna säger att skyddsombuden är viktiga. Ändå nämns de sällan i riksdagen. Dagens Arbetsmiljö har kartlagt vad arbetsmarknadspolitikerna faktiskt talar om i kammaren.

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Blockerade utrymningsvägar, truckar med dåliga bromsar och kapsågar utan klingskydd. Allt är historia. På Hällingsjö Hus har dåliga vanor ersatts av säkra rutiner.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.