Industriarbetarnas tidning

Vi publicerar ett urval av artiklar från Dagens Arbetsmiljö, ett magasin som riktar sig till skyddsombud och förtroendevalda inom LO, men även andra som jobbar med arbetsmiljö.

”Vi kom snabbt ur svackan”

7 april, 2022

Skrivet av

Efter en stormig start med dålig arbetsmiljö är Mynak och generaldirektör Nader Ahmadi på banan. Myndigheten är liten, blott 21 anställda, och uppdraget är att sprida kunskap om arbetsmiljö.

Nader Ahmadi

Ålder: 62 år.
Uppdrag: Generaldirektör för Mynak, Myndigheten för arbetsmiljökunskap, som startade 1 juni 2018.
Tidigare: Professor i sociologi och prorektor vid Högskolan i Gävle.

Mynak

… står för Myndig­heten för arbets­miljökunskap och har sitt kontor i Gävle.

Skyddsombud pratar fortfarande om Arbetslivsinstitutet och dess vikt för arbetsmiljön. Har ni kunnat ersätta deras arbete?

– Arbetslivsinstitutet var en stor myndighet med nästan 500 anställda. Vi är drygt 20. Sen anlitar vi 40 till 50 visstidare och konsulter varje år. Det var inte tanken att ersätta Arbetslivsinstitutet. Forskning och utbildning har förts över till universiteten som gör ett fantastiskt jobb. Men sammanställningen av kunskap och informationsspridningen har vi tagit över.

Vilken konkret nytta kan skyddsombuden ha av Mynak? 

– Vi identifierar forskning som finns och försöker sprida kunskapen på ett begripligt sätt. Vi tar fram riktlinjer som vi bryter ner till korta vägledningar och till sist verktyg. Förra året om synergonomi och belysning på arbetsplatserna. Och riktlinjer mot kränkande särbehandling och mobbning.

Kunskapen om arbetsmiljö och vad som gäller enligt lag har sjunkit både hos chefer och fackliga. Vad gör ni åt det?

– Indirekt lyfter vi det. Det finns två myndigheter som jobbar med arbetsmiljö: Arbetsmiljöverket med lagens efterlevnad eftersom de är en tillsynsmyndighet, och vi genom vårt arbete att sprida kunskap. Därigenom lyfter vi också lagen.

Ni för en ganska dold tillvaro. Hur ska ni nå ut?

– Vi jobbar aktivt med sociala medier. Vi skickar ut nyhetsbrev elva gånger per år. Förra året anordnade vi sju webbinarier. Ett handlade om kränkande särbehandling och mobbning där vi hade 2 000 deltagare!

Under den tid ni funnits, kan du peka ut något särskilt som du är extra nöjd med? 

– Många saker. Vi har genomfört drygt 40 projekt och gett ut tio rapporter. Under pandemin gjorde vi en stor enkät där vi frågade 4 000 företag om covid. Vi har en podd som heter Arbetsmiljösnack. På Instagram har vi kontot Arbetsmiljötipset. Jag är särskilt stolt över vår personal. En liten grupp som började i motvind men ändå blivit så sammansvetsad.

Ja, ni fick en turbulent start där du även anklagades för sexuella trakasserier. Hur har ni kommit vidare? 

– Det kom anklagelser i media mot mig, men ingen gav sig till känna hos oss på myndigheten eller gick vidare till facket så att vi kunde gå vidare med det. Så vi tog in externa konsulter som tittade på verksamheten och den psykosociala arbetsmiljön.

Vad gjorde ni mer för att förbättra arbetsmiljön?

– Det var valår när vi startade. Veckan efter sa tre partier att vi efter valet skulle få lägga ner myndigheten. Vi var tio personer som inte ens hade hunnit skaffa lokal och möbler. Vi hade prestationsångest och sprang på alla bollar. Från början var det också tänkt att vi skulle bli större. Så nu behövde vi platta till organisationen och korta avståndet mellan chefer och medarbetare. Vi kom väldigt snabbt ur svackan.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Så ofta lyfter politikerna arbetsmiljön i riksdagen

Så ofta lyfter politikerna arbetsmiljön i riksdagen

Politikerna säger att skyddsombuden är viktiga. Ändå nämns de sällan i riksdagen. Dagens Arbetsmiljö har kartlagt vad arbetsmarknadspolitikerna faktiskt talar om i kammaren.

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Blockerade utrymningsvägar, truckar med dåliga bromsar och kapsågar utan klingskydd. Allt är historia. På Hällingsjö Hus har dåliga vanor ersatts av säkra rutiner.

”Skydds­ombuden ger oss en fördel”

”Skydds­ombuden ger oss en fördel”

Klassperspektivet är en viktig drivkraft för bostadsminister Johan Danielsson (S), tills nyligen EU-parlamentariker.

LO-projekt ska stärka facken och arbetsmiljöarbetet

LO-projekt ska stärka facken och arbetsmiljöarbetet

Maktbalansen på arbetsplatserna har starkt förskjutits mot arbetsgivarsidan de senaste årtiondena, säger Carola Löfstrand. Hon håller i LO:s program ”Det goda arbetet i en ny tid”.

Nano kan bli en ny asbestskandal

Nano kan bli en ny asbestskandal

Facken och arbetsgivarna måste lära sig att hantera nano på ett säkert sätt. Det brådskar, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Så jobbar nanoforskarna

Så jobbar nanoforskarna

I Sverige sker forskning om nanoteknikens risker vid olika institutioner. Det saknas samordning. Här ger landets ledande forskare sin bild.

Nano – hälsofarlig superteknik

Nano – hälsofarlig superteknik

Forskare: ”Det här att använda nya häftiga material utan att tänka sig för, det bör vi inte göra igen.”

Så kan arbetsmiljön bli bättre

Så kan arbetsmiljön bli bättre

Sexuella trakasserier, likvärdig behandling eller att undvika olyckor. De som kämpar för ett bättre arbetsliv får ta sig an vitt skilda frågor. Här lyfter de fram några av de viktigaste.

Här är flamsäkra bh:ar en självklarhet

Här är flamsäkra bh:ar en självklarhet

Sedan de kvinnliga skyddsombuden skapade ett eget nätverk är tonen en annan.

Farligt fusk med truckkort

Farligt fusk med truckkort

I ett skåp i Mellansverige finns en pärm. Den är fylld av falska truckkort. Men de flesta kort finns hos förare som kör utan att veta hur.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.