Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Lite vila innan utmaningarna

22 juni, 2022

Skrivet av

Krönika Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

I slutet på maj månad höll GS kongress. Ombud från hela landet samlades i Örebro för att i fyra dagar peka ut riktningen för kommande kongressperiod. Jag vill tacka alla ombud som gjorde den här kongressen till en riktig kraftsamling. Jag hoppas att den energi vi lyckades samla i Örebro kan spridas vidare på våra medlemmars arbetsplatser när nu det mer vardagliga fackliga arbetet tar vid igen.

För energi kommer vi att behöva. Det som närmast väntar är en valrörelse som samlar det mest högerkonservativa block vi någonsin skådat.

I högerns regeringsunderlag ingår Sverigedemokraterna, vars partiledare vägrat att välja vem av Putin eller Biden han föredrar. Somliga av hans Sverigevänner har ihärdigt stämt in i Putins destabiliseringskampanjer och baktalat det svenska samhället i utländska och sociala medier.

Vän av ordning kanske undrar om man inte har rätt att göra det? Tycker man att det svenska samhället är på väg att kollapsa så ska man väl få säga det?

Självklart, det är det som är skillnaden mellan oss och Ryssland.

Men! Det är varje politikers ansvar att avgöra när ens egen politiska agenda blir underordnad ett annat politiskt syfte. Då blir det också en säkerhetspolitisk fråga. Under kalla kriget kallades dessa understödjare för nyttiga idioter. Jag tycker att det begreppet är relevant än i dag.

GS och övriga LO-fack har en facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna av ett enda skäl. Det är genom den samverkan som arbetare kan påverka politiken i en riktning som inte gynnar de redan välbeställda, som kan utmana världens mest extrema välfärdssystem där skattepengar rullar in till vinster i stället för till vård, omsorg och skola. Det är en samverkan som också kan säkerställa vår möjlighet att skydda vårt partssystem där vi genom våra kollektivavtal säkrar schysta löner och villkor för våra medlemmar.

Direkt efter valrörelsen drar återigen en ny avtalsrörelse i gång. Den 31 mars nästa år ska vi ha nya avtal på plats. Så det är helt klart en intensiv period som väntar i den fackliga världen.

Men innan dess hoppas jag att vi alla ska kunna njuta av en underbar svensk sommar så att vi alla kan komma tillbaka utvilade och taggade på framtidens utmaningar!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

Vi vill höja reseavdraget, och ändra så att det helt baseras på avstånd. Ni industriarbetare måste kunna fortsätta ta er till jobbet, skriver finansminister Mikael Damberg (S).

Kunskap skyddar demokratin

Kunskap skyddar demokratin

Putins angrepp på Ukraina visar hur skör demokratin är. Vi behöver kunskap om hur den fungerar i praktiken, för att den ska stå stark, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

Nationell folkräkning, mer resurser till gränspolisen och krafttag mot fusket. Så kan vi stoppa skuggsamhället, skriver Liberalernas Roger Haddad och Malin Danielsson.

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Som industriarbetare ser jag att det är Socialdemokraterna som bär våra frågor. Och det är upp till oss att hjälpa dem att driva dem ännu bättre, skriver pappersarbetaren Jim Svensk Larm.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

Nu måste löntagarna hålla ihop

Nu måste löntagarna hålla ihop

Trots S-regering har det under lång tid varit en borgerlig majoritet i riksdagen. Det har inte varit till löntagarnas fördel, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.