Industriarbetarnas tidning

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

24 augusti, 2022 - 07:02

Skrivet av

Mer än hälften av industriarbetarna störs av dålig arbetsmiljö varje dag. Var tredje är rädd för att bli skadad eller sjuk. Det visar IF Metalls senaste arbetsmiljöundersökning.

IF Metall gör med jämna mellanrum undersökningar bland sina medlemmar om hur de upplever sin arbetsmiljö. I årets rapport har flera saker blivit värre än i de tidigare undersökningarna 2018 och 2020: Fler medlemmar tycker att arbetet är tungt, färre har fått säkerhetsinstruktioner och fler säger att det saknas skyddsombud på arbetsplatserna.

Lina Stenberg, rapportförfattare och talskrivare på IF Metall.

Lina Stenberg, som skrivit rapporten, har inget entydigt svar på varför det är så.

– Jag har pratat med många, och ingen är särskilt förvånad. Coronan kan spela in, men det är också tydligt att arbetsplatserna är mer slitiga, det är mer stress. Det är extremt dålig bemanning på vissa håll.

Förbundsordförande Marie Nilsson håller med.

– Det har pågått ett tag nu, att bemanningen blir mer slimmad. Det pressar våra medlemmar.

Vad kan ni som fackförbund göra åt problemen som beskrivs i rapporten?

– Vi behöver steppa upp det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Nyanställda och personer som kommer tillbaka från en längre ledighet måste få en ordentlig säkerhetsintroduktion. Det måste vi bevaka, säger Marie Nilsson.

Hon pekar på att Arbetsmiljöverkets föreskrifter kräver en introduktion, ändå är det bara en av fyra som säger att de fått det.

– Vi har en ganska bra lagstiftning. Det handlar om att använda den.

Coronan kan spela in, men det är också tydligt att arbetsplatserna är mer slitiga, det är mer stress.

Lina Stenberg, rapportförfattare IF Metall.

Att organisationerna blivit mer slimmade tror Lina Stenberg är en orsak till att antalet skyddsombud i förhållande till antalet anställda minskar – det är svårt att få tid att både vara skyddsombud och jobba.

– De lokala skyddsombuden blir färre och det i sig gör så att de regionala skyddsombuden får sämre inblick i hur det funkar.

Både Marie Nilsson och Lina Stenberg reagerade på att så många industriarbetare känner oro – både för att drabbas av ohälsa av jobbet, och att inte orka jobba till pension. Oron finns också bland unga.

– Det är väldigt oroväckande. Jag tycker det är tydligt att det inte tagits på allvar, säger Lina Stenberg.

Problemen i arbetsmiljön hänger ofta ihop med varandra. De som har tunga jobb eller tycker att bemanningen är för låg är mer oroliga för olycksfall än andra. De som saknar skyddsombud får mer sällan säkerhetsinstruktioner och känner mer olust inför jobbet.

Det finns förstås arbetsplatser där läget ser betydligt ljusare ut.

– Det kan bero på att det inte är lika tunga jobb, men också att de faktiskt tar frågorna på allvar, säger Lina Stenberg.

I rapporten beskrivs arbetsmiljöproblemen som en viktig valfråga, där IF Metall bland annat kräver nolltolerans mot olyckor och att regionala skyddsombud ska få tillträde till alla arbetsplatser.

Kommer ni även att ta upp arbetsmiljöfrågor i avtalsrörelsen?

– Vi håller på att titta på arbetsmiljökrav när vi diskuterar i Facken inom industrin, och även gemensamt inom LO. Det är möjligt att det kommer krav, jag kan inte svara på det just nu, säger Marie Nilsson.

Hon pekar också på den partsgemensamma grupp där Facken inom industrin samarbetar med arbetsgivarna om arbetsmiljön.

– Vi kanske får intensifiera arbetet där, så vi jobbar på flera fronter.

Lina Stenberg säger att det är viktigt att ha med arbetsmiljöfrågorna nu när det växer fram mycket ny, ofta grön, industri, till exempel i norr.

– Det måste göras på rätt sätt på de anställdas villkor. Det är våra medlemmar som ska göra jobbet, säger Lina Stenberg.

– Det är ett jättejobbb att se till att det blir bra och säkert. Så vi inte får nya produktionssätt som är skadliga. Att vi är med från början, säger Marie Nilsson.

12027 medlemmar i IF Metall besvarade enkäten, vilket var 30 procent av de tillfrågade. Urvalet är representativt med avseende på t ex ålder, bransch, kön och geografi. Undersöningen gjordes tidigare 2018 och 2020.

Läs hela rapporten

Här hittar du IF Metalls rapport som en pdf-fil.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Varannan ung tycker att jobbet är tungt

Varannan ung tycker att jobbet är tungt

Unga industriarbetare har svårare än äldre att säga i från, visar IF Metalls arbetsmiljöundersökning. De tycker att arbetet är tyngre, mer enformigt och känner mer olust inför jobbet än sina äldre jobbarkompisar.

”Unga är extra utsatta”

”Unga är extra utsatta”

En siffra sticker ut i undersökningen av IF Metallarnas fysiska arbetsmiljö: Hela 71 procent besväras av buller flera gånger i veckan. ”Siffran borde ha förbättrats med tanke på de insatser som görs. Vi behöver studera det noggrannare”, kommenterar förbundsordförande Marie Nilsson.

Skydds­ombuden sågar arbetet mot stress

För mer än hälften av IF Metalls skyddsombud är viktigaste frågan att motverka stress och för hög arbetsbelastning. Men många av dem säger att den psykosociala arbetsmiljön på jobbet fortfarande är dålig.

Arbetsmiljön måste bli bättre!

Arbetsmiljön måste bli bättre!

”Arbetsmiljön är en av våra viktigaste frågor, och en medlemsundersökning visar att den ofta brister. Så kan vi inte ha det”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Varannan IF Metallare lider av stress

Varannan IF Metallare lider av stress

Över hälften av IF Metalls medlemmar känner sig stressade på jobbet minst en gång i veckan, en lika stor andel får inte påverka sitt eget arbete. Förbundets nya arbetsmiljöundersökning ger en bild av stress, sömnproblem och olust.

Stå upp för skydds­ombuden

Stå upp för skydds­ombuden

Personlig erfarenhet från arbetsplatserna går inte att ersätta med en chattbot på Arbetsmiljöverkets hemsida, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Var femte skyddsrond digital under pandemin

Var femte skyddsrond digital under pandemin

När många arbetsplatser inom industrin stängde för fysiska besök fick IF Metalls regionala skyddsombud ta till digitala verktyg. Var femte skyddsrond genomfördes digitalt förra året.

Arbetsmiljö på undantag i pandemin

Färre medlemmar har haft kontakt med sitt skyddsombud eller samtalat med sin närmaste chef om arbetsmiljön under pandemin. Det är en trend som måste brytas.

Gravid? Risk att du förlorar pengar

Gravid? Risk att du förlorar pengar

Väntar du barn och har ett riskfyllt jobb? Då kan du bli förbjuden att jobba – och förlora inkomst. Det hände Sandra Ekholm i Oxelösund.

DA möter: Magnus Sverke om regionala skyddsombud

DA möter: Magnus Sverke om regionala skyddsombud

Systemet med regionala skyddsombud fungerar bra och bör utökas, har utredaren Magnus Sverke kommit fram till. Lyssna på intervjun och ett arbetsplatsbesök under en skyddsrond med ett regionalt skyddsombud i Västerås.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.