Många industriarbetare störs av buller och temperaturproblem varje dag. ”Vi behöver steppa upp det förebyggande arbetsmiljöarbetet”, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson. Foto: Bea Tigerhielm och TT Nyhetsbyrån
Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö
Mer än hälften av industriarbetarna störs av dålig arbetsmiljö varje dag. Var tredje är rädd för att bli skadad eller sjuk. Det visar IF Metalls senaste arbetsmiljöundersökning.
IF Metall gör med jämna mellanrum undersökningar bland sina medlemmar om hur de upplever sin arbetsmiljö. I årets rapport har flera saker blivit värre än i de tidigare undersökningarna 2018 och 2020: Fler medlemmar tycker att arbetet är tungt, färre har fått säkerhetsinstruktioner och fler säger att det saknas skyddsombud på arbetsplatserna.
Lina Stenberg, rapportförfattare och talskrivare på IF Metall.
Lina Stenberg, som skrivit rapporten, har inget entydigt svar på varför det är så.
– Jag har pratat med många, och ingen är särskilt förvånad. Coronan kan spela in, men det är också tydligt att arbetsplatserna är mer slitiga, det är mer stress. Det är extremt dålig bemanning på vissa håll.
Förbundsordförande Marie Nilsson håller med.
– Det har pågått ett tag nu, att bemanningen blir mer slimmad. Det pressar våra medlemmar.
Vad kan ni som fackförbund göra åt problemen som beskrivs i rapporten?
– Vi behöver steppa upp det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Nyanställda och personer som kommer tillbaka från en längre ledighet måste få en ordentlig säkerhetsintroduktion. Det måste vi bevaka, säger Marie Nilsson.
Hon pekar på att Arbetsmiljöverkets föreskrifter kräver en introduktion, ändå är det bara en av fyra som säger att de fått det.
– Vi har en ganska bra lagstiftning. Det handlar om att använda den.
Coronan kan spela in, men det är också tydligt att arbetsplatserna är mer slitiga, det är mer stress.
Lina Stenberg, rapportförfattare IF Metall.
Att organisationerna blivit mer slimmade tror Lina Stenberg är en orsak till att antalet skyddsombud i förhållande till antalet anställda minskar – det är svårt att få tid att både vara skyddsombud och jobba.
– De lokala skyddsombuden blir färre och det i sig gör så att de regionala skyddsombuden får sämre inblick i hur det funkar.
Både Marie Nilsson och Lina Stenberg reagerade på att så många industriarbetare känner oro – både för att drabbas av ohälsa av jobbet, och att inte orka jobba till pension. Oron finns också bland unga.
– Det är väldigt oroväckande. Jag tycker det är tydligt att det inte tagits på allvar, säger Lina Stenberg.
Problemen i arbetsmiljön hänger ofta ihop med varandra. De som har tunga jobb eller tycker att bemanningen är för låg är mer oroliga för olycksfall än andra. De som saknar skyddsombud får mer sällan säkerhetsinstruktioner och känner mer olust inför jobbet.
Det finns förstås arbetsplatser där läget ser betydligt ljusare ut.
– Det kan bero på att det inte är lika tunga jobb, men också att de faktiskt tar frågorna på allvar, säger Lina Stenberg.
I rapporten beskrivs arbetsmiljöproblemen som en viktig valfråga, där IF Metall bland annat kräver nolltolerans mot olyckor och att regionala skyddsombud ska få tillträde till alla arbetsplatser.
Kommer ni även att ta upp arbetsmiljöfrågor i avtalsrörelsen?
– Vi håller på att titta på arbetsmiljökrav när vi diskuterar i Facken inom industrin, och även gemensamt inom LO. Det är möjligt att det kommer krav, jag kan inte svara på det just nu, säger Marie Nilsson.
Hon pekar också på den partsgemensamma grupp där Facken inom industrin samarbetar med arbetsgivarna om arbetsmiljön.
– Vi kanske får intensifiera arbetet där, så vi jobbar på flera fronter.
Lina Stenberg säger att det är viktigt att ha med arbetsmiljöfrågorna nu när det växer fram mycket ny, ofta grön, industri, till exempel i norr.
– Det måste göras på rätt sätt på de anställdas villkor. Det är våra medlemmar som ska göra jobbet, säger Lina Stenberg.
– Det är ett jättejobbb att se till att det blir bra och säkert. Så vi inte får nya produktionssätt som är skadliga. Att vi är med från början, säger Marie Nilsson.
12027 medlemmar i IF Metall besvarade enkäten, vilket var 30 procent av de tillfrågade. Urvalet är representativt med avseende på t ex ålder, bransch, kön och geografi. Undersöningen gjordes tidigare 2018 och 2020.