Industriarbetarnas tidning

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

24 augusti, 2022 - 07:02

Skrivet av

Mer än hälften av industriarbetarna störs av dålig arbetsmiljö varje dag. Var tredje är rädd för att bli skadad eller sjuk. Det visar IF Metalls senaste arbetsmiljöundersökning.

IF Metall gör med jämna mellanrum undersökningar bland sina medlemmar om hur de upplever sin arbetsmiljö. I årets rapport har flera saker blivit värre än i de tidigare undersökningarna 2018 och 2020: Fler medlemmar tycker att arbetet är tungt, färre har fått säkerhetsinstruktioner och fler säger att det saknas skyddsombud på arbetsplatserna.

Lina Stenberg, rapportförfattare och talskrivare på IF Metall.

Lina Stenberg, som skrivit rapporten, har inget entydigt svar på varför det är så.

– Jag har pratat med många, och ingen är särskilt förvånad. Coronan kan spela in, men det är också tydligt att arbetsplatserna är mer slitiga, det är mer stress. Det är extremt dålig bemanning på vissa håll.

Förbundsordförande Marie Nilsson håller med.

– Det har pågått ett tag nu, att bemanningen blir mer slimmad. Det pressar våra medlemmar.

Vad kan ni som fackförbund göra åt problemen som beskrivs i rapporten?

– Vi behöver steppa upp det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Nyanställda och personer som kommer tillbaka från en längre ledighet måste få en ordentlig säkerhetsintroduktion. Det måste vi bevaka, säger Marie Nilsson.

Hon pekar på att Arbetsmiljöverkets föreskrifter kräver en introduktion, ändå är det bara en av fyra som säger att de fått det.

– Vi har en ganska bra lagstiftning. Det handlar om att använda den.

Coronan kan spela in, men det är också tydligt att arbetsplatserna är mer slitiga, det är mer stress.

Lina Stenberg, rapportförfattare IF Metall.

Att organisationerna blivit mer slimmade tror Lina Stenberg är en orsak till att antalet skyddsombud i förhållande till antalet anställda minskar – det är svårt att få tid att både vara skyddsombud och jobba.

– De lokala skyddsombuden blir färre och det i sig gör så att de regionala skyddsombuden får sämre inblick i hur det funkar.

Både Marie Nilsson och Lina Stenberg reagerade på att så många industriarbetare känner oro – både för att drabbas av ohälsa av jobbet, och att inte orka jobba till pension. Oron finns också bland unga.

– Det är väldigt oroväckande. Jag tycker det är tydligt att det inte tagits på allvar, säger Lina Stenberg.

Problemen i arbetsmiljön hänger ofta ihop med varandra. De som har tunga jobb eller tycker att bemanningen är för låg är mer oroliga för olycksfall än andra. De som saknar skyddsombud får mer sällan säkerhetsinstruktioner och känner mer olust inför jobbet.

Det finns förstås arbetsplatser där läget ser betydligt ljusare ut.

– Det kan bero på att det inte är lika tunga jobb, men också att de faktiskt tar frågorna på allvar, säger Lina Stenberg.

I rapporten beskrivs arbetsmiljöproblemen som en viktig valfråga, där IF Metall bland annat kräver nolltolerans mot olyckor och att regionala skyddsombud ska få tillträde till alla arbetsplatser.

Kommer ni även att ta upp arbetsmiljöfrågor i avtalsrörelsen?

– Vi håller på att titta på arbetsmiljökrav när vi diskuterar i Facken inom industrin, och även gemensamt inom LO. Det är möjligt att det kommer krav, jag kan inte svara på det just nu, säger Marie Nilsson.

Hon pekar också på den partsgemensamma grupp där Facken inom industrin samarbetar med arbetsgivarna om arbetsmiljön.

– Vi kanske får intensifiera arbetet där, så vi jobbar på flera fronter.

Lina Stenberg säger att det är viktigt att ha med arbetsmiljöfrågorna nu när det växer fram mycket ny, ofta grön, industri, till exempel i norr.

– Det måste göras på rätt sätt på de anställdas villkor. Det är våra medlemmar som ska göra jobbet, säger Lina Stenberg.

– Det är ett jättejobbb att se till att det blir bra och säkert. Så vi inte får nya produktionssätt som är skadliga. Att vi är med från början, säger Marie Nilsson.

12027 medlemmar i IF Metall besvarade enkäten, vilket var 30 procent av de tillfrågade. Urvalet är representativt med avseende på t ex ålder, bransch, kön och geografi. Undersöningen gjordes tidigare 2018 och 2020.

Läs hela rapporten

Här hittar du IF Metalls rapport som en pdf-fil.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Varannan ung tycker att jobbet är tungt

Varannan ung tycker att jobbet är tungt

Unga industriarbetare har svårare än äldre att säga i från, visar IF Metalls arbetsmiljöundersökning. De tycker att arbetet är tyngre, mer enformigt och känner mer olust inför jobbet än sina äldre jobbarkompisar.

”Unga är extra utsatta”

”Unga är extra utsatta”

En siffra sticker ut i undersökningen av IF Metallarnas fysiska arbetsmiljö: Hela 71 procent besväras av buller flera gånger i veckan. ”Siffran borde ha förbättrats med tanke på de insatser som görs. Vi behöver studera det noggrannare”, kommenterar förbundsordförande Marie Nilsson.

Skydds­ombuden sågar arbetet mot stress

För mer än hälften av IF Metalls skyddsombud är viktigaste frågan att motverka stress och för hög arbetsbelastning. Men många av dem säger att den psykosociala arbetsmiljön på jobbet fortfarande är dålig.

Arbetsmiljön måste bli bättre!

Arbetsmiljön måste bli bättre!

”Arbetsmiljön är en av våra viktigaste frågor, och en medlemsundersökning visar att den ofta brister. Så kan vi inte ha det”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Varannan IF Metallare lider av stress

Varannan IF Metallare lider av stress

Över hälften av IF Metalls medlemmar känner sig stressade på jobbet minst en gång i veckan, en lika stor andel får inte påverka sitt eget arbete. Förbundets nya arbetsmiljöundersökning ger en bild av stress, sömnproblem och olust.

Stå upp för skydds­ombuden

Stå upp för skydds­ombuden

Personlig erfarenhet från arbetsplatserna går inte att ersätta med en chattbot på Arbetsmiljöverkets hemsida, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Var femte skyddsrond digital under pandemin

Var femte skyddsrond digital under pandemin

När många arbetsplatser inom industrin stängde för fysiska besök fick IF Metalls regionala skyddsombud ta till digitala verktyg. Var femte skyddsrond genomfördes digitalt förra året.

Arbetsmiljö på undantag i pandemin

Färre medlemmar har haft kontakt med sitt skyddsombud eller samtalat med sin närmaste chef om arbetsmiljön under pandemin. Det är en trend som måste brytas.

Gravid? Risk att du förlorar pengar

Gravid? Risk att du förlorar pengar

Väntar du barn och har ett riskfyllt jobb? Då kan du bli förbjuden att jobba – och förlora inkomst. Det hände Sandra Ekholm i Oxelösund.

Ge er inte på skydds­ombuden!

Trygga och säkra ­arbetsplatser är viktigast av allt – och nu gäller det att vi försvarar det systematiska arbets­miljöarbetet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?