Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

6 september, 2022

Debatt Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. Det är därför jag som industriarbetare engagerar mig i partiet, skriver Erfan Kakahani.

Om skribenten:

Erfan Kakahani är medlem i IF Metall och aktiv i Vänsterpartiet i Sundsvall.

När man tar del av fackföreningsrörelsens budskap inför valdagen kan man lätt få intrycket att det endast är Socialdemokraterna som företräder löntagarna. Ser man till vad som hänt i politiken, inte minst under den senaste mandatperioden, så finns starka argument för att Vänsterpartiet är ett minst lika bra alternativ. Åtminstone om man vill ha en politik som gynnar oss industriarbetare.

Ett exempel där Vänsterpartiet stått upp för oss är när regeringen drev igenom ett försvagat anställningsskydd. När S-regeringen kompromissade med nyliberalerna i Centerpartiet och Liberalerna, till priset av ett urholkat anställningsskydd, stod vänstern på andra sidan och försvarade bland annat turordningsreglerna. Idag är V det enda partiet som aktivt driver att visstidsanställningar som saknar objektiva skäl ska förbjudas.

Ett annat exempel var när regeringen återinförde karensavdraget i våras. Bara vänstern röstade, trots massiv facklig kritik, emot. Avdraget är en tydlig klassorättvisa eftersom arbetare till skillnad från många tjänstemän sällan kan välja att jobba hemifrån.

I andra frågor som handlar om våra arbetsplatser, såsom i kampen för vår arbetsmiljö, har Vänsterpartiet länge gått i spetsen. Det gäller också för arbetet med att få bukt med oseriösa och kriminella aktörer på svensk arbetsmarknad.

Man har argumenterat för ökade befogenheter för skyddsombud, mera resurser till Arbetsmiljöverket och högre straff för arbetsmiljöbrott.

Och Vänsterpartiet var först med att kräva myndighetssamordnade center mot arbetslivskriminalitet, något som regeringen nu gjort till sin politik. I förhållande till den lönedumpning som många arbetsgivare ägnar sig åt har man krävt en reglerad arbetskraftsinvandring och återupprättad arbetsmarknadsprövning.

Viktigt är också att Vänsterpartiet tar ett helhetsgrepp i frågan om klimatomställningen. Här föreslår partiet ordentliga statliga investeringar som kan möjliggöra kraftigt utökad elproduktion, förbättrad transportinfrastruktur och en aktiv, klimatsmart, bostadspolitik.

Inriktningen på förslagen är att staten måste ta ett betydligt större ansvar än idag, både för att påskynda klimatomställningen, och också för att se till att samhället blir mer rättvist och jämlikt i processen. Det är en politik som skulle skapa många nya jobb inom, och omkring, industrin.

Alla fina förslag till trots är så klart det viktigaste att man faktiskt lyckas få igenom sin politik. Trots att övriga partier har försökt att utesluta Vänsterpartiet från inflytande har partiet lyckats tvinga fram den största höjningen av pensionerna på många år. Man har också tvingat fram viktiga förbättringar i sjukförsäkringen.

Förra året lyckades Vänsterpartiet tillsammans med hyresgäströrelsen stoppa planerna på att införa marknadshyra i hyresrätter, även om det krävdes en regeringskris. Så ser arbetarpolitik på riktigt ut.

Löntagarna behöver partier som inte tvekar om var lojaliteten ligger, också när det blåser hårt. Den insikten borde vara viktig när medlemmar i IF Metall röstar den 11 september.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Framtiden finns – än så länge

Framtiden finns – än så länge

Lyssna på vad framtidens riddare sitter och mumlar: Vi måste fortsätta att slåss, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Jag har inte känt mig så patriotisk sen senaste gången vi sjöng nationalsången inför någon match i fotbolls-VM, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

En plats att vara bara lagom i fred

En plats att vara bara lagom i fred

På Ingmar Bergmans stiftelse är det vördnadsfullt. Jag undrar hur det skulle vara om jag hade en, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Skyddsombuden och arbetsmiljöarbetet har fått en alltmer osynlig roll i kollektivavtalen, skriver Maria Steinberg, författare och
docent i arbetsmiljörätt.

Dags att tacka nej, direktörer!

Dags att tacka nej, direktörer!

Vi stod emot kraven på inskränkt makt, men löneökningarna kommer inte att motsvara kostnadsökningarna. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta ansvar för sina löner och bonusar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Nu är det upp till regering, riksbank och direktörer att göra sin del, så vi snabbt kan komma tillbaka till ett läge där vi kan få mer pengar i plånboken, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Det blev bästa möjliga avtal

Det blev bästa möjliga avtal

Reallöneökningar är vårt självklara mål. Med det här avtalet kan vi nå dit redan nästa år, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Där rötter aldrig brinner

Där rötter aldrig brinner

Se gruvarbetaren och poeten Wilma Saga Persson läsa sin nya dikt Där rötter aldrig brinner.

Bakom varje siffra finns en människa

Ortens stora arbetsgivare är bara en liten prick ett havt jordklot bort för de japanska ägarna. Men varje räntesteg och arbetslöshetssiffra är på riktigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Om regeringspartierna ska lägga en budget för att dämpa krisen borde det vara tid för höjda barnbidrag, hyresrätter till rimliga priser och trygga jobb, skriver journalisten Lina Stenberg.

Du kanske också vill läsa…

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Då kan det bli riktigt god stämning i LO-borgen

Det kan te sig lite märkligt att LO-basen inte kan välja mellan V och ett parti där den ansvariga för arbetsmarknadsfrågor prisats med en tavla av en brinnande LO-borg, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

Om M och SD på riktigt vill göra krafttag mot brottsligheten borde de släppa den fixa idéen om att underminera de fackliga regionala skyddsombudens roll, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

Nationell folkräkning, mer resurser till gränspolisen och krafttag mot fusket. Så kan vi stoppa skuggsamhället, skriver Liberalernas Roger Haddad och Malin Danielsson.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Vi fortsätter påverka politiken

När vi har en regering som inte prioriterar löntagarna är det ännu viktigare att vi är starka och driver våra frågor, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.