Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vi fortsätter påverka politiken

12 oktober, 2022

Skrivet av

Krönika När vi har en regering som inte prioriterar löntagarna är det ännu viktigare att vi är starka och driver våra frågor.

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

När jag skriver det här är det fortfarande oklart hur Sveriges nya regering kommer att se ut. Men Ulf Kristersson har fått chansen som statsminister. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har två rösters övervikt i riksdagen.
IF Metall samverkar med Socialdemokraterna. Det gör vi för att Socialdemokraterna är det parti som ligger närmast oss i synen på arbetsmarknaden och samhället. Och det har gett oss tydligt inflytande över politiken de senaste åren – när Socialdemokraterna har haft regeringsmakten.
I pandemin införde regeringen blixtsnabbt korttidsarbete, som räddade väldigt många jobb i krisen. Och de som trots allt blev arbetslösa fick en förstärkt a-kassa. Både korttidsarbetet och a-kassan var fackliga krav. Den S-ledda regeringen lyssnade på oss.

Nu är vi i ett annat läge. De borgerliga partierna prioriterar skattesänkningar framför trygga försäkringar om vi blir arbetslösa eller sjuka. Och Sverigedemokraterna ifrågasätter sedan länge våra skyddsombud, som är så viktiga för att skapa trygga och säkra arbetsplatser.
Dessutom förnekar Sverigedemokraterna att Sverige behöver göra något åt klimatet, och har en sluten syn på vårt land. Det är inte bra för industrin. Medvetenhet om klimathotet och öppenhet för människor från hela världen är avgörande om vi ska fortsätta vara världs-
ledande i den gröna omställningen.

IF Metall drev fyra krav i valrörelsen:

  •  En bättre pension.
  •  En mänskligare sjukförsäkring.
  •  En rättvis klimatomställning.
  •  Att ingen ska dö av jobbet!

En sak är säker, vi släpper inte de här kraven bara för att valet är över. Tvärtom blir det ännu viktigare för oss att driva våra frågor om Sverige får en regering som inte självklart prioriterar löntagarnas rättigheter och inte självklart ser facket som något positivt.

IF Metall kommer att vara konstruktiva och lösningsfokuserade. Oavsett vem som är statsminister kommer vi självklart att försöka påverka regeringen för medlemmarnas bästa. Men vi kommer inte att tveka att höja rösten och protestera om våra rättigheter hotas.

För vi vet att vi behöver engagera oss i politiken om vi ska vara en stark fackförening. Vi kan påverka mycket när vi förhandlar om löner och arbetsvillkor med arbetsgivarna. Men många fackliga frågor avgörs ändå av politiken – som socialförsäkringarna och arbetsmiljölagarna.

Därför måste vi vara aktiva på den politiska arenan. IF Metall sitter aldrig på läktaren, var så säkra! 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

De nya avtalen är er förtjänst

De nya avtalen är er förtjänst

Utan er medlemmar hade inte vi inte kunnat teckna ett nytt avtal med bättre villkor och löner, skriver Marie Nilsson.

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Bromsa inte klimatomställningen

Bromsa inte klimatomställningen

Vi behöver ingen överhettad politisk debatt om vilket energislag som är bäst, utan en stabil ny överenskommelse, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.