Industriarbetarnas tidning

Höga elpriser oroar alla på bruket

21 november, 2022

Skrivet av

Energipriserna Inför ett pristak på el. Det kräver både fack och arbetsgivare på massabruket Waggeryd Cell i Småland. Annars riskerar bruket att bli stående.

Året började ju så bra. Pandemin hade klingat av, och på massabruket i småländska Vaggeryd hade 35-åriga processoperatören Gustav Jonsson och hans arbetskamrater en ljus vår med fulla orderböcker och nya små satsningar att se fram emot. Som man vant sig vid från tidigare år.

Dessutom hade Gustavs fru nyligen upplyst honom om att de båda nu, med stor sannolikhet, efter flera tidigare försök, äntligen skulle få ett barn till hösten. Parets första. Två rödfärgade streck på graviditetsstickan. Lyckan var total. Ett nytt garage hemma vid villan i Kvighult skulle också byggas.

Men så i slutet av februari bröt plötsligt kriget i Ukraina ut. Priset på varor och tjänster började klättra mot nivåer som vi ännu inte har sett toppen av. El, mat, virke … det mesta. Så nu fick garagebygget stå. Nu skulle pengar sparas, en buffert säkras.

– Ja, det är oroligt nu, säger Gustav när vi träffas flera månader senare.

Gustav Jonsson, Pappers avdelningsordförande, är orolig för vad elpriserna kan ställa till med. Foto: Niklas Porter.

Hans fru kan föda när som helst, och Konjunkturinstitutet har just konstaterat att Sverige går mot lågkonjunktur.

Elpriserna är värst, fortsätter han. Inte så mycket för egen del, han klarar sig, men för företaget som han jobbar på. Waggeryd Cell. Ett massabruk som länge bara ångat på, investerat och ”legat i framkant” som han säger, men som i våras lade alla investeringar på is och som går på reducerad kapacitet numera. Just på grund av höga elpriser.

– Inte för att jag tror att någon skulle bli varslad eller att hela bruket skulle läggas ned, men … jo, det känns lite otryggt ändå. Osäkert. Och så känner många nu, märker jag. Både privat och på jobbet. Det är kännbara tider vi lever i.

Gustav, som också är avdelningens ordförande, visar oss runt på fabriken som förbrukar ungefär lika mycket el i timmen som hans villa gör på ett år. Han menar att det är dags att sätta ner foten nu.

– Många företag i den här regionen är ju väldigt energikrävande och därför borde vi, Pappers, ja hela LO, uppvakta politikerna och säga ifrån ordentligt. Förklara för dem att de här priserna tolererar vi inte längre. Det behövs ett pristak på el, annars riskerar vi ju att det blir varsel och konkurser av guds nåde här i södra Sverige!

Vd:n Thomas Sandstedt. Foto: Niklas Porter.

Thomas Sandstedt, företagets vd, är minst lika bekymrad. I 30 år har han jobbat på bruket och han har aldrig varit med om något liknande.

– Nej, aldrig. Elpriset i sig … men elpriset drar också upp priset på kemikalier och alla andra insatsvaror som vi behöver. Som det nu är måste jag ta höjd för extremt höga elpriser när jag förhandlar om pris för nästa år till våra kunder, om det ens ska vara möjligt att köra vidare.

Osäkerheten är stor, fortsätter han och skakar på huvudet.

– Jag hoppas och utgår ifrån att man på regeringsnivå kommer att sätta någon form av pristak på elen för att svensk industri ska kunna överleva den här vintern.

Thomas Sandstedt beklagar också att inga investeringar kunnat göras på senare tid.

– För företagets långsiktiga överlevnad måste man ju investera, men just nu tvingas vi alltså pausa. Vi vågar inte. Vi vet inte vad vi får för kostnader. Nu försöker vi bara underhålla och hålla fabriken i så bra trim som det går.

Skiftkamrater och bröder. Privat hanterar Patrik Kursten och Mårten Kursten elkrisen på olika sätt. Foto: Niklas Porter.

Men samtidigt har ju massapriset skjutit i höjden?

– Ja, priserna är bra, och vi säljer mycket i både dollar och euro, så det är all time high på det sättet. Men allt det där äts upp av elpriserna. Så blir det inget pristak på el, så är risken uppenbar att vi kanske måste stoppa.

Det är onsdag, höst i luften och under bar himmel intill fabriken ligger väldiga mängder med flis från tall och gran och väntar på behandling. Höga som sanddynerna i Skagen nästan, och i femtielva nyanser av brunt. Bruket är i gång dygnet runt, året runt, och varje dygn lämnar ett 30-tal lastbilar området med massa som i slutändan och i huvudsak blir kartong av olika slag: juiceförpackningar, pappmuggar och liknande.

Processoperatören Martin Högberg, 40 år, trivs på jobbet men oroas över de skenande elpriserna. – Själv bor jag i lägenhet så det kommer inte att drabba mig privat så hårt. Men drabbad blir jag å andra sidan om jobbet påverkas. Och elpriserna slår ju inte bara mot oss, utan också alla underleverantörer, ja alla. Foto: Niklas Porter.

I fabrikens hjärta, i kontrollrummet, sitter operatören Mårten Kursten på en stol och spanar ömsom på skärmar, ömsom på massabalar som far fram på rullande band och pressas samman i en stor och maskinbullrande lokal på and-ra sidan fönstren. Under sina 20 år på bruket har han vant sig vid att allting pekar uppåt.

– Men nu har det stannat av lite, och det är tråkigt. Elen, ja allt har ju blivit dyrare. Även råvaran, spillet från sågverken som vi gör massan av, och dyrare kommer det nog att bli. Tyvärr.

– Det hade varit fint att ligga i elområde 1 eller 2. Då hade det inte varit fullt så tufft. Men nu ligger vi i elområde 3, och det kan kännas lite orättvist faktiskt.

Är du orolig?

– Njae, inte så värst. Men så klart tänker man på det ibland … Ja, bara man får behålla jobbet, det är ju det som är det viktigaste.

Själv bor Mårten i Skillingaryd tillsammans med sin dotter, i ett litet hus på 90 kvadratmeter som inte drar särskilt mycket energi.

– Tack och lov. Men det är ju ändå irriterande att den summa som jag betalat nu under hösten är lika hög som den brukar vara i januari.

Har du gjort något för att dra ner på förbrukningen?

– Jag har sänkt värmen något, och den elektriska golvvärmen har jag inte satt i gång än. Dessutom tvättar jag och diskar när det är lite billigare. Jag har också skaffat mig en mätare där jag kan se hur mycket el jag gör av med. Det kan ju vara bra att ha när man har en ton-åring hemma också!

Mekanikern Leif Kimmehed, 55 år, har personligen inte drabbats av energi- krisen men tycker att det är orättvist att elen är mycket dyrare här, i den södra delen av Sverige, än i norra. – Priset borde vara detsamma för alla, i hela landet, säger han. Foto: Niklas Porter.

Ja, Mårten Kursten har bra koll. Med hjälp av en app i sin telefon har han också daglig koll på morgondagens pris, som annonseras mellan klockan ett och två varje eftermiddag, vilket gör att han kan styra sin privata konsumtion därefter.

Fullt så förutseende och kalkylerande är inte hans skiftkamrat och äldre bror, Patrik Kursten, som bor i en mer än dubbelt så stor gammal villa från förra sekelskiftet och som slukar mängder med el.

Han skrattar:

– Nä, han har stenkoll, jag är inte alls sådan. Men som tur var råkade jag låsa mitt elavtal på tre år förra året, så då har jag två år till. Dessutom är jag inte så hårt belånad. Än har jag inte behövt snåla in på något!

Patrik Kursten har arbetat på Waggeryd Cell ända sedan det startade 1989, samma år som Berlinmuren revs.

Vad känner han inför framtiden?

– Det känns inte så bra, men särskilt orolig för jobbet är jag ändå inte. Inte alls faktiskt. Företaget kommer nog att klara sig. Det gick rätt dåligt för oss ett tag på 90-talet, då vi gick back en miljon i månaden samtidigt som räntorna var jättehöga, men rätt som det var vände alltihop!

Omtumlande, men fruktansvärt stolt och lycklig!

Gustav Jonsson, om att bli pappa då sonen Artur föddes, veckan efter DA:s besök
Foto: Niklas Porter.

Waggeryd Cell AB

Tillverkar CTMP-massa och tillhör ATA-koncernen. I koncernen ingår sju sågverk varifrån fabriken hämtar merparten av den flis som används i produktionen.

Startades 1989. Ursprungligen byggt för att producera 60 000 ton per år, men det har i dag ökats till cirka 200 000 ton efter flera investeringar.

Huvuddelen av produktionen går på export. Företaget har 45 anställda och producerar mer än 4 200 ton per år och anställd.

Ligger på Götafors industriområde strax utanför Vaggeryd. På området har liknande industrier funnits tidigare, bland annat ett träsliperi och en sulfatfabrik.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Ingen panik hos största elslukaren

Ingen panik hos största elslukaren

Varenda kotte på bruket har elpriserna i huvudet. Det säger Aleksandar Srndovic på Hallsta pappersbruk som ser ett långsiktigt problem med dagens höga elpriser.

Så mycket el slukar bruken

Så mycket el slukar bruken

Pappers- och massaindustrin är gigantiskt stora elkonsumenter. Så vad händer när energipriserna rakar i höjden? Dagens Arbete har gått igenom samtliga svenska bruk och deras behov av el.

Så är dagsformen för ditt bruk

Så är dagsformen för ditt bruk

Svenska pappersbruk och massabruk 2021. De som tillverkar finpapper är i farozonen. På kartong- och massabruken är det däremot goda tider. Dagens Arbete har kartlagt samtliga bruk efter deras ekonomiska förutsättningar. 

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

Utan en stabil kraftkälla, exempelvis kärnkraft, riskerar elbrist att bli ett nytt normaltillstånd, skriver Industriarbetsgivarna och Pappers i ett gemensamt debattinlägg.

Oförändrat i lönetoppen

Oförändrat i lönetoppen

Även 2017 tjänade pappersarbetarna i Mönsterås mest i branschen, enligt DA:s unika kartläggning. Ytterligare tre bruk har numera en snittlön på över 30 000 kronor.

Så mycket el slukar bruken

SCA Ortviken, Stora Enso Kvarnsveden, Holmen 
Braviken och Holmen Hallstavik står för nästan 
hälften av all energi som köps in i pappers- och massabranschen. Det visar unik statistik som Dagens Arbete tagit fram.

Mönsterås kramar kronor ur träet

Mönsterås kramar kronor ur träet

DA hälsar på hos ett företag som gillar höga elpriser – och kan strunta i kärnkraftsdebatten.

Energifrågan behöver en omstart

”Det är hög tid att Sveriges politiker gör ett omtag och skapar en långsiktigt hållbar energiförsörjning. Det behövs för både ekonomins och miljöns skull.”

”Jakt är som semester för mig”

”Jakt är som semester för mig”

Till vardags jobbar Claes Werninger som processoperatör på massabruket i Vaggeryd. På fritiden jagar han och tävlar i prickskytte.

Nattskift för att rädda jobben

Nattskift för att rädda jobben

När elpriserna skenar tvingas industriarbetare till snabba omställningar och nattarbete.
”Kris på grund av elpriset, det hade jag aldrig kunnat tro”, säger Arne Guldbrandsson på Fundo gjuteri i Charlottenberg.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.