Industriarbetarnas tidning

Välkommen nystart för fackklubben

1 november, 2022

Skrivet av

HL Display De anställda tröttnade på att ingen lyssnade på dem och lade ner sin fackklubb. Sju år senare startar de nu om på nytt.
Det är inte att rekommendera att lägga ner, konstaterar de i dag.

Etiketthållare till butikshyllor

Etiketthållare, eller lister som sitter på butikshyllor, var en av flera produkter som den kringresande säljaren Harry Lindberg från Borlänge utvecklade.

Intresset för dem gjorde att han 1954 startade ett företag som hjälpte butikerna med exponering av varorna.

Bolaget han startade är numera ett multinationellt företag med över tusen anställda runt om i världen.

Huvudkontoret finns i Stockholm.

Företaget HL Display i Sundsvall tillverkar en produkt som många av oss ser dagligen, nämligen de lister som finns på affärernas hyllor. Fabriken är en av de äldsta inom det multiinternationella företaget, och när ägarna 2015 beslöt att flytta en betydande del av verksamheten till Polen var det ett hårt slag för de anställda. Inte minst för fackklubben. Det blev början till slutet för den gamla klubben, berättar Josefin Holmsgaard som arbetat 22 år på företaget:

– Där gick vi i clinch med företaget, stångade oss blodiga men kom ingen vart. Vi blev överkörda helt enkelt, och då kände vi i den gamla styrelsen att vi skiter i det och lade helt enkelt ner klubben.

– Personalstyrkan minskade samtidigt drastiskt, lägger Magnus Täfvander till.
Han har arbetat 24 år på HL Display och är sedan i våras nyvald klubbordförande.

– Visst, det var en stor anledning. Men nog hade det varit bra om vi hade haft kvar en fackklubb ändå, säger Josefin Holmsgaard.

Även hon har tagit plats i den nyvalda klubbstyrelsen, som vice ordförande. Samma roll som hon hade i den klubb som de lade ner för sju år sedan.

– När vi lade ner klubben var det två personer i styrelsen som hade rott hela skutan. De hade gått alla utbildningar medan vi andra mest flöt med, säger hon.

Foto: David Lundmark.

I dag finns drygt 80 anställda, plus ett tjugotal visstidare. De allra flesta är med i den nystartade klubben, berättar Magnus Täfvander. Han är en stor anledning till att de anställda åter valt att organisera sig på arbetsplatsen.

– Efter att klubben lagt ner valde före­taget att göra det mesta utan att förhandla med facket. Det mesta tolkades som deras rätt att leda och fördela arbetet och några kontakter med förbundets avdelning togs nästan aldrig.

Magnus Täfvander reagerade och blev ombud för avdelningen.

– Jag gick utbildningar och såg vad mycket saker det fanns att ta tag i på före­taget. Jag insåg då att jag inte skulle klara av det på egen hand, utan att vi måste upp med en klubb igen.

Josefin Holmsgaard är vice ordförande i den nyvalda klubbstyrelsen. Samma roll som hon hade i klubben som lades ner för sju år sedan. Foto: David Lundmark.

Arbetsgivaren visade inget intresse av att hålla klubben vid liv när den lade ner, berättar Josefin Holmsgaard.

– Däremot har de nu välkomnat vår nystart och sagt att det ska bli roligt att samarbeta, säger Gry Broman.

Hon har arbetat på företaget i snart åtta år, och sitter även hon i den nya klubbstyrelsen.

– Anledningen till att jag började engagera mig var att jag tjänade under kollektivavtalets minimilön. Trots att det passerat så många steg hade ingen upptäckt det, säger Gry Broman.

Det var först när Magnus Täfvander lade det nya kollektivavtalet i fikarummet som hon insåg att hennes lön var för låg.

– Jag kände mig så himla ouppskattad.

Magnus Täfvander menar att det är ett typiskt exempel på att det var nödvändigt att återuppta klubben.

– Det är väldigt mycket som fallit mellan stolarna från företagets sida. Inte minst när det gäller alla olika varianter på anställningsformer, säger han.

Och visst har arbetsgivaren varit positiv till nystarten. Men allt har inte varit enkelt.

– Arbetsgivaren verkar tycka att det är roligt att få tillbaka klubben – bara den inte kostar pengar. Vi fick knappt ha årsmötet på arbetstid. Men det löste sig. Kanske för att LO:s ordförande Susanna Gideonsson var på besök dagen innan den förhandlingen, säger Magnus Täfvander.

Årsmöte blev det alltså i våras, och en styrelse på åtta ordinarie och två suppleanter valdes. Vad har de då för budskap till andra klubbar som har det svårt och funderar på att kasta in handduken?

– Det är inte att rekommendera att lägga ner, konstaterar Magnus Täfvander.

– Nej, det är faktiskt inte det, säger Josefin Holmsgaard. Jag önskar att vi hade orkat kämpa på. För som det har spårat ur sedan vi lade ner. Nu är det extra jobbigt att ta upp de här trådarna och få en god relation med ledningen i frågor som är relevanta för oss som löner, bemanningsföretag och korttidsanställningar. De har ju kunnat göra precis som de velat under den här tiden.

Den gamla klubben lades ner efter att en betydande del av verksamheten flyttats till Polen 2015. Vad skulle hända om HL Display åter skulle få för sig att flytta verksamhet? ”Vi har en sådan spetskompetens så den här avdelningen skulle inte kunna flytta. Det handlar om ett hantverk från början till slut. Det är inget du flyttar över en natt”, säger Josefin Holmsgaard, vice ordförande, här tillsammans med Magnus Täfvander och Gry Broman. Foto: David Lundmark.

Så hur ska de anställda se till att hålla liv i klubben framåt?

– Utbildningar är nyckeln till allt. Att få träffa andra i liknande situationer är en boost för oss, säger Magnus Täfvander.

Det märks direkt på styrelsemötet när någon gått en utbildning, berättar han. Det blir ett helt annat engagemang.

– Ja, gå alla utbildningar ni kan, tipsar Josefin Holmsgaard.

– Och få med alla medlemmar dit, lägger Magnus Täfvander till.

Josefin Holmsgaard menar att mångas missnöje med facket beror på okunskap. Därför håller hon nu på att sätta ihop en liten minimedlemsutbildning.

– Men det lär väl bli tvärstopp från före­taget, säger hon sedan med ett trött skratt. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Hur startar vi en lokal klubb?

En läsare hör av sig och undrar hur man går till väga för att starta en fackklubb. Jurist Henric Ask svarar.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Den som inte rör sig sjunker

Den som inte rör sig sjunker

Den viktiga gröna omställningen kräver att facket är handlingskraftigt – och att vi vågar drömma om framtiden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Momodou Lamin Sanneh: Facket förändrade mitt liv

Momodou Lamin Sanneh: Facket förändrade mitt liv

Momodou Lamin Sanneh, Lams, är skyddsombudet från Göteborg som har gått fler än 75 fackliga utbildningar.  Kämpaglöden kan vara bra i de mest oväntade sammanhang, som när de blev lurade under en pilgrimsfärd till Mecka. Då gjorde Lams en riskanalys och agerade.

Därför är de så nöjda på Figeholm

Därför är de så nöjda på Figeholm

En förtroendevald ska informera, vara synlig och stå på sig gentemot arbetsgivaren. Och bäst på det är man i avdelning 86 Figeholm, visar en medlemsundersökning som Pappers låtit göra.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Lite vila innan utmaningarna

Lite vila innan utmaningarna

Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Var lugn, återväxten är säkrad

är de unga engagerar sig i facket kommer hoppet om framtiden tillbaka, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Jag var inte den som höll tyst”

”Jag var inte den som höll tyst”

När han började på fabriken visste Adrian Avdullahu inte vad en fackförening var. Nu har han valts till ett av Sveriges tyngsta fackliga uppdrag, ordförande för Volvo verkstadsklubb.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.