Industriarbetarnas tidning

Lydde covidregler – nekas sjukpenning

2 februari, 2023 - 08:51

Skrivet av

Sjukförsäkring Ann-Britt Jönsson gjorde som man skulle under pandemin och sjukskrev sig vid en lättare förkylning. Försäkringskassan nekade dock sjukpenning. Hon var inte tillräckligt sjuk.

Hösten 2020 ringde telefonen hos Ann-Britt Jönsson i Trelleborg. Det var Försäkringskassan som ville veta hur sjuk hon var.

– En sak har jag lärt mig av detta. Man ska inte vara ärlig.

Vid denna tidpunkt gällde fulla restriktioner under den då rådande pandemin. Ann-Britt hade snuva, hosta och huvudvärk.

– Jag gjorde då som regeringen och Folkhälsomyndigheten uppmanade, ringde min arbetsgivare som sa åt mig att sjukanmäla mig.

Ann-Britt Jönsson bestämde sig för att driva saken vidare. Foto: Jenny Leyman

Eftersom hon endast hade en timanställning som inhoppare så ansökte Ann-Britt Jönsson även om sjukpenning hos Försäkringskassan. Som nu alltså ringde för att fråga om hon kunnat jobba i vanliga fall.

– Jag sa ja, ärlig som jag är. Men också att nu är det inte vanliga fall, för nu är det coronarestriktioner som råder.

Försäkringskassan vägrade dock sjukpenning för Ann-Britt Jönsson. Hon ansågs visserligen inte kunna jobba som inhoppare på sitt dåvarande arbete, men bedömdes ändå kunna stå till arbetsmarknadens förfogande på annat sätt. Att restriktionerna gjorde det svårt för den med symptom nämndes över huvud taget inte i beslutet. Inte heller vilket jobb hon skulle kunnat utföra trots symptom.

– Jag blev så arg. Jag följde bara de uppmaningar som hela befolkningen fått. Vilket jobb skulle jag kunna utföra i stället? Och hur skulle jag fått det? Jag hade ju inte ens kunnat gå till Arbetsförmedlingen för där hade jag inte blivit insläppt.

Hon kunde inte heller få ersättning från a-kassan eftersom hon sjukanmält sig.

– Jag fick inte en krona för de sju dagarna som jag var hemma och det är mycket pengar för mig.

På IF Metall Sydvästra Skåne reagerade man på Ann-Britt Jönssons situation.

– Vår medlem behandlades inte rättvist. Hon gjorde precis som hon skulle, och blev ändå straffad genom att inte få ersättning, säger ombudsman Adis Heldic.

Med fackförbundets hjälp överklagade Ann-Britt Jönsson beslutet, men hittills utan framgång. Både Försäkringskassan och därefter Förvaltningsrätten kom hösten 2022 fram till att det var rätt att vägra sjukpenning. Att de rådande restriktionerna gjorde det svårt att jobba med symptom anses inte påverka.

Lagen om sjukförsäkring tar inte hänsyn till de krav som samhället tog till under pandemin. Och därför har Ann-Britt Jönsson hamnat i detta läge.

– Jag är ursinnigt förbannad och rädd för att många andra också har utsatts för detta från Försäkringskassan. Det känns hemskt att de kan göra så. Då är det ju inte lönt att ha varken regering eller Folkhälsomyndigheten.

Foto: Jenny Leyman

Jag är ursinnigt förbannad och rädd för att många andra också har utsatts för detta från Försäkringskassan.

Ann-Britt Jönsson

Ann-Britt Jönsson bestämde sig för att driva saken vidare och sökte med hjälp av sitt fackförbund IF Metall prövningstillstånd i kammarrätten.

– Jag ville inte ge mig, tänkte slåss med näbbar och klor. Och om jag inte skulle vinna så får de nog se över lagen så att den också följer restriktioner från myndigheterna.

I början av 2023 kom så beskedet. Kammarrätten tar inte upp ärendet, beslutet att neka Ann-Britt sjukpenning står fast.

– Jag kom i chock. Det är för jävligt på ren skånska och jag undrar vad det är för värld vi lever i? De trampar på en som redan ligger, och jag förstår inte hur de tänker, hur de kan göra på det här viset.

Försäkringskassan vill inte ge någon intervju om Ann-Britts fall, men ger följande kommentar:

”Om man vid sin ansökan om sjukpenning uppger att man har arbetsförmåga – det vill säga att man inte är så sjuk så att man inte kan jobba – har Försäkringskassan ingen möjlighet att bevilja sjukpenning enligt rådande lagstiftning. Detta gällde även under pandemin.”

Adis Heldic på IF Metall menar att detta inte är korrekt:

– Försäkringskassan beviljade sjukpenning för anställda från dag 15–21 utan krav på läkarintyg under pandemin. Då var inte arbetsoförmåga ett krav för beviljad ersättning.

Men Försäkringskassan pekar även på att det fanns en annan ersättning att söka:

”Den 1 februari 2020 klassades covid-19 som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom vilket gjorde att den som inte kunde arbeta för att hen var smittad, eller kunde vara smittad av covid-19, kunde få smittbärarpenning.”

För att få smittbärarpenning i november 2020 krävdes visserligen läkarintyg, men enligt Ann-Britt Jönsson fick hon ingen information över huvud taget om att det fanns en annan ersättning att söka när Försäkringskassan ringde henne:

– Nej, det sa de ingenting om. Då hade jag ju sökt den.

På en direkt fråga till Försäkringskassan om detta svarar man att myndigheten har ”ett stort ansvar att i direktkontakt med människor informera om vilka ersättningar som finns”.

Adis Heldic på IF Metall anser dock att det var rätt av Ann-Britt Jönsson att söka sjukpenning och inte smittbärarpenning.

– Anställda med samma symptom som vår medlem fick ju sjukersättning, och då tycker vi att det blir orättvist att neka den här gruppen, alltså de arbetslösa, säger han och fortsätter:

– Troligtvis kommer vi att överklaga. Men med tanke på hur rätten resonerat tidigare så tror man kanske inte så mycket på det. Men det är en viktig fråga som berör alla och som kan bli aktuell vid nästa pandemi. Vi funderar även på vilka andra vägar som finns för att skapa opinion. Den största frågan här är ju de arbetslösas ställning när de bara har följt myndigheternas restriktioner.

Restriktioner

Hösten 2020 skulle alla med symtom som kunde vara covid-19 stanna hemma och undvika all nära kontakt med andra enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Under den veckan som Ann-Britt Jönsson sjukskrev sig gällde ytterligare restriktioner för att minska smittspridningen i vissa delar av landet, däribland Skåne. Under regeringens pressträffar uppmanades svenskarna att följa rekommendationerna.

smittbärarpenning

Smittbärarpenning  kan betalas ut till den som inte kan arbeta på grund av smitta eller risk för
smitta av en allmänfarlig sjukdom och som omfattas av smittskyddslagen. 
Källa: Försäkringskassan

En kommentar till “Lydde covidregler – nekas sjukpenning

  • Att få sina villkor i sjukförsäkringen uppfyllda är ett lotteri och dessutom en poliska fråga i allra högsta grad! Varför har man politiskt tillsatta som nämndemän och vilka bevekelsegrunder har dessa när dem dömer i förvaltningsrätten?

    För är man politiskt tillsatt påverkar ju moderpartiet domarna?
    Men Försäkringskassan har alltid haft sina egna regler så för den sjuka är matchen fixad redan innan den börjat.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”En sak har jag lärt mig av detta – man ska inte vara ärlig”

”En sak har jag lärt mig av detta – man ska inte vara ärlig”

Hösten 2020 ringde telefonen hos Ann-Britt Jönsson i Trelleborg. Det var Försäkringskassan som ville veta hur sjuk hon var.

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Jag försöker stötta dem så gott jag kan”

”Jag försöker stötta dem så gott jag kan”

Jan-Olov Johansson har länge arbetat som försäkringshandläggare på IF Metall. Men jobbet har bara blivit svårare. Nu möter han så många som nekats sjukpenning att han är rädd att inte hinna hjälpa alla.

IF Metall: Sjuk­försäkringen måste bli bättre

Sex av tio av IF Metalls medlemmar oroas enligt en ny undersökning för att inte klara ekonomin vid en längre tids sjukdom. ”Socialdemokraterna måste visa att vi kan lita på dem i den här frågan”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

”Hanteringen av sjuka är ovärdig”

För att få ner kostnaderna för sjukpenningen kan man jobba med att förebygga ohälsa och satsa på rehabilitering för de som drabbas. Eller så kan man göra som nu: börja i fel ände och friskförklara de som inte kan jobba. Det är ovärdigt, skriver Tomas Lundmark är ombudsman för IF Metall Södra Västerbotten.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

Ska människor i tunga LO-yrken klara av att jobba längre måste arbetsskadeförsäkringen bli säkrare och bättre, skriver juristen Lennart Steen.

”Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats”

”Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats”

Det finns ingenting i lagen som förhindrar handläggare ifrån att fatta beslut till sökandes fördel, det är en attitydförändring som har skett stegvis. Men förhoppningsvis kommer regeländringarna som S fått igenom att förbättra för de sjukskrivna, skriver John Nyberg, förtroendevald i GS.

Så mycket kan du få i ersättning

Så mycket kan du få i ersättning

Regeringen har lovat en tryggare sjukförsäkring. Högre ersättning och mer flexibilitet är några av nyheterna som infördes i början av året.

Sluta utförsäkra covidsjuka

Att komma till rätta med bristerna i sjukförsäkringen borde ligga högt på varje politikers prioriteringslista. Här är fem konkreta krav från IF Metall.

Avtal 2023

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.