Industriarbetarnas tidning

Mörk tid väntar trähusföretagen

8 februari, 2023

Skrivet av

Varselvåg. Inbromsningen i trähusbranschen fortsätter. Efter en tuff höst lades flera stora varsel i januari. Nu flaggar arbetsgivarna för ännu bistrare tider det kommande året.

Beskedet efter nyårshelgen kom egentligen inte som en överraskning: 25 kollektivanställda på fabriken i Götene skulle varslas, meddelade företagsledningen.

– Jag tror inte att folk var förvånade med tanke på läget i omvärlden, räntehöjningarna och energipriserna. Någon jättechock var det inte. Stämningen här har ändå varit rätt god, säger Stefan Thorstensson, ordförande i den lokala GS-klubben.

Efter många goda år – flera trähustillverkare slog rekord under pandemiåren – tampas nu hela branschen med en vikande efterfrågan. Under det tredje kvartalet förra året, sålde Götenehus bara en tredjedel av vad de gjort under samma period året innan.

– Pandemiåren var jättebra för oss. Men efter semestern förra året började vi märka av en tydlig nedgång, säger Stefan Thorstensson.

Vi är inställda på att det inte kommer att ske en snabb återhämtning.

Anders Gustafsson, vd och koncernchef på Götenehus Group.

På träindustriavtalets område har 779 personer varslats om uppsägning de senaste 13 månaderna, enligt GS-fackets insamlade statistik.

– Byggsektorn har stannat upp ganska ordentligt, och det slår direkt mot företagen där våra medlemmar jobbar, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

I januari varslade hustillverkaren Obos, som bland annat innefattar Smålandsvillan, totalt 200 personer. Varslet berör 80 kollektivanställda i Vrigstad och lika många i Myresjö. Anledningen är att orderingången var mer eller mindre obefintlig i slutet av året. Redan förra året varslades 35 personer på båda anläggningarna.

– Kombinationen av hög ränta, hög inflation, höga energipriser och osäkerhet i form av krig gör att människors betalningsförmåga minskar och att man drar sig för att köpa hus, säger David Johnsson, vd för Trä- och möbelföretagen.

Anders Gustafsson, vd och koncernchef.

Flera av deras medlemsföretag sitter i varselförhandlingar. Och han tror att ännu fler företag kommer att behöva säga upp folk det kommande året.

– Det är jag helt övertygad om. Och nu börjar det sprida sig till underleverantörerna. Jag är ganska pessimistisk och tycker att situationen är ungefär lika besvärlig som den var under finanskrisen, säger David Johnsson.

Hos golvtillverkaren Kährs i Nybro, just en underleverantör till husföretagen, varslades 95 kollektivanställda i mitten av januari. Men än är läget inte riktigt så illa som under finanskrisen, anser Per-Olof Sjöö:

– Vi är oroade, och har sett en ökning av antalet varsel de senaste månaderna. Men vår bild är att där är vi absolut inte än. Bilden behöver nyanseras.

Andreas Gustafsson, vd och koncernchef på Götenehus Group, beklagar att de behöver säga upp folk, men säger att de är tvungna att anpassa kapaciteten efter en mindre efterfrågan än tidigare.

– Vi är inställda på att det inte kommer att ske en snabb återhämtning, utan bedömer att den kommer att ske successivt under året. Och vi ser faktiskt signaler på det. Folk börjar vänja sig vid högre räntenivåer och då vågar man göra affärer, säger han.

Han tror däremot att de som nu får sluta, snart kommer att hitta andra arbeten.

– Vi har blivit kontaktade av många företag i närområdet som har behov av industriarbetare. Det finns fler erbjudanden om lediga jobb än personer som berörs av varslet. Flera har redan fått nya jobb.

Läs också

Tvärstopp i husfabriken

På Smålandsvillan i Vrigstad monteras det för fullt och allt verkar flyta på. Men skenet bedrar. Ägaren ­varslade häromveckan om uppsägning av 70 personer.

Påverkar varslen lönekraven?

Foto: Juliana Fälldin

David Johnsson, vd för Trä- och möbelföretagen:
– Vi förhandlar ju ett märke för hela industrin, inte bara för våra företag, och det är alltid komplicerat att få ihop. Men det är klart, i år befinner sig våra företag i en mycket sämre situation än kanske någon annan industri och kommer att få det tufft att leva med ett märke som blir för högt.

Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket:
– Läget i branschen påverkar, men vi måste ha ett längre perspektiv. Det går inte att träffa avtal utifrån en ögonblicksbild, utifrån hur det ser ut just nu. Då tror jag att vi är illa ute. Jag tror fortfarande att hela träindustrin och husbyggnadssektorn har en väldigt stark potential att utvecklas.

Alla hus byggs på samma sätt och görs nästan helt färdiga i fabriken. Foto: Niklas Porter.

Älvsbyhus rullar på – trots tuffa tider

Går mot trenden. När andra hustillverkare varslar, fortsätter Älvsbyhus att producera 20 hus i veckan.

Kent Johansson vd.

Vd:n Kent Johansson förklarar varför företage­t går mot strömmen.
– Det är mycket tack vare vår fina försäljning under pandemin. Alla i branschen sålde i och för sig bra under pandemin och fyllde sina orderböcker 2021. Men vår försäljning var riktigt bra ända in i november förra året, när den för de flesta slocknade redan efter sommaren. Vi lever fortfarande på den orderstocken på drygt tusen hus. Produktionen är i princip säkrad för i år.

Varför kunde ni fortsätta sälja så länge?
– Jag tror att den största anledningen är att vi har valt att inte sätta index på vårt pris. De som tecknar sig för ett Älvsbyhus får det pris som gällde vid tecknings­datumet. Man vet vad man får.

Gör inte prishöjningarna det till en förlustaffär?
– Jag ser det som marknadsföring och vi har en stark balansräkning. Vi bygger ett varumärke, och det kostar.

Vad tror du om det kommande året?
– Vi har bostadsbrist och det skull­e behöva byggas mycket fler småhus än vad som görs i dag. Det uppdämda behove­t gör att jag är positiv.
Rasmus Lygner

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Tvärstopp i husfabriken

Tvärstopp i husfabriken

På Smålandsvillan i Vrigstad monteras det för fullt och allt verkar flyta på. Men skenet bedrar. Ägaren ­varslade häromveckan om uppsägning av 70 personer.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

Trähusen skjuter åter i höjden

Trähusen skjuter åter i höjden

Behovet av fler bostäder gör att branschen klarat pandemin. Den gröna omställningen fortsätter att ge fler byggen av trä.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

”Det var en strid värd att ta”

”Det var en strid värd att ta”

Lön varannan vecka eller en gång i månaden? På Älvsbyhus har det pågått hårda förhandlingar under flera år. För de anställda handlar det om principer – att det som står i avtalet ska gälla och att företaget inte kan göra hur det vill.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

”Folk blir oroliga och tappar fokus”

”Folk blir oroliga och tappar fokus”

Dyrare byggmaterial, höjda räntor och en osäker slutmarknad har lett till vikande orderingång på trähusfabrikerna. Nästan alla anställda på K2A Trähus i Valdemarsvik och Gävle blir av med jobbet när projekt läggs i malpåse.

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Blockerade utrymningsvägar, truckar med dåliga bromsar och kapsågar utan klingskydd. Allt är historia. På Hällingsjö Hus har dåliga vanor ersatts av säkra rutiner.

Två år till

Två år till

Klockan är 11.22 på Götenehus. Milomir ”Milo” Milikic har jobbat som målare i 45 år.

Avtal 2023

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.