Dödsolyckorna måste få ett slut
Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
15 mars, 2023
Skrivet av Marie Nilsson
KRÖNIKA Löntagarna gör sin del för att komma till rätta med inflationen. Nu måste också företagen göra sitt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
I årets avtalsrörelse kräver Facken inom industrin 4,4 procent. Det är det högsta lönekravet i industriavtalets historia. Arbetsgivarna vill inte ens ge oss hälften av det.
Men vårt krav är väl underbyggt. Utgångsläget för den svenska industrin är gott. Inte minst är vi världsledande i den gröna omställningen. Nyetableringar och stora investeringar pågår i hela landet. Det finns helt enkelt inga skäl att öka vinsterna ännu mer på lönernas bekostnad.
Däremot ställer vi inte lönekrav som kompenserar för den höga inflationen. För effekten riskerar att bli den motsatta. Om vi skulle kräva löneökningar i nivå med inflationen skulle räntan höjas ännu mer. Då skulle det bli ännu dyrare att leva – och lönernas värde skulle fortsätta att minska.
Solidaritet och att dela på bördorna måste vara självklart i tuffa tider.
Det vet vi – för det har vi testat förr. Vi försökte med taktiken att kompensera inflation med lönehöjningar på 1980-talet. Det slutade med minskade reallöner – alltså mindre pengar i plånboken – för alla löntagare fem år i rad. Där får vi inte hamna igen.
Fackens mål är självklart att vi ska komma tillbaka till reallöneökningar så snabbt som möjligt. Då måste företagen och arbetsgivarna göra sin del. Helt enkelt ta ansvar.
Sluta upp med oförsvarliga löneökningar och bonusar till toppchefer.
Varför inte följa industrinormen, helt enkelt? Det är inte rimligt att vanligt folk får kämpa med dyrare mat, boende, bränsle och el samtidigt som företags-ledare fortsätter plocka ut stora lönelyft. Solidaritet och att dela på bördorna måste vara självklart i tuffa tider.
”Jag tänker mig ett handslag mellan klasserna, och förutsätter att man lever upp till det”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson. Precis så!
Höj inte priserna bara för att det går.
”Smygflation” är ett nytt ord som inte skulle behövas om alla företag uppträdde schysst. Men nu har det myntats av German Bender, utredningschef på Arena Idé. Smygflation sker när företag drar nytta av den stigande inflationen för att i smyg höja priserna mer än deras kostnader ökar och på så sätt dryga ut sina vinstmarginaler.
Det är ett oförsvarligt beteende – och långt ifrån solidariskt. Dessutom kan man fråga sig hur smart det är. Kunder som känner sig lurade köper hellre ett annat märke nästa gång.
Löntagarna gör sin del för att komma till rätta med den höga inflationen, som slår allra hårdast mot de som har allra minst att leva på. Det är på tiden att företagen och företagsledarna visar motsvarande solidaritet. Alla måste hjälpas åt.