Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Dags för företagen att ta ansvar

15 mars, 2023

Skrivet av

KRÖNIKA Löntagarna gör sin del för att komma till rätta med inflationen. Nu måste också företagen göra sitt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

I årets avtalsrörelse kräver Facken inom industrin 4,4 procent. Det är det högsta lönekravet i industriavtalets historia. Arbetsgivarna vill inte ens ge oss hälften av det.

Men vårt krav är väl underbyggt. Utgångsläget för den svenska industrin är gott. Inte minst är vi världsledande i den gröna omställningen. Nyetableringar och stora investeringar pågår i hela landet. Det finns helt enkelt inga skäl att öka vinsterna ännu mer på lönernas bekostnad.

Däremot ställer vi inte lönekrav som kompenserar för den höga inflationen. För effekten riskerar att bli den motsatta. Om vi skulle kräva löneökningar i nivå med inflationen skulle räntan höjas ännu mer. Då skulle det bli ännu dyrare att leva – och lönernas värde skulle fortsätta att minska.

Solidaritet och att dela på bördorna måste vara självklart i tuffa tider.

Det vet vi – för det har vi testat förr. Vi försökte med taktiken att kompensera inflation med lönehöjningar på 1980-talet. Det slutade med minskade reallöner – alltså mindre pengar i plånboken – för alla löntagare fem år i rad. Där får vi inte hamna igen.

Fackens mål är självklart att vi ska komma tillbaka till reallöneökningar så snabbt som möjligt. Då måste företagen och arbetsgivarna göra sin del. Helt enkelt ta ansvar.

Sluta upp med oförsvarliga löneökningar och bonusar till toppchefer.

Varför inte följa industrinormen, helt enkelt? Det är inte rimligt att vanligt folk får kämpa med dyrare mat, boende, bränsle och el samtidigt som företags-ledare fortsätter plocka ut stora lönelyft. Solidaritet och att dela på bördorna måste vara självklart i tuffa tider.

”Jag tänker mig ett handslag mellan klasserna, och förutsätter att man lever upp till det”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson. Precis så!

Höj inte priserna bara för att det går.

”Smygflation” är ett nytt ord som inte skulle behövas om alla företag uppträdde schysst. Men nu har det myntats av German Bender, utredningschef på Arena Idé. Smygflation sker när företag drar nytta av den stigande inflationen för att i smyg höja priserna mer än deras kostnader ökar och på så sätt dryga ut sina vinstmarginaler.

Det är ett oförsvarligt beteende – och långt ifrån solidariskt. Dessutom kan man fråga sig hur smart det är. Kunder som känner sig lurade köper hellre ett annat märke nästa gång.

Löntagarna gör sin del för att komma till rätta med den höga inflationen, som slår allra hårdast mot de som har allra minst att leva på. Det är på tiden att företagen och företagsledarna visar motsvarande solidaritet. Alla måste hjälpas åt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Det är nu vi måste sätta ner foten

Det är nu vi måste sätta ner foten

Ojämlikheten är tillbaka på 1930-talets nivå och skär rakt igenom den svenska arbetarklassen, skriver tre yrkesarbetare inom LO.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.