Stora brister i Lernias yrkesutbildning Liljeholmen
Trots att deltagarna på yrkesutbildningarna på Lernia i Liljeholmen har larmat om stora brister tog det skolledningen över ett år att agera.
Industriarbetarnas tidning
2 mars, 2023
Skrivet av Kamilla Kvarntorp
LUFTKVALITET Väderstad har satt in flera åtgärder för att minska spridningen av smutsig svetsrök. Satsningen har gett resultat. Men luftkvaliteten behöver bli ännu bättre.
Hugo Kristiansson har jobbat som svetsare på Väderstad i tre och ett halvt år. Han upplever att luftkvaliteten har förbättrats under hans tid på företaget, som tillverkar lantbruksmaskiner.
– När jag började var det ännu dimmigare av röken. All rök har inte försvunnit. Men när man tar av hjälmen andas man bättre än tidigare, säger han.
Företaget började prioritera luftkvaliteten 2018 när Arbetsmiljöverket sänkte riktlinjerna för hur mycket mangan det bör finnas i svetsrök.
Om en maskin stod still var det viktigare att åtgärda den än att få utsuget att fungera.
Kent Karlsson, fastighetsingenjör.
Röken är klassad som ett cancerframkallande ämne och kan framför allt leda till lungpåverkan, till exempel astma. Det finns även ett samband mellan exponering för stora mängder svetsrök och hjärt- och kärlsjukdomar.
I dag hänger klarröda plastdraperier från golv till tak och ända in till väggen, överallt där det svetsas i den 20 000 kvadratmeter stora hallen. Det är en av flera åtgärder som företaget har satt in för att den smutsiga röken inte ska spridas från de svetsande avdelningarna till andra delar av fabriken.
På en storbildsskärm övervakas också ventilationen i verkstan av två tekniker. Om en fläkt, ett utsug eller något annat stannar går ett larm och problemet kan åtgärdas direkt.
– Tidigare prioriterades produktionen. Om en maskin stod still var det viktigare att åtgärda den än att få utsuget att fungera, säger Kent Karlsson, fastighetsingenjör på företaget.
Det mest effektiva är att fånga upp röken direkt vid svetsningen. Alla svetsare uppmanas därför att använda utsugshylsor som sitter i alla svetspistoler.
För att bli av med den svetsrök som inte försvinner i utsugshylsorna finns punktutsug i cirka 15 svetsbås.
Dessutom har tre ventilationstorn, så kallade air towers, installerats för att rena luften från mangan och andra svetspartiklar.
Satsningen har gett resultat. På tre år har manganhalterna i snitt minskat med två tredjedelar i hela produktionen.
– Mycket av röken stannar kvar där den produceras. Det är den största anledningen till att värdena har sjunkit, säger huvudskyddsombudet Thomas Hellberg.
Men trots att mätningarna visar på stora förbättringar i luftkvaliteten märker inte alla medarbetare av det.
På monteringsavdelningen träffar vi Thitiphong Somsriphaeng, som har
jobbat på företaget sedan 2016. Han är en av flera anställda som inte tycker att luftkvaliteten har förbättrats.
– Jag är allergisk mot rök och damm och blir täppt. Röken syns fortfarande i luften och känns i näsan. Jag tycker inte att det görs tillräckligt, säger han.
Ytterligare åtgärder är på gång. När företaget planerar att bygga ut om några år blir det till exempel två separata hallar – en för svetsning och en för montering. Då sprids inte svetsröken till dem som inte jobbar i rökproducerande miljö.
– Vi tar små kliv framåt, men arbetet med svetsröken är inte färdigt ännu på långa vägar, säger Thomas Hellberg.
Huvudskyddsombudet Thomas Hellberg tipsar om hur man kan minimera risken för att svetsrök ska spridas i en lokal.
1. Avskilj svetsande verksamhet från övrig produktion.
2. Fånga in svetsröken så nära källan som möjligt – med utsugshylsor och punktutsug. Montera stora utsugshuvar på mindre svetsrobotar. Då fångas förorenad luft upp och transporteras bort i stället för att blandas upp med luften i lokalerna.
3. Ha ett system för att kontrollera att ventilationen fungerar. Då kan åtgärder snabbt sättas in för att avlägsna svetsrök om något går sönder.