Parterna ska svara på förslag i morgon
Parterna har fått en första hemställan, avtalsförslag, från de opartiska ordförandena Opo.
Industriarbetarnas tidning
10 mars, 2023 - 13:33
Skrivet av Anna Julius
Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal.
– Vi vill inte ha det med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
I går torsdag presenterade de opartiska ordförandena – som medlar i förhandlingarna om industrins avtal – en skiss om längden på det avtal som ska börja gälla den 1 april.
Enligt förslaget ska avtalet vara treårigt, med möjlighet att säga upp sista avtalsåret. Parterna skulle svara i dag fredag klockan 13.
De fackliga parterna säger nej och står fast vid sitt eget bud om ett ettårigt avtal. Anledningen är att man inte vet vart inflationen tar vägen den närmaste tiden.
– Vi kan sträcka oss till ett tvåårsavtal, förutsatt att andra året är uppsägningsbart, säger Veli-Pekka Säikkälä.
– Men det ska vara rätt nivå då förstås.
Han säger att facken förstår att det är svårt att få kompensation för inflationen första året.
– Men andra året vill vi vara tillbaka på att få reallöneökningar.
Han säger också att det är viktigt att den nya lönen gäller från avtalets första dag, alltså den 1 april. Till skillnad från i Tyskland, där man sköt på löneökningen.
Industriarbetsgivarna är däremot positiva till förslaget om ett treårigt avtal.
– Ett längre avtal ger inte bara hela den svenska arbetsmarknaden långsiktiga spelregler, utan det ger också andra samhällsaktörer förutsägbarhet. Detta är viktigt i de turbulenta tider som vi befinner oss i med hög inflation, krig i Ukraina och geopolitiska spänningar, säger förhandlingschef Per Widolf i ett pressmeddelande.
Han säger också att parterna står långt ifrån varandra när det gäller diskussionerna om lönenivå.
Teknikföretagen ställer sig i grunden positiva till Opos förslag om ett treårsavtal, men tror samtidigt att det blir svårt att teckna ett så långt avtal med tanke på det osäkra världsläget.
– Utgångspunkten måste vara att vi med någorlunda säkerhet ska kunna överblicka den tidsperiod som vi intecknar genom det nya avtalet, säger förhandlingschef Tomas Undin.
– De just nu pågående, genomgripande, omvärldshändelserna gör utvecklingen utomordentligt svårbedömd, och det dämpar naturligtvis möjligheterna att landa i ett långt avtal, säger han.
Om det trots allt skulle bli ett treårsavtal, tycker han att det bara ska vara möjligt att säga upp det tredje året vid grundläggande förändringar av de ekonomiska förutsättningarna.