Chefen säger att jag är slö – får jag mindre i lön?
Arbetsgivaren vill inte betala ut full lön för arbetet. Vad gäller? Jurist Henric Ask svarar.
Industriarbetarnas tidning
15 juni, 2023
Skrivet av Anna Julius
Betald ledighet Sommar, sol – och semesterlön. Semester betyder inte bara extra ledigt, utan också extra pengar från arbetsgivaren.
Vi reder ut vad som gäller.
Semesterlön. Den lön du får när du tar ut semesterdagar. Består av: Din vanliga lön och semestertillägg.
Semesterersättning. Ersättning i pengar som du får om du inte tagit ut semesterdagar.
Du har normalt rätt till 25 dagars semester. Dem har du tjänat in om du jobbat under perioden 1 april till 31 mars året innan. Har du inte jobbat hela den perioden har du färre betalda semesterdagar att ta ut, men du har ändå rätt till ledighet.
De dagar du tar ut semester får du semesterlön från arbetsgivaren.
Semesterlönen består av:
Du får dessutom totalt 13 procent av dina rörliga tillägg under semesteråret (minst 12 procent utan kollektivavtal). Det kan se lite olika ut i olika avtal.
I vissa avtal finns ett lägsta belopp du kan få per dag i semesterlön. Det du får extra kallas balkongtillägg – ordet kommer från en tanke att alla ska ha råd att göra något annat på semestern än att sitta hemma på balkongen.
Om du inte tagit ut alla dina betalda semesterdagar när du slutar ska du få semesterersättning – motsvarande summa i pengar.
När du jobbar har du inte bara rätt till lön utan också semesterersättning. Det är vanligt att sommarjobbare inte tar ut några semesterdagar. Då ska du i stället få ut semestern i pengar.
Semesterersättningen motsvarar 13 procent av din lön och ska betalas ut senast en månad efter att du slutat (om du inte har kollektivavtal är semesterersättningen minst 12 procent).
Det händer att semesterersättningen i stället betalas ut varje månad i samband med att du får lön. Då måste det vara tydligt vad som är lön och vad som är semesterersättning. Om ni inte uttryckligen kommit överens om det så får inte semesterersättningen bakas in i lönen.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.