Industriarbetarnas tidning

Växter väcks till liv

16 juni, 2023

Skrivet av Lena Granefelt, Göran Widerberg

Linnés samling. Gud skapade, Carl von Linné systematiserade. Den svenske botanikern, läkaren, geologen och zoologen som levde 1707–1778, gjorde det till sin uppgift att söka efter naturens ordning. Hans bidrag till forskningen var att lägga grunden till dagens sätt att gruppera växter och djur.

Linné grupperade och gav växterna latinska namn som används än i dag världen över. På 1700-talet hade vitsippa ett tjugotal olika lokala namn bara i Sverige.

Vid hans död såldes hela Linnés växtsamling, över 14 000 herbarieark, till en botaniker i England. Samlingen förvaras sedan dess av The Linnean Society i Burlington House i London. 

Fotografen Lena Granefelt har ljussatt delar av dessa ark i sitt projekt The Linnean Collection. Hon har fått veck och ådringar att framträda, färger förstärkas, synliggjort papperets struktur liksom vattenstämplar och texterna skrivna på arkens baksida.

I Linnés herbarium återfinns också de typexemplar, det vill säga just de exemplar han hade i handen när han gjorde en vetenskaplig beskrivning av dem. 

I en tid då antalet arter kraftigt minskar på jorden kan vi stanna upp och reflektera över skönheten i denna samling växter, som sakta håller på att vittra sönder. 

Allt kommer att bli damm till slut.

Lena Granefelt

Svensk frilansfotograf och bildkonstnär född 1966 och bosatt i Stockholm.

Utbildad vid Nordens Fotoskola och flerfaldigt publicerad i DA.  

Har bland annat gett ut fotoböckerna Flora Supersum (publicerat i DA 2016), Mästarnas köksträdgårdar och Naturaliesamlandet i historien.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

De glömda trädgårdarna

De glömda trädgårdarna

Trädgårdarna och huskropparna finns kvar. Invånarna har flytt. Blommande växter och träd i krigets skugga. Sergii Polezhaka har fotograferat förstörelsen
i ukrainska småstäder.

Vår ändliga värld

Vår ändliga värld

Bildsviten On the Ending of Species beskriver ett meditativt tillstånd, djurens stillsamma betraktande av världens tillstånd och mänsklighetens härjningar där hotade djurarter har huvudrollerna.

Det dagliga doppet

Det dagliga doppet

”Jag fick deras tillåtelse att fotografera om jag själv tog ett dopp”, berättar fotografen Markku Lähdesmäki. ”Det blev en andlig, uppfriskande – och naturligtvis – hisnande kall upplevelse.”

Längtan hem

Längtan hem

Utöver mitt konstnärskap har jag arbetat med hemlösa i tjugo år. Men det har aldrig slagit mig att ens ta en bild. Tills Britt-Marie bad mig.

Fyra liv om dagen

Fyra liv om dagen

Dagens Arbetes fotograf David Lundmark visar bilder ur sitt personliga fotoprojekt om alla de människor som berörs när någon tagit sitt liv. Anhöriga – men också de som möter det i sina jobb.

Året i samebyn

Året i samebyn

De här bilderna är tagna under ett år i Unna tjerusj, tidigare Sörkaitums sameby.

Gatusmarta fåglar

Gatusmarta fåglar

Erik Berglins gatukonstprojekt tar fasta på hur fåglar anpassat sig väl till ett liv i urbana miljöer. Se bildspelet här!

Vilda fångar

Vilda fångar

Under tio års tid har fotografen Julia Lindemalm skildrat djurparker och vår obesvarade kärlek till vilda djur.

Gubbar gör saker tillsammans

Gubbar gör saker tillsammans

Att gå i pension och tappa kontakten med arbetslivet kan bli en svår omställning. För att motverka det har ett gäng gubbar på lilla Asperö i Göteborgs södra skärgård startat ett ”gubbdagis”.

Hjortronlandet – spåren går norrut

Hjortronlandet – spåren går norrut

Fotografen Krister Hägglund har dokumenterat författaren Sara Lidmans hembygd Missenträsk med omnejd.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.