De glömda trädgårdarna
Trädgårdarna och huskropparna finns kvar. Invånarna har flytt. Blommande växter och träd i krigets skugga. Sergii Polezhaka har fotograferat förstörelsen
i ukrainska småstäder.
Industriarbetarnas tidning
Linnés samling. Gud skapade, Carl von Linné systematiserade. Den svenske botanikern, läkaren, geologen och zoologen som levde 1707–1778, gjorde det till sin uppgift att söka efter naturens ordning. Hans bidrag till forskningen var att lägga grunden till dagens sätt att gruppera växter och djur.
Linné grupperade och gav växterna latinska namn som används än i dag världen över. På 1700-talet hade vitsippa ett tjugotal olika lokala namn bara i Sverige.
Vid hans död såldes hela Linnés växtsamling, över 14 000 herbarieark, till en botaniker i England. Samlingen förvaras sedan dess av The Linnean Society i Burlington House i London.
Fotografen Lena Granefelt har ljussatt delar av dessa ark i sitt projekt The Linnean Collection. Hon har fått veck och ådringar att framträda, färger förstärkas, synliggjort papperets struktur liksom vattenstämplar och texterna skrivna på arkens baksida.
I Linnés herbarium återfinns också de typexemplar, det vill säga just de exemplar han hade i handen när han gjorde en vetenskaplig beskrivning av dem.
I en tid då antalet arter kraftigt minskar på jorden kan vi stanna upp och reflektera över skönheten i denna samling växter, som sakta håller på att vittra sönder.
Allt kommer att bli damm till slut.
Svensk frilansfotograf och bildkonstnär född 1966 och bosatt i Stockholm.
Utbildad vid Nordens Fotoskola och flerfaldigt publicerad i DA.
Har bland annat gett ut fotoböckerna Flora Supersum (publicerat i DA 2016), Mästarnas köksträdgårdar och Naturaliesamlandet i historien.