Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”
Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.
Industriarbetarnas tidning
2 november, 2023 - 16:02
Skrivet av Mikael Färnbo
Inflytande, rimliga ackord och bättre pensionsvillkor. Det är några av förbättringarna som IF Metall ser med kollektivavtal.
Även om inte allt är känt börjar bilden klarna över arbetsvillkoren för Teslas bilmekaniker i Sverige. Snittlönen ligger enligt facket under medel för branschen som helhet. Även pensionsinbetalningarna är lägre. Som kompensation framhåller Tesla gärna sitt aktieoptionsprogram.
– Vid anställning sa chefen att jag kommer gå ner i lön. Men han menade att jag ändå kommer tjäna mer på grund av aktierna, säger en anställd.
Men det är en sanning med modifikation. Bilmekanikerna, eller teknikerna som det kallas på Tesla, får cirka 4000-8000 dollar i aktieoptioner under en fyraårsperiod, beroende på tidigare erfarenhet. Aktieoptionen kan lösas ut först efter fyra års anställning och ska då beskattas. Hur mycket optionen är värd är avhängigt hur aktiekursen utvecklat sig. Den som blev anställd innan år 2020 kan ha tjänat en hel del pengar. Men sedan år 2021 har kursen till och med backat något.
Dessutom vittnar flera tekniker som nu är ute i strejk om att Tesla hotat med att frysa de strejkandes aktieoptioner, eller till och med dra in dem. Utan ett kollektivavtal kan cheferna förändra ersättningar och förmåner från en dag till en annan. Med kollektivavtal skulle det innebära avtalsbrott.
Patrick Kihlberg är ombudsman på IF Metall med ansvar för motorbranschavtalet, det kollektivavtal som facket vill teckna med Tesla. Enligt honom finns det ingen motsättning mellan olika former av bonusprogram eller aktieoptionsprogram och kollektivavtal.
– Det här är ju ett grundavtal, sen finns det alltid möjlighet att förhandla lokalt kring olika frågor. Om arbetsgivaren sedan vill vara mer generös finns det ju inget i avtalet som sätter stopp för det, säger han.
Nytt för i år på Tesla är att löneförhöjningar och bonusar är direkt kopplade till prestationsmål. På Tesla har teknikerna en grundlön men även ett ackordssystem, en form av blandackord. Alla arbetsmoment ska utföras inom en viss tid. Enligt uppgift från anställda får ett reflexbyte till exempel ta tre minuter, en felsökning max en timme. Flera anställda som Dagens Arbete pratat med menar att tidsramarna är för snävt satta, vilket både går ut över den som vill göra jobbet ordentligt och kunderna som får tillbaka bilar utan att felen är lagade.
Enligt Patrick Kihlberg finns det utrymme i kollektivavtalet att behålla ett liknande blandackord. Men skillnaden är att facket och medarbetarna då har ett inflytande över hur ackorden utformas. Det för att säkerställa att det inte ställs orimliga krav.
– Vi har någonting som heter premielön, det är ett blandackord. Man har ett system för att göra vissa moment på en viss tid. Då gör vi en objektiv mätning om tiden är rimlig och så sätter man ett pris. Det betyder i praktiken att springer man fortare än hjulet så tjänar man mer. Men om man nu inte kan springa så fort så har man ändå en säkrad lön, säger han.
Den stora skillnaden med kollektivavtal på Tesla skulle vara att medarbetarna och facket då har ett inflytande över hur ackorden sätts.
– Vi har över 130 års erfarenhet av att mäta ackord. Vi har det i vår organisation, vi har gjort det länge, vi vet hur man tidssätter. Men naturligtvis har motparten också ett inflytande. Vi ska komma överens, säger Patrick Kihlberg.
På Tesla utvärderas medarbetarna med hjälp av ett betygssystem från ett till fem. Det handlar i praktiken om hur väl medarbetaren lyckats utföra arbetsmomenten inom tidsramarna. Den som får ett betyg lägre än en trea – som betyder godkänt – blir utan löneförhöjning och bonus.
Det är inte möjligt med kollektivavtal, då alla är garanterade viss löneökning, oavsett produktivitetsnivå.
– Med kollektivavtal är alla garanterade en generell löneökning som alla får. Sen har vi löneprinciper som bygger på att man gör en analys och objektiv bedömning av varje individs prestation och ställer den i relation till andra individer. Systemet är till för att säkerställa att två personer som har identiska jobb och gör lika mycket också har samma lön, säger han.
Utan kollektivavtal finns det inga garantier om lika lön för lika arbete. Lönesättningen är helt upp till chefer och HR, vilket öppnar upp för godtycke.
– Det är ingen utifrån som i dag vet hur Tesla sätter löner. De kanske gör exakt som man ska, det vet ju inte vi. Men det finns ingen garanti att det är så. Vårt system bygger på att vi har ett inflytande och en metod för att säkerställa rättvisa löner. Det är skillnaden, säger Patrick Kihlberg.
Flera Tesla-anställda som Dagens Arbete pratat med vittnar om att man, förutom utebliven löneökning och bonus, även riskerar sparken om man skulle få en etta i betyg, det vill säga om ens produktivitet anses särskilt låg.
– Om arbetsgivaren har en önskan om att skilja nån från anställning så krävs det en förhandling enligt las (Lagen om anställningsskydd, red.anm.). Där reder man ut om det finns en saklig grund för uppsägningen. Att en människa inte producerar tillräckligt, det är inte saklig grund för att säga upp någon. Arbetsgivaren har först ett ansvar att prata med individen och erbjuda utbildningar och så. Det här är ett skydd för dem som av ålder, funktionsvariation eller liknande inte alltid kan leverera på högsta nivå. Det måste finnas en rimlighet i att uppnå målen, det är vad det handlar om, säger Patrick Kihlberg.
Många tekniker på Tesla som Dagens Arbete talat med är kritiska till att företaget inte tillåter dem att ta ut komptid. Det gör det krångligt att hinna med ärenden som bara kan göras på dagtid, som läkarbesök eller liknande. Patrick Kihlberg framhåller att det i IF Metalls avtal finns en arbetstidsförkortning på 82 minuter i veckan som anställda samlar i en tidbank, och sen kan plocka ut vid behov. Dessutom är det reglerat att övertid kan tas ut antingen som komptid eller i pengar.
Den extra pensionsbetalning som IF Metall förhandlat fram, kallad deltidspension, är även det något som skiljer sig från de pensionsförsäkringar som Tesla tecknat för sina anställda. Det innebär högre pensionsinbetalningar och möjlighet att gå ner på deltid i slutet av arbetslivet.
– I och med att pensionsåldern höjs och tempot ökar så kommer folk inte orka jobba ett helt yrkesliv. Därför avsätter vi en del för att bygga upp en pension, vilket gör det möjligt att gå ner på halvtid de sista yrkesverksamma åren, säger han.
De pensionsavsättningar som Tesla ska betala in till sina anställda är också säkrade om det finns kollektivavtal, även om företaget av någon anledning slutar att betala. Om det finns kollektivavtal så är den enskildas pensionspengar återförsäkrade, och därmed säkrade. Någon möjlighet att teckna sådana återförsäkringar finns inte för företag som saknar kollektivavtal.