Industriarbetarnas tidning

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

2 november, 2023 - 16:02

Skrivet av

Inflytande, rimliga ackord och bättre pensionsvillkor. Det är några av förbättringarna som IF Metall ser med kollektivavtal.

Även om inte allt är känt börjar bilden klarna över arbetsvillkoren för Teslas bilmekaniker i Sverige. Snittlönen ligger enligt facket under medel för branschen som helhet. Även pensionsinbetalningarna är lägre. Som kompensation framhåller Tesla gärna sitt aktieoptionsprogram.

– Vid anställning sa chefen att jag kommer gå ner i lön. Men han menade att jag ändå kommer tjäna mer på grund av aktierna, säger en anställd.

Men det är en sanning med modifikation. Bilmekanikerna, eller teknikerna som det kallas på Tesla, får cirka 4000-8000 dollar i aktieoptioner under en fyraårsperiod, beroende på tidigare erfarenhet. Aktieoptionen kan lösas ut först efter fyra års anställning och ska då beskattas. Hur mycket optionen är värd är avhängigt hur aktiekursen utvecklat sig. Den som blev anställd innan år 2020 kan ha tjänat en hel del pengar. Men sedan år 2021 har kursen till och med backat något.

Dessutom vittnar flera tekniker som nu är ute i strejk om att Tesla hotat med att frysa de strejkandes aktieoptioner, eller till och med dra in dem. Utan ett kollektivavtal kan cheferna förändra ersättningar och förmåner från en dag till en annan. Med kollektivavtal skulle det innebära avtalsbrott.

Patrik Kihlberg, IF Metall. Foto: IF Metall

Patrick Kihlberg är ombudsman på IF Metall med ansvar för motorbranschavtalet, det kollektivavtal som facket vill teckna med Tesla. Enligt honom finns det ingen motsättning mellan olika former av bonusprogram eller aktieoptionsprogram och kollektivavtal.

– Det här är ju ett grundavtal, sen finns det alltid möjlighet att förhandla lokalt kring olika frågor. Om arbetsgivaren sedan vill vara mer generös finns det ju inget i avtalet som sätter stopp för det, säger han.

Nytt för i år på Tesla är att löneförhöjningar och bonusar är direkt kopplade till prestationsmål. På Tesla har teknikerna en grundlön men även ett ackordssystem, en form av blandackord. Alla arbetsmoment ska utföras inom en viss tid. Enligt uppgift från anställda får ett reflexbyte till exempel ta tre minuter, en felsökning max en timme. Flera anställda som Dagens Arbete pratat med menar att tidsramarna är för snävt satta, vilket både går ut över den som vill göra jobbet ordentligt och kunderna som får tillbaka bilar utan att felen är lagade.

Enligt Patrick Kihlberg finns det utrymme i kollektivavtalet att behålla ett liknande blandackord. Men skillnaden är att facket och medarbetarna då har ett inflytande över hur ackorden utformas. Det för att säkerställa att det inte ställs orimliga krav.

– Vi har någonting som heter premielön, det är ett blandackord. Man har ett system för att göra vissa moment på en viss tid. Då gör vi en objektiv mätning om tiden är rimlig och så sätter man ett pris. Det betyder i praktiken att springer man fortare än hjulet så tjänar man mer. Men om man nu inte kan springa så fort så har man ändå en säkrad lön, säger han.

Den stora skillnaden med kollektivavtal på Tesla skulle vara att medarbetarna och facket då har ett inflytande över hur ackorden sätts.

– Vi har över 130 års erfarenhet av att mäta ackord. Vi har det i vår organisation, vi har gjort det länge, vi vet hur man tidssätter. Men naturligtvis har motparten också ett inflytande. Vi ska komma överens, säger Patrick Kihlberg.

På Tesla utvärderas medarbetarna med hjälp av ett betygssystem från ett till fem. Det handlar i praktiken om hur väl medarbetaren lyckats utföra arbetsmomenten inom tidsramarna. Den som får ett betyg lägre än en trea – som betyder godkänt – blir utan löneförhöjning och bonus.

Det är inte möjligt med kollektivavtal, då alla är garanterade viss löneökning, oavsett produktivitetsnivå.

– Med kollektivavtal är alla garanterade en generell löneökning som alla får. Sen har vi löneprinciper som bygger på att man gör en analys och objektiv bedömning av varje individs prestation och ställer den i relation till andra individer. Systemet är till för att säkerställa att två personer som har identiska jobb och gör lika mycket också har samma lön, säger han.

Utan kollektivavtal finns det inga garantier om lika lön för lika arbete. Lönesättningen är helt upp till chefer och HR, vilket öppnar upp för godtycke.

– Det är ingen utifrån som i dag vet hur Tesla sätter löner. De kanske gör exakt som man ska, det vet ju inte vi. Men det finns ingen garanti att det är så. Vårt system bygger på att vi har ett inflytande och en metod för att säkerställa rättvisa löner. Det är skillnaden, säger Patrick Kihlberg.

Flera Tesla-anställda som Dagens Arbete pratat med vittnar om att man, förutom utebliven löneökning och bonus, även riskerar sparken om man skulle få en etta i betyg, det vill säga om ens produktivitet anses särskilt låg.

– Om arbetsgivaren har en önskan om att skilja nån från anställning så krävs det en förhandling enligt las (Lagen om anställningsskydd, red.anm.). Där reder man ut om det finns en saklig grund för uppsägningen. Att en människa inte producerar tillräckligt, det är inte saklig grund för att säga upp någon. Arbetsgivaren har först ett ansvar att prata med individen och erbjuda utbildningar och så. Det här är ett skydd för dem som av ålder, funktionsvariation eller liknande inte alltid kan leverera på högsta nivå. Det måste finnas en rimlighet i att uppnå målen, det är vad det handlar om, säger Patrick Kihlberg.

Många tekniker på Tesla som Dagens Arbete talat med är kritiska till att företaget inte tillåter dem att ta ut komptid. Det gör det krångligt att hinna med ärenden som bara kan göras på dagtid, som läkarbesök eller liknande. Patrick Kihlberg framhåller att det i IF Metalls avtal finns en arbetstidsförkortning på 82 minuter i veckan som anställda samlar i en tidbank, och sen kan plocka ut vid behov. Dessutom är det reglerat att övertid kan tas ut antingen som komptid eller i pengar.

Den extra pensionsbetalning som IF Metall förhandlat fram, kallad deltidspension, är även det något som skiljer sig från de pensionsförsäkringar som Tesla tecknat för sina anställda. Det innebär högre pensionsinbetalningar och möjlighet att gå ner på deltid i slutet av arbetslivet.

– I och med att pensionsåldern höjs och tempot ökar så kommer folk inte orka jobba ett helt yrkesliv. Därför avsätter vi en del för att bygga upp en pension, vilket gör det möjligt att gå ner på halvtid de sista yrkesverksamma åren, säger han.

De pensionsavsättningar som Tesla ska betala in till sina anställda är också säkrade om det finns kollektivavtal, även om företaget av någon anledning slutar att betala. Om det finns kollektivavtal så är den enskildas pensionspengar återförsäkrade, och därmed säkrade. Någon möjlighet att teckna sådana återförsäkringar finns inte för företag som saknar kollektivavtal.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Finskt stopp för svenska Teslabilar: ”Ett enkelt beslut”

Finskt stopp för svenska Teslabilar: ”Ett enkelt beslut”

Finska transportarbetarförbundet AKT ger sig in i konflikten med Tesla.

Ännu ett bakslag för Tesla – Postnord ska inte lämna ut registreringsskyltar

Ännu ett bakslag för Tesla – Postnord ska inte lämna ut registreringsskyltar

”Mycket allvarligt, närmast systemhotande” anser Tesla

Bojkott: Norska facket stoppar alla transporter av Teslabilar till Sverige

Bojkott: Norska facket stoppar alla transporter av Teslabilar till Sverige

”En tydlig signal till Tesla” säger Fellesförbundets Jørn Eggum.

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar väntas i hela Norden

Nu sluter de nordiska fackförbunden upp bakom IF Metall. Bojkott väntar Tesla.

Hur en kamp för några få blev en storstrid – för alla

Hur en kamp för några få blev en storstrid – för alla

Mikael Färnbo tar oss igenom de senaste fem veckornas strejk för den svenska modellen. Från varsel till sympatiåtgärder.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.