”Konflikten måste kunna lösas utan lagändring”Chefredaktör Helle Klein vill se att AD får pröva tvistefrågan i Göteborgs hamn igen.

”Låt oss slippa tänka mindre både på pensionen och julklappar under 2018”Jeanette Herulf om förslaget om höjd pensionsålder.

Naturhistoria. Uvaklövaravinen har funnits sedan istiden. ”Här brukar snön inte töa bort förrän i juni”, berättar John Holm. Foto: David Lundmark.
Naturmänniska. John Holm har alltid älskat naturen. För 28 år sedan lämnade han Danmark för Sverige. Foto: David Lundmark.
Kan sin historia. Pensionären Bert Malm visar oss Wallenbergarnas gamla jaktstuga i Höneström, där såväl kungligheter som industripampar lämnat avtryck på väggar och tak. Foto: David Lundmark.
Nära till hands. John Holm har alltid ett multiverktyg och ett par tändare i fickorna. En kniv hängande i byxbältet är också en självklarhet. Foto: David Lundmark.
Till bords. Mat smakar alltid bättre när man är i naturen. ”Hvergang!” Foto: David Lundmark.

Följa John – mitt i naturen

Foto: David Lundmark.

Skogstur Man behöver inte åka till Abisko, Fårö eller bohusländska klippor för att uppleva naturen. I Sverige finns den ju överallt. DA hänger med John Holm, pappers­arbetaren som sadlat om till vildmarksguide.

John Holm

Ålder: 52 år.
Familj: Fru och två vuxna barn. Barnbarn.
Bor: I ett litet hus i centrala Alstermo.
Yrke: Vildmarksguide och fastighetsskötare. Före detta pappersarbetare på Alstermo bruk, unikaboxens hemort.
Fritidsintressen: ”Jobbet till stor del. Det vill säga fiske, jakt och allt annat som har med naturen att göra.”

Bästa kläderna?

”Varma men luftiga. Och lager på lager, kläder som man alltså enkelt kan ta av och på sig beroende på hur varm man är. Ett par rejäla kängor är också bra.”

Bästa drycken?

”Dricksvatten. Det måste man ha med sig, framför allt i södra Sverige där det finns mycket kemikalier. Många gör misstaget att bara ta med sig kaffe, men det är ju urindrivande.”

Bästa tipset?

”Sunt förnuft. Att alltid vara medveten om vad man gör i naturen och vilka konsekvenser det kan få.”

Andra ställen?

Sverige vimlar av vackra och natursköna platser. På sajter som friluftsframjandet.se, vandringsguiden.se och svenskaturistforeningen.se hittar du massvis med tips och råd.

Vid randen av en gammal ravin i en småländsk skog, mitt i sydsvenska höglandet. Vindar ifrån sydväst susar i tallkronorna. John Holm står tyst intill det branta stupet och ser sig omkring. På tallarna, mossan, stenarna, enbuskarna, ljungen, det eventuella rävgrytet bland klipporna där på andra sidan. Efter en stund säger han:

– Det är många som vill se och uppleva sådant här.

Varför då, tror du?

– Jag vet inte, men kanske för lugnets skull. Allting här ute i vildmarken är ju så tidlöst, så oförstört. Här får naturen ha sin egen gång. Ingen stress alls, det är bara rogivande.

Med de orden har John Holm delvis beskrivit varför han fattade det beslut han gjorde i fjol. Ja, varför han övergav en fast tjänst som pappersarbetare på Alstermo bruk efter tretton år för att få mer tid över till sin stora passion här i livet – fiske, jakt, natur över huvud taget.

– Jag ville helt enkelt komma ut i skogen lite oftare, och efter en fiskeresa till Bosnien förra sommaren sa jag upp mig.

Vad sa kollegorna?

– Inte mycket. ”Synd, men lycka till”, ungefär.
Och vad känner du nu?

– Det känns fortfarande helt rätt. Jag är inte orolig av mig, jag tror nog att jag kommer få mat på bordet även i fortsättningen.

Sedan en tid tillbaka har han försörjt sig dels som fastighetsskötare, dels som arrangör av guidade dagsturer i skogarna häromkring. Det senare hoppas han förstås att det ska bli mer av.

– Det har ju blivit en trend att vistas i skogen och skogen är mitt liv, det är det jag kan, så varför ska jag då inte kunna leva på det ?

Naturmänniska. John Holm har alltid älskat naturen. För 28 år sedan lämnade han Danmark för Sverige. Foto: David Lundmark.

John Holm är verktygsmakare i grunden och kommer ursprungligen från danska Helsingör. Av ekonomiska skäl blev han tvungen att flytta därifrån, och att valet föll på just Sverige och Småland är inte alls konstigt eftersom han tillbringade alla somrar här som barn. 1989 gick flyttlasset.

Och hemma, det känner han sig också. Särskilt i skogarna och längs vattendragen utanför Alstermo, mitt i Glasriket. Här kan han fiska öring om dagarna och jaga vildsvin om nätterna, och i bästa fall också livnära sig på det.

– Jag brukar fråga vad kunderna vill göra och se, och sedan gör vi det. Vill de till exempel ha en båt att fiska ifrån, så fixar jag det.

Kurser i överlevnad ger han dock inte. Nä, äta granskott och maskrosblad är inget för honom.

– Överlever, det gör jag ändå! skrattar han.

Men om jag nu bröt benet, vad skulle du göra då?

– Se till att du håller dig torr och varm och sedan åka och hämta hjälp. Eller så skulle jag spjäla upp ditt ben så gott jag kan och bära dig härifrån. Pinnar finns det ju gott om och skosnören har vi.

John Holm visar oss omkring, ger oss lite praktiska tips på saker och ting, och inom loppet av ett par tre timmar har vi sett rådjur, rävspillning, knipor, spår av gamla fabriker och mycket annat man kan se här en gråmulen måndag i slutet av februari. Vårtecken är det dock skralt med.

– Men man kan höra dem, invänder han. Till exempel har kattugglorna börjat tjoa om kvällarna, och att vara ute och lyssna på sådant ljud ger i alla fall mig mycket mer än att sitta hemma och glo på tv.

Till bords. Mat smakar alltid bättre när man är i naturen. ”Hvergang!” Foto: David Lundmark.

Det mörknar och vi stannar till vid ett vindskydd där vi grillar vildsvinsfiléer över öppen eld.

Men hur är det att jaga vildsvin? Är de inte farliga? Kan vi inte få se hur det går till? undrar vi – jag och fotografen David, två utsocknes som inte kan ett skvatt om jakt och som fortfarande bär på dåligt samvete för de småfåglar som vi ändade livet på med luftgevär när vi var barn.

– Jo, en skadad gris är förstås farlig, säger John när vi timmen senare faktiskt sitter i hans bil och åker tio mil österut till en så kallad jaktåtel i närheten av Norra Sandsjö kyrka.

– Därför måste man naturligtvis vara väldigt försiktig när man jagar dem. Och tyst måste man vara. Knäpptyst. Det är väldigt skygga och smarta djur vi pratar om. Med extremt bra hörsel.

Nattsvart nu och heller ingen snö som lyser upp. Vi parkerar bilen på en åker, lunkar försiktigt fram till en liten jaktkoja, öppnar och stänger dörren, sätter oss på var sin stol och spejar ut genom en smal lucka som vetter mot skogen – rakt mot foderstationen, platsen där majskorn ligger utspridda på marken och som svagt lyses upp av gröna små diodlampor som hängts upp i ett träd. Ett ljus som vildsvin tydligen inte alls noterar.

Och där sitter vi. I mörkret, i tystnaden, i kvart efter kvart, och stirrar ut mot det gröna skenet kanske 40 meter bort. Ett beväpnat proffs och två nyfikna amatörer från Stockholm. Men inga vildsvin.

Det börjar bli långtråkigt. Men till slut får jag låna ett par ljudförstärkarhörlurar och sedan dröjer det faktiskt inte länge förrän jag plötsligt hör något. Inget bökande eller starkt grymtande, men ändå – något som andas, ja, ett slags svagt snarkande ljud liksom. Ett större djur, helt klart, det fattar även jag. Men kan det vara  …?

– Zzzzzz …

Jo, kanske en stor galt till och med! Adrenalinet rusar och jag törs knappt andas längre. Glor som paralyserad ut i mörkret, var är den?

– Zzzzzz …

Konstigt, tänker jag. Undrar varför John inte reagerar? Varför gör han sig inte beredd och osäkrar bössan? Jag tar av mig lurarna, men vill inte pocka på hans uppmärksamhet i ett sådant här skarpt läge. Försiktigt petar jag på David i stället. Hör han samma sak som jag?

– Zzzzzz …

Nej, han har visst somnat – helt ovetandes om att hans kollega just förväxlat honom med en galt.

John tipsar


”Om man hamnar i knipa och mobilen saknar täckning, vilket den ibland gör i skogen, så går det alltid att ringa 112.”


”Om veden läggs så här så står stekpannan någorlunda stadigt. Efteråt blir det dessutom en jämn och fin glödbädd.”

John dissar


”Näver brinner väldigt bra. Men att skära bort det från levande björk på det här sättet är helt fel. Det är som att flå skinnet av ett djur.”


”Jag begriper inte att vissa kan vara så lata att de inte orkar ta med sig skräpet som de lämnar efter sig!”

John uppmanar


”Om du tar ved som någon lämnat kvar, så är det ju alltid schysst om du gör detsamma för den som kommer efter dig.”


”Använd sunt förnuft och följ de regler som gäller. Respekten för allemansrätten har blivit mindre på senare år, tycker jag.”


po@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Välkommen till spelbunkern

GemenskapI ett överblivet skyddsrum i Södertälje värnar en tv-spelsförening om en försvinnande gemenskap: att krypa ihop i nedsuttna soffor och saccosäckar och spela tillsammans. Läs eller ladda ner och lyssna på reportaget.

”Gott om jobb finns det ju”

Massa- och pappersbranschen skriker efter ny arbetskraft. Därför har tre företag och Gävle kommun gått ihop om en skräddarsydd lärlingsutbildning. DA har besökt den första klassen på Polhemsskolan.

Arbetarfotografens arkiv

BILDREPORTAGEAlla människor är vackra när de arbetar menade fotografen Jean Hermanson, vars verk nu får nytt liv genom hans gamla medhjälpare. Du kan kolla in ett urval av hans bilder här, och på fredag visar SVT en nygjord dokumentär.

1

Sammanhållning på hög nivå

Arbetskompisarna från Lindbäcks husfabrik har planerat och tränat i månader. Nu har dagen kommit, nu ska Kebnekaise bestigas. Dagens Arbete följde med på en tur som bjöd på gnistrande sol men också en ogästvänlig vägg av snö. Läs eller lyssna på reportaget här.

5 verk att rädda ur bokhyllan

SparasVad gör du med alla böcker som tillhört dina nära och kära? Böcker du kanske läst, men inte har hjärta att säga farväl till? DA:s Pontus Ohlin räddar fem verk ur sin mammas bokhylla, innan resten skickas vidare till Röda Korset.

Lyssna på DA

Nu kan du få några av våra bästa reportage rakt in i öronen. Lyssna direkt på vår sajt eller via en gratisapp för din mobil.

De ska ge Kebnekaise en match

Från pub-träffar till toppbestigning. Lagledaren på Lindbäcks Bygg i Piteå fick en ingivelse som har fått hela arbetslaget på fötter.

”Ju fler barn, desto mer kärlek”

Familjen annorlundaTycker du att det är svårt att få ihop semesterplaneringen? Skänk en tanke åt tiobarnsfamiljen Nikula, som Dagens Arbete följt. Hur får pappa Sami ihop vardagen med heltidsarbete, hur hinner mamma Matilda med sin lite speciella hobby?

En given plats på scenen

Hon har vunnit Dansbandskampen, Körslaget och Let’s Dance och drivit det populära dansbandet Elisa's - i höst gör hon sin första musikalroll. Mångsysslaren Elisa Lindström som triggas av att gå utanför sin bekväma zon – läs eller lyssna på DA:s reportage.

Här är framtidens fibrer

Den nya industrinEn gång var den svenska textilindustrin dödsdömd. Men nu kan det vara här som framtidens industriarbete finns, temat för årets IF Metall-kongress. Teknisk utveckling och långsiktiga ägare ger den gamla branschen en ny chans. DA har besökt Kinna, Borås och Östersund.

En folklig teaterapa

Han har varit tjuvjägare, pistvakt och hushållsmixer. Gett röst åt Pettson och Mulle Meck men också spelat i Romeo och Julia. Lennart Jähkel har rötter i skogsindustrin, han skulle bli ingenjör som brorsorna men blev istället en folkkär skådis.

På randen till inbördeskrig

Gnistan tändes i Västervik under dessa dagar för 100 år sedan, och hungerkravallerna och strejkerna spreds över landet. Men i stället för ett upptrappat våld och inbördeskrig föddes - demokratin.

2

När livet är en radiofest

RADIOKANALTre gubbar. Två frekvenser. Zingo, pepparkakor och ett gäng favoriter ur de egna gömmorna. Dags för sändning med Sunne Rock’n’roll Klubb – och det blir Elvis för hela slanten.

Fackligt arbete i Indien

Så tog kvinnorna makten över sina jobb

INDIENSex dagar i veckan, året runt, tampas indiska kvinnor med vildhundar, giftiga sopor och vedervärdig stank på sin arbetsplats. Men de trivs. För de har organiserat sig och tagit makten över sina liv. Läs eller ladda ner och lyssna på reportaget.

1

Agnes - den japanska skånskan

UPPKLÄDDAgnes Lindqvist jobbar med hydraulik under dagarna, men på fritiden gäller cosplay, där man klär ut sig till figurer kopplade till japansk populärkultur, typ mangaserier.

Han filmar med humor och ilska

Vid 80 års ålder gör den världsberömde filmregissören sin kanske argaste film – fast med värme och humor. Läs eller lyssna på reportaget om Ken Loach inför premiären i morgon.

1

En annorlunda pappersarbetare

KnivskarpHennes verktyg är bland annat skalpell, tång och limpistol. I papper viker hon till elefanter, krukväxter - och till med sig själv. Möt konstnären Fideli Sundqvist, och se DA:s film där hon visar hur du själv kan skapa ett löv.

Uppåt av att åka nerför

Att cykla utför är Jonna Carlssons passion. Inte ens en sprucken njure kan ändra på det. Läs eller lyssna på artikeln om Jonna, kolla in filmen tagen under ett av hennes träningsåk - om du vågar.

Industrin och integrationen

Den nya folkrörelsen

Välkomna hit! Nyfikna industriarbetare runt om i landet har tagit ordet integration och knådat det till praktisk handling. Till möten där alla vinner och lär sig nytt. DA har varit på gympa i Västerås, flugit drake i Skillingaryd och övningskört i Edsbyn.

Världen möts på fabriken

Debatten handlar mycket om siffror, kvoter och gränser. Men bakom politiken finns människor. Nu kan du också lyssna på reportaget om Liibaan Mohamod och Lars Piirhonen. En var ett ensamt flyktingbarn, en kallades för skitig finnunge. Allt började vid en kaffeautomat – idag hjälper båda till på flyktingförläggningen.

"Det handlar om att överlista fisken"

PROFILEN Patrik Forslund lägger mycket tid och en hel del pengar på sin hobby. Men så är han också med i svenska landslaget i flugfiske och ska tävla i VM i USA.

”Jag kommer aldrig att släppa pennan”

Du ser hans bilder i varje nummer av DA, själv har han förblivit en av landets mest anonyma humorister. Möt tecknaren Robert Nyberg.

Gäddfiske och pissväder

FiskeMontören Conny Lekmyr älskar att fiska, men avskyr fisk. DA följde honom på jakt efter gäddan, den "svenska sötvattenskrokodilen". Det är lugnt och varmt - "svenneväder", fnyser Conny.

En mästare på metallmonster

ÖKENHETA UNDERVERKNär dottern önskade sig en jättedinosaurie i födelsedagspresent blev det starten på en ny karriär. I dag kallas han för stål-Picasso. Möt världsberömde Ricardo Breceda som svetsar i Kaliforniens ökenvärme och älskar rost.

Modets drottning abdikerar

Som H&M:s chefsdesigner har Margareta van den Bosch klätt både Madonna och stora delar av svenska folket.

Om Gustaf, Johan och det nya arbetslivet

Elinor Torp har skrivit en bok om det nya arbetslivet och olyckan som aldrig hade behövt hända.

Robert Aschberg blandar högt och lågt

Han har gjort "allt från rent svammel till samhällsprogram", han leder kockprogram i TV, jagar näthatare men räddar också flyktingar på Medelhavet. Möt Robert Aschberg, en maskintokig skärgårdsbo med utpräglat hamsterbeteende.

December 1994. Bild av Simon Stålehag

Det overkliga folkhemmet

Simon Stålenhag skruvar till sin barndom i sin egen datorkonst - det blir ett Sverige fyllt av robotar, dinosaurier och märkliga luftfarkoster. Nu är planen att hans bästsäljande konstbok ska bli en tv-serie i tio avsnitt.

Hur mycket pengar är nog?

ReportageDu är pank och tärningen styr din spelpjäs till ett hotell på Norrmalmstorg. Game over! I Monopolvärlden är spelet slut när en person sitter med alla pengar. I verkligheten har 85 superrika personer lika mycket pengar som de 3,5 miljarder fattigaste har tillsammans. Hur länge till kan vi spela?

Rally. Foto: Jan Nordström

Fritiden går i hundra knyck

MotorfrälstAllt började med en Volvo Duett när Uffe Eriksson var tio år. I fjol blev han svensk mästare i rallycross – nu tar han sats i en ny sits.

Hämta mer