Industriarbetarnas tidning

Smart design avgörande i DA:s grilltest

3 juli, 2020

Skrivet av

DA testar Dyrast är inte alltid bäst. Med några smarta enkla designlösningar står sig en billig picknick-grill väl mot märkesgrillen.

Full fyr. DA:s panel testade sju olika picknickgrillar. Grillarna presenterades monterade och färdiga att använda, utan kartonger eller pris­information. Testpanelen fick själva hälla i kol, tända och grilla korv och hamburgare. Foto: Lina Larsson

I dag finns en hel uppsjö picknick-­grillar som varierar stort i design, kvalité och pris. Men vilken är bäst? För att avgöra saken åkte vi ut med sju olika grillar till elskåpsmontörerna på Eletta Automation i Segeltorp i södra Stockholm. Under en lunchtimme på deras lastkaj utsattes grillarna för ett utmanande stresstest i form av klassiskt svenskt midsommarväder: strålande solsken, häftig blåst, kraftiga skurar och även snöfall om vartannat.

Ur denna hårda prövning, som ­herre på täppan, steg till slut Axleys rostfria tvådelade picknick-grill inköpt på Jula för 299 kronor. Det är mindre än en tredje­del av priset för märkesgrillen Weber vars bärbara variant hamnade på andra plats. Några smarta design­lösningar avgjorde saken.

– Den är stilren och möjligheten att grilla i locket ger potentiellt dubbelt så stor grillyta, vilket är ett stort plus då alla de här grillarna har problem med det lilla formatet, säger Fredrik Markhester och får medhåll av de två andra panelisterna.

Dessutom är Axleys grill möjlig att stänga och plocka med sig nästan omedelbart efter grillning, vilket långt ifrån är fallet med många av de andra grillarna.

– Att enkelt kunna strypa glöden och plocka med sig grillen är ganska avgörande på utflykten, säger Mattias Olsson.

På jumboplats kom en relativt dyr och teknikintensiv skapelse från Rusta. Trots fettuppsamlingskärl och inbyggda fläktar som kunde laddas med USB-sladd blev betyget magert. Det som drog ner var dels själva omaket med batteriladdning men även kravet på tändvätska i gelform vilket de flesta inte har hemma.

– Varför slängde de inte med wi-fi också? undrar Fredrik Markhester skämtsamt.

Till syvende och sist kunde testpanelen konstatera att grillresultatet kan bli bra trots det lilla formatet. Men konsumenten bör kontrollera kolkärlets storlek, att det finns möjlighet att reglera lufttillförseln och att glöden hamnar på ett lagom avstånd till gallret. Ett lock är ett stort plus, men se till att det går att fälla upp och att du kan knäppa fast det och enkelt bära med dig grillen efter användning.

OBS – glöm inte att kolla att det är okej att grilla!

Om du tar med grillen på picknicken, kolla alltid att det inte råder eldningsförbud eller skärpt eldningsförbud i kommunen. På krisinformation.se finns en klickbar karta med länkar till vad som gäller just där du är.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Så får du lättast fyr på brasan

En specialslipad knivrygg är bäst när elden tänds med tändstål. Metallbrickorna som följer med håller inte måttet, enligt de sjöscouter som testat.

Vilken blir din snabba kaffefavorit?

Det dyraste snabbkaffet är sämst. Det tycker tre skogsarbetare som provsmakat sju olika sorter i en liten koja i Hälsingland.

DA testar: Bästa stolsryggsäckarna

Långa dagar i skogen kräver en rejäl ryggsäck och en bra stol – lyckligtvis går de att kombinera.
På älgjaktens första dag samlades Finntorps jaktlag för att ta reda vilken stolsryggsäck du ska köpa.

yxor slås fast i bil

Få bäst hugg på vedbacken

DA:s testpanel består av tre vana vedhuggare som tar sig an sex klyvyxor i olika prisklasser och från olika tillverkare.

Så lyckas du – här är Samans bästa grilltips

En stor nypa tålamod, rätt verktyg och goda kryddor är bra steg på vägen mot den perfekta grillningen. Rökved tar den till nya nivåer. Saman Nazar delar med sig av sina bästa tips.

Mästarens guide till den perfekta grillen

Utanför arbetet på Volvo lastvagnar är Saman Nazar mer känd som ”Grillfader”. 2015 tog han sig till semifinal i Grillmästarna i TV4.

Vilken öl blir din favorit i sommar?

Om du fick ett glas kall öl på krogen, skulle du då känna om den var alkoholfri? Sju grafiker satte sju öl på prov.

Som handen i handsken

Bra arbetshandskar att ha på fritiden kan alltid behövas. Vi lät tre pappersarbetare i Grycksbo testa sju olika par.

Leandro Steinnagel, till vänster, gillar plåtlådorna. Bra för kall mat, tycker han. Här bredvid Monica Jalonen och Gabriel Banor. Foto: Adam Daver

Billiga lådor håller tätt

Vad är bästa sättet att förvara den medhavda lunchen? DA lät några anställda på Astra Zeneca testa sju matlådor under lika många dagar.

Här är julens bästa ask

Vi bad fyra industriarbetare om hjälp att hitta bästa pralinen att bjuda på efter middagen eller att ge bort. Kolla in vilken som blev favoriten bland de sex chokladaskarna och vilken som ser ut som ”en andravinst på bingo”.

Arbetsrätt Striden om las

”Använd strejken mot försämringarna som föreslås”

Det finns ingen anledning att sätta sig vid ett förhandlingsbord där försämringar kommer att bli vägledande, skriver sex tidigare förtroendevalda inom IF Metall.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Pontus Georgsson

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.