”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Fredrik Markhester, Daniel ­Andreasson och Mattias ­Olsson ­grillar korv och burgare på jobbets lastkaj. Foto: Lina Larsson
Mattias Olsson fyller i sina betyg. Foto: Lina Larsson

Smart design avgörande i DA:s grilltest

DA testar Dyrast är inte alltid bäst. Med några smarta enkla designlösningar står sig en billig picknick-grill väl mot märkesgrillen.

Full fyr. DA:s panel testade sju olika picknickgrillar. Grillarna presenterades monterade och färdiga att använda, utan kartonger eller pris­information. Testpanelen fick själva hälla i kol, tända och grilla korv och hamburgare. Foto: Lina Larsson

I dag finns en hel uppsjö picknick-­grillar som varierar stort i design, kvalité och pris. Men vilken är bäst? För att avgöra saken åkte vi ut med sju olika grillar till elskåpsmontörerna på Eletta Automation i Segeltorp i södra Stockholm. Under en lunchtimme på deras lastkaj utsattes grillarna för ett utmanande stresstest i form av klassiskt svenskt midsommarväder: strålande solsken, häftig blåst, kraftiga skurar och även snöfall om vartannat.

Ur denna hårda prövning, som ­herre på täppan, steg till slut Axleys rostfria tvådelade picknick-grill inköpt på Jula för 299 kronor. Det är mindre än en tredje­del av priset för märkesgrillen Weber vars bärbara variant hamnade på andra plats. Några smarta design­lösningar avgjorde saken.

– Den är stilren och möjligheten att grilla i locket ger potentiellt dubbelt så stor grillyta, vilket är ett stort plus då alla de här grillarna har problem med det lilla formatet, säger Fredrik Markhester och får medhåll av de två andra panelisterna.

Dessutom är Axleys grill möjlig att stänga och plocka med sig nästan omedelbart efter grillning, vilket långt ifrån är fallet med många av de andra grillarna.

– Att enkelt kunna strypa glöden och plocka med sig grillen är ganska avgörande på utflykten, säger Mattias Olsson.

På jumboplats kom en relativt dyr och teknikintensiv skapelse från Rusta. Trots fettuppsamlingskärl och inbyggda fläktar som kunde laddas med USB-sladd blev betyget magert. Det som drog ner var dels själva omaket med batteriladdning men även kravet på tändvätska i gelform vilket de flesta inte har hemma.

– Varför slängde de inte med wi-fi också? undrar Fredrik Markhester skämtsamt.

Till syvende och sist kunde testpanelen konstatera att grillresultatet kan bli bra trots det lilla formatet. Men konsumenten bör kontrollera kolkärlets storlek, att det finns möjlighet att reglera lufttillförseln och att glöden hamnar på ett lagom avstånd till gallret. Ett lock är ett stort plus, men se till att det går att fälla upp och att du kan knäppa fast det och enkelt bära med dig grillen efter användning.

OBS – glöm inte att kolla att det är okej att grilla!

Om du tar med grillen på picknicken, kolla alltid att det inte råder eldningsförbud eller skärpt eldningsförbud i kommunen. På krisinformation.se finns en klickbar karta med länkar till vad som gäller just där du är.

Läs mer: DA testar


mf@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Vilken blir din snabba kaffefavorit?

DA testarDet dyraste snabbkaffet är sämst. Det tycker tre skogsarbetare som provsmakat sju olika sorter i en liten koja i Hälsingland.

Vilken öl blir din favorit i sommar?

TEST | ALKOHOLFRITTOm du fick ett glas kall öl på krogen, skulle du då känna om den var alkoholfri? Sju grafiker satte sju öl på prov.

1

Så får du lättast fyr på brasan

DA testar: TändstålEn specialslipad knivrygg är bäst när elden tänds med tändstål. Metallbrickorna som följer med håller inte måttet, enligt de sjöscouter som testat.

DA testar: Bästa stolsryggsäckarna

DA testarLånga dagar i skogen kräver en rejäl ryggsäck och en bra stol – lyckligtvis går de att kombinera. På älgjaktens första dag samlades Finntorps jaktlag för att ta reda vilken stolsryggsäck du ska köpa.

yxor slås fast i bil

Få bäst hugg på vedbacken

Test: KlyvyxorDA:s testpanel består av tre vana vedhuggare som tar sig an sex klyvyxor i olika prisklasser och från olika tillverkare.

Som handen i handsken

DA TESTARBra arbetshandskar att ha på fritiden kan alltid behövas. Vi lät tre pappersarbetare i Grycksbo testa sju olika par.

Leandro Steinnagel, till vänster, gillar plåtlådorna. Bra för kall mat, tycker han. Här bredvid Monica Jalonen och Gabriel Banor. Foto: Adam Daver

Billiga lådor håller tätt

Da testarVad är bästa sättet att förvara den medhavda lunchen? DA lät några anställda på Astra Zeneca testa sju matlådor under lika många dagar.

Här är julens bästa ask

DA TESTARVi bad fyra industriarbetare om hjälp att hitta bästa pralinen att bjuda på efter middagen eller att ge bort. Kolla in vilken som blev favoriten bland de sex chokladaskarna och vilken som ser ut som "en andravinst på bingo".

Roger Larsson, Henrik Lindström, Hans Ärlemar, Keijo Naisniemi och jämthunden Cigge. Foto: Jonas Löfvenberg

”Kaffet är nästan det viktigaste”

Da testarJakten är viktig, men den kräver också riktigt hett kaffe. DA har låtit fyra kompisar i Nianfors testa fram den bästa termosen att ha med sig på älgpasset.

Anette Ottosson, Roger Persson, Joachim Fors och Pierre Kronvall ger allt i trädgården. Foto: David Lundmark

Bästa klippet i trädgården

DA testarNu är det fullt ös i landets trädgårdar och kolonilotter. Ett av de verkliga basverktygen är sekatören. Vi lät fyra entusiaster testa sex olika modeller.

Tiny Håkansson slipar upp alla testknivar så de blir rakbladsvassa. Foto: David Lundmark

Vassaste kniven i lådan

DA testarEn dyr kniv betyder inte att den är bäst. Och många som säljs är pinsamt slöa. Det menar fyra slipexperter som testat åtta friluftsknivar.

Lyser upp bäst i spåret

DA testarTrots tidig solnedgång och mörka kvällar går det att vara utomhus hela vintern. Vad som krävs är en riktigt bra pannlampa. Vi lät tre vana mountainbikecyklister testa åtta olika modeller.

Testpanelen. Marcus Enlund, Daniel Bäckström, Peter Östman och Jonas Eriksson vet hur ett bra multiverktyg ska vara. Foto: David Lundmark

Ett paket med mycket innehåll

DA TESTAR.Vilka multiverktyg är egentligen värda att lägga i paket under granen? Vi lät fyra proffs snabbgranska åtta olika – och den dyraste är inte bäst, visade det sig.

Stövla på – nu är det sommar!

DA PROVARInga gummistövlar är direkt ­dåliga, visar DA:s test av åtta olika modeller. Men flera par spricker och riskerar därmed att gå sönder efter ett tag. Dock inte de billigaste!

Hörselskydden som proppar till bäst

DA TESTARÖronproppar ska vara diskreta, dämpa ljud och vara lätta att rengöra. I alla fall om tre tvätteri­arbetare får bestämma. De bästa i DA:s test är inte avsedda för industrijobb.

Tvålar till sina konkurrenter

DA testarEn tvål tar bort skiten bättre än de andra. Dessutom är den skonsam. Men om lukten råder det delade meningar, visar DA:s test.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.