Industriarbetarnas tidning

Smart design avgörande i DA:s grilltest

3 juli, 2020

Skrivet av

DA testar Dyrast är inte alltid bäst. Med några smarta enkla designlösningar står sig en billig picknick-grill väl mot märkesgrillen.

Full fyr. DA:s panel testade sju olika picknickgrillar. Grillarna presenterades monterade och färdiga att använda, utan kartonger eller pris­information. Testpanelen fick själva hälla i kol, tända och grilla korv och hamburgare. Foto: Lina Larsson

I dag finns en hel uppsjö picknick-­grillar som varierar stort i design, kvalité och pris. Men vilken är bäst? För att avgöra saken åkte vi ut med sju olika grillar till elskåpsmontörerna på Eletta Automation i Segeltorp i södra Stockholm. Under en lunchtimme på deras lastkaj utsattes grillarna för ett utmanande stresstest i form av klassiskt svenskt midsommarväder: strålande solsken, häftig blåst, kraftiga skurar och även snöfall om vartannat.

Ur denna hårda prövning, som ­herre på täppan, steg till slut Axleys rostfria tvådelade picknick-grill inköpt på Jula för 299 kronor. Det är mindre än en tredje­del av priset för märkesgrillen Weber vars bärbara variant hamnade på andra plats. Några smarta design­lösningar avgjorde saken.

– Den är stilren och möjligheten att grilla i locket ger potentiellt dubbelt så stor grillyta, vilket är ett stort plus då alla de här grillarna har problem med det lilla formatet, säger Fredrik Markhester och får medhåll av de två andra panelisterna.

Dessutom är Axleys grill möjlig att stänga och plocka med sig nästan omedelbart efter grillning, vilket långt ifrån är fallet med många av de andra grillarna.

– Att enkelt kunna strypa glöden och plocka med sig grillen är ganska avgörande på utflykten, säger Mattias Olsson.

På jumboplats kom en relativt dyr och teknikintensiv skapelse från Rusta. Trots fettuppsamlingskärl och inbyggda fläktar som kunde laddas med USB-sladd blev betyget magert. Det som drog ner var dels själva omaket med batteriladdning men även kravet på tändvätska i gelform vilket de flesta inte har hemma.

– Varför slängde de inte med wi-fi också? undrar Fredrik Markhester skämtsamt.

Till syvende och sist kunde testpanelen konstatera att grillresultatet kan bli bra trots det lilla formatet. Men konsumenten bör kontrollera kolkärlets storlek, att det finns möjlighet att reglera lufttillförseln och att glöden hamnar på ett lagom avstånd till gallret. Ett lock är ett stort plus, men se till att det går att fälla upp och att du kan knäppa fast det och enkelt bära med dig grillen efter användning.

OBS – glöm inte att kolla att det är okej att grilla!

Om du tar med grillen på picknicken, kolla alltid att det inte råder eldningsförbud eller skärpt eldningsförbud i kommunen. På krisinformation.se finns en klickbar karta med länkar till vad som gäller just där du är.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Så får du bäst fart på elden

Så får du bäst fart på elden

Den dyraste braständaren lovar mest, men levererade inte. Det stod klart när sex eldar tändes i DA:s braständartest.

Fixa bästa brasan

Fixa bästa brasan

Friluftsliv. Grilla korv, värma sig eller bara mysa. Inget går upp mot en sprakande brasa ute i naturen. Jägaren Fredrik Nyberg visar hur du gör upp eld med tändstål och kniv. Förberedelser innan Att förbereda tändmaterial är A och O när tändstål används. Tändstålet avger gnistor som behöver torrt material för att elden ska få […]

Så får du lättast fyr på brasan

Så får du lättast fyr på brasan

En specialslipad knivrygg är bäst när elden tänds med tändstål. Metallbrickorna som följer med håller inte måttet, enligt de sjöscouter som testat.

Vilken blir din snabba kaffefavorit?

Vilken blir din snabba kaffefavorit?

Det dyraste snabbkaffet är sämst. Det tycker tre skogsarbetare som provsmakat sju olika sorter i en liten koja i Hälsingland.

DA testar: Bästa stolsryggsäckarna

DA testar: Bästa stolsryggsäckarna

Långa dagar i skogen kräver en rejäl ryggsäck och en bra stol – lyckligtvis går de att kombinera.
På älgjaktens första dag samlades Finntorps jaktlag för att ta reda vilken stolsryggsäck du ska köpa.

Få bäst hugg på vedbacken

Få bäst hugg på vedbacken

DA:s testpanel består av tre vana vedhuggare som tar sig an sex klyvyxor i olika prisklasser och från olika tillverkare.

Så lyckas du – här är Samans bästa grilltips

Så lyckas du – här är Samans bästa grilltips

En stor nypa tålamod, rätt verktyg och goda kryddor är bra steg på vägen mot den perfekta grillningen. Rökved tar den till nya nivåer. Saman Nazar delar med sig av sina bästa tips.

Mästarens guide till den perfekta grillen

Mästarens guide till den perfekta grillen

Utanför arbetet på Volvo lastvagnar är Saman Nazar mer känd som ”Grillfader”. 2015 tog han sig till semifinal i Grillmästarna i TV4.

Vilken öl blir din favorit i sommar?

Vilken öl blir din favorit i sommar?

Om du fick ett glas kall öl på krogen, skulle du då känna om den var alkoholfri? Sju grafiker satte sju öl på prov.

En eldig svensk historia

En eldig svensk historia

Vedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.