”Ge sjutton i att politisera lönebildningen”Chefredaktör Helle Klein i en ledarkommentar till Alliansens nya förslag om inträdesjobb för nyanlända.

Från blomstrande radhus till brinnande höghusDagens Arbetes Jeanette Herulf om hur Josef Franks visionära byggande står i kontrast till dagens kostnadsjakt.

IT-SKANDALEN

Tomas Enenroth, infrastrukturminister, Helene Fritzon, migrationsminister, Peter Hultqvist, försvarsminister, statsminister Stefan Löfven, Annika Strandhäll, Morgan Johansson, justitsie- och inrikesminister, under torsdagens pressträff. Foto: Erik Simander/ TT

Stefan Löfven stuvar om i regeringen

(UPPDATERAD) Stefan Löfven ombildar regeringen som ett svar på Allianspartiernas misstroendeförklaring efter it-skandalen på Transportstyrelsen. Två ministrar får sparken, Peter Hultqvist stannar som försvarsminister.

– Jag har övervägt olika alternativ, och väljer det som är bäst för landet och tänker inte sätta Sverige i en politisk kris. Vi har en orolig omvärld, ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge och ska besluta om viktiga reformer i Sverige, sade statsministern på en presskonferens.

Inrikesminister Anders Ygeman avgår, istället blir Morgan Johansson inrikes- och justitieminister. Anders Ygeman kommer att föreslås som ny socialdemokratisk gruppledare i riksdagen efter Tomas Enroth, vilken blir ny infrastrukturminister efter avgående Anna Johansson. Annika Strandhäll tar över folkhälsofrågorna efter Gabriel Wikström som slutar av hälsoskäl. Heléne Fritzon tar över ansvaret för migrationsfrågorna efter Morgan Johansson. Fritzon är i dag kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad, som blivit känt för att jobba över blockgränserna.

Statsminister Stefan Löfven utmanar dock Alliansen genom att behålla Peter Hultqvist som försvarsminister, han kallar misstroendeförklaringen mot denne för ”helt oseriös”.

–Nu är det upp till riksdagen att ta ställning till om Peter Hultqvist ska avgå, sade Löfven.

Och krisen är uppenbarligen inte över. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kommenterar  på Twitter att ”Vårt besked gäller. Försvarsministers förtroende är förbrukat”.

När Transportstyrelsen 2015 outsourcade driften av bland annat fordons- och körkortsregistren till IBM. En del av datajättens arbete lades i Tjeckien – men utan att säkerhetspröva de tekniker som gjorde jobbet. Därigenom uppstod en risk för att sekretesskyddad information skulle komma i orätta händer.

Beslutet togs av dåvarande generaldirektören Maria Ågren. Hon fick sparken i januari i år men nu i sommar blev det känt att hon också efter en Säpo-utredning dömts till 70 000 i böter för vårdslöshet med hemlig uppgift.

Sedan har det visat sig att inrikesministern Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist kände till saken långt före den ansvariga infrastrukturministern Anna Johansson och utan att informera statsministern. Oppositionen har inte heller fått någon information.

Skandalen har fyllts på dag för dag, Stefan Löfven har kallat det som hänt för ”ett haveri” som ska utredas, konstitutionsutskottet skulle utreda ansvarsfrågan.

Men spelplanen ändrades helt i går  när de fyra allianspartierna riktade misstroendeförklaring mot de tre statsråden – och genast fick stöd av Sverigedemokraterna. Därmed hade Stefan Löfven hamnade i sin allra värsta kris under nästan tre år som statsminister.

Alliansen motiverar sitt agerande med att det handlar om att regeringen agerat nonchalant och ansvarslöst. Beslutet har fått stöd av borgerliga politiker och näringslivstoppar, socialdemokratiska företrädare rasar medan en lång liberala ledarskribenter tycker att Alliansen tog i för hårt när man krävde tre ministrars avgång.


hs@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

"Skickligt av Löfven"

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein menar att Stefan Löfven sätter landets väl och ve före politiskt kaos. "Nu är det upp till Alliansen att välja om de vill besinna sig och lägga ner sin misstroendeförklaring mot försvarsministern."

7
 

Läs mer från Dagens Arbete:

Då och nu – sida vid sida

KULTURARVI Frövi investerar man för att rusa in i framtiden men behåller också sin historia. DA har besökt museet som rymmer Sveriges äldsta pappersmaskin – fast också ölburkar och konst.

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Arbetsmiljö­arbete – inget för Alliansen

KrönikaAlliansen och SD har aktivt medverkat till att stoppa de reformer som skulle ha stärkt skyddsombudens styrka på arbetsplatsen.

Vad kan jag göra åt min chef?

Fråga om jobbetMin chef bedömer våra arbetssökande utifrån stereotypa fördomar. Hur gör man för att ta upp det på ett bra sätt? Psykologen Jonas Mosskin svarar.

Olyckan är en ständig väckarklocka

TRUCKSÄKERHETVarje svensk dödsolycka väcker jobbiga minnen på Södra Cell i Mönsterås. DA besöker en arbetsplats med mängder av truckar och lastbilar i ständig rörelse – där man numera bötfäller säkerhetssyndarna.

Här finns världens industriarbetare

DA REDER UTSedan början av 90-talet har andelen européer som jobbar i industrin minskat med nära en tredjedel. I östra Asien har andelen ökat. Men ”Made in Hong Kong” står det inte på många produkter längre.

Vem kan hjälpa mig?

Fråga om jobetEn anställd skadas i ryggen av en tung låda som en kollega tappat, smärtan vill inte ge sig. Vår expert reder ut vad som gäller för rehabilitering.

Namnkaos i hjärnan

SkruvatDet är helt normalt att kalla din äkta hälft för hundens namn. Det visar forskning i USA.

Sjuk på semestern, vad gäller?

KOLL PÅFick du ställa in den efterlängtade trippen till landet för att febern däckade dig? Trist, men minns att du får vara sjukledig . En laglig rätt som ofta glöms bort.

Utsikt genom norrländsk fura

ÖGONBLICKETKlockan är 11.05 på Sävsjö Snickeri­fabrik.

”Jag trivs bra”

DET HÄR GÖR JAGJohan Häggblom, 31 år, är operatör på Stora Enso i Skutskär.

Vandrarna

”Gäller att ha karaktär över semestern”

Om knappt två månader ska två skiftlag från Lindbäcks Bygg i Piteå bestiga Kebnekaise. Vi ringde upp för att höra hur det går med träningen.

Räknas min hemgång med lön som arbete?

När ska man gå till arbetsförmedlingen när man har blivit uppsagd? Och hur påverkas a-kassan om man får ett års lön efter uppsägningen? Vår expert reder ut.

Flera bud på konkursdrabbade Componenta

Hoppet är inte ute för de 200 anställda på konkursdrabbade Componenta. Enligt konkursförvaltaren finns flera aktörer som är intresserade av att köpa och driva vidare fabrikerna i Virsbo och Arvika.

Framtiden fanns i Sverige

UPPBROTTEn satsning i Sverige blev ett chockbesked i Finland. Samtidigt gick en dröm i uppfyllelse. Fyra finländare valde att följa med ­maskinen från Valkeakoski till Skärblacka.

Slukhål stänger bruket i Domsjö

Ett trasigt avloppsrör orsakade ett enormt slukhål på ett fabriksområde i Örnsköldsvik sent i söndags kväll.

"Vi roterar hela tiden"

DET HÄR GÖR JAGEfter jobb på Scania och som resemontör hamnade Peter Bergman på 3M i Gagnef för sex år sedan. Här gör han svetshjälmar till företag i hela världen, här har hans gamla axelvärk försvunnit.

Stövla på – nu är det sommar!

DA PROVARInga gummistövlar är direkt ­dåliga, visar DA:s test av åtta olika modeller. Men flera par spricker och riskerar därmed att gå sönder efter ett tag. Dock inte de billigaste!

DA sommar 2017

Ny hobby till semestern? 

SkruvatHar du semester och vill inte sitta still? DA tipsar om alternativa motionsformer - men tar inte ansvar för följderna.

20 smultronställen i sommar

DA TIPSARSka du resa i sommar? Sverige är fullt av små pärlor – här får du några av redaktionens favoriter.

4

Pocketsommar

VÅRA FAVORITER Sommar, äntligen tid att läsa! Redaktionen tipsar dig om 16 böcker till semestern.

Volvos elbilssatsning

"En bomb i bilvärlden"

ANALYS”Ökat konsumenttryck, tuffare miljöregler och bättre batterier. Tre faktorer som får bilindustrin att satsa på elmotorer. Men inget bilföretag har ännu valt att gå på knockout såsom Volvo”, skriver Dagens Arbetes reporter Harald Gatu.

3

"En fruktansvärt snabb omställning"

Om två år kommer varje ny Volvobil som lanseras att ha en elmotor. En snabb omställning som kännetecknar Volvo just nu, enligt IF Metalls Marko Peltonen på Volvo Cars motorfabrik i Skövde.

Får vi hyra ut vårt hus i sommar?

Fråga DAEn läsare funderar på att hyra ut sitt radhus under semestern och undrar man måste betala skatt på pengarna. Dagens Arbetes ekonomiexpert Annika Creutzer reder ut vad som gäller.

GS arbetsmiljörapport

”Vi för en ständig dialog”

DEBATTArbetsmiljöfrågan är viktig och det förs en ständig dialog med motparterna. Ökad avsättningen till deltidspension är ett sätt få anställda att orka jobba fram till pensionen. Det skriver två företrädare för Trä- och Möbelföretagen.

Ny lärlingsutbildning i höst

Allt är klart för en helt ny lärlingsutbildning på gymnasiet till hösten. Utbildningen är treårig och ger lön från första praktikdagen.

Det nya arbetslivet

Bemanningens baksida

Gillar du att arbeta i högt tempo under extrema förhållanden? Bemannings­företag söker dig som är stark och snabb. Dagens Arbete och Handelsnytt granskar en bransch med rädda unga som blir av med jobbet när de slits ut.

1

Arbetsförmedlingens kontroller

Allt hårdare kontroll av arbetslösa 

Dagens Arbetes granskning visar hur M- och S-ledda regeringar systematiskt stramat åt reglerna för arbetslösa. Samtidigt som fuskande företag kommer undan.

13

Rättegången mot Nordkalk

Om Gustaf, Johan och det nya arbetslivet

Elinor Torp har skrivit en bok om det nya arbetslivet och olyckan som aldrig hade behövt hända.

Konflikt om föräldraledigt på Orica

Sprängämnestillverkaren Orica i Gyttorp har hamnat på kollisionskurs med IF Metall om reglerna för föräldraledighet. Facket hävdar att arbetsgivarens tolkning missgynnar skiftarbetare och nu har frågan lyfts till en central förhandling.

8
Hämta mer