Industriarbetarnas tidning

Folkets konst inget för (s)

31 oktober, 2007

Skrivet av FREDRIK WÅHLSTEDT

Beslutet om att flytta målningarna i Folkets hus kongresshall kom från fackförbunden själva. Och socialdemokraterna döljer dem bakom draperier när de håller kongress, berättar ordförande i styrelsen för Folkets hus, Elisabeth Brandt-Ygeman.

Elisabeth Brandt-Ygeman är förste ombudsman på LO-distriktet i Stockholm och ordförande i styrelsen för Stockholm City Conference Center. Hon minns när Albin Amelins och Sven ”X-et” Erixons tavlor i kongresshallen inte doldes bakom draperier.

– Jag tycker att de är fantastiska. Det finns så mycket kamp i dem!

När styrelsen för snart ett år sedan skulle besluta om de båda tavlornas öde blev det inte mycket diskussion, berättar hon.

– Alla var överens om att något måste göras. Det avgörande var att målningarna i dag göms bakom draperier.

Folkets hus i Stockholm skiljer sig från många andra i landet. Förutom dess historiska bakgrund, så är det sedan 15 år ett vinstdrivande företag – till 85 procent ägt av fackförbunden själva.

– Det är ett sätt att investera våra medlemmars pengar i något som faktiskt ger vinst.

Här erbjuds moderna lokaler med tekniskt avancerad utrustning till kongresser, konferenser och kickoffer. De största kunderna i dag kommer från näringslivet. Men här höll också kristdemokraterna kongress. I Norra Latin, som ingår i företaget, höll moderaterna sin valupptakt för två år sedan.

Endast 17 procent av företagets hyresintäkter kommer från arbetarrörelsen. Många fackförbund söker sig i dag till ställen med lägre hyra. Och någon subvention till arbetarrörelsen är företaget inte beredda att göra.

– Däremot ger vi en årlig aktieutdelning till ägarna, säger Elisabeth Brandt-Ygeman.

Så har intresset för arbetarkonsten i Folkets hus svalnat. Inte ens socialdemokraterna lyfter på förlåten till målningarna när de håller kongress, berättar Elisabeth Brandt-Ygeman.

– Folkets hus är inte heller helt offentliga lokaler längre. Jag är inte helt säker på att Amelin och X-et skulle känna igen sig.

Elisabeth Brandt-Ygeman hoppas nu därför att Amelin och X-et kommer till en plats som gör dem mer tillgängliga för allmänheten. Vissa konstverk kommer dock av praktiska skäl att stanna kvar i huset. Det gäller Sven Ljungbergs fasta monumentalkonstverk, mosaiken De tre hjulen i foajén.

Och detta konstverk lovar Elisabeth Brandt-Ygeman att skydda.

– Så länge arbetarrörelsen har inflytande över byggnaden.

Du kanske också vill läsa…

Folkets hus rensar ut politisk konst

Den som vill se Albin Amelins tavla Demonstration om storstrejken 1909 och Sven X:et Erixsons skildring av förtrycket av svarta i Sydafrika, bör skynda sig till Stockholm Folkets hus. Före nyår ska de vara borta. För snart två år sedan beslutade styrelsen för Folkets Hus i Stockholm om en konstinventering i sina lokaler vid Norra […]

Fd statsråd försvarar konsten

Förre utrikeshandelsministern, ambassadören och landshövdingen Mats Hellström försvarar arbetarkonsten i Stockholms Folkets hus. Kan inte konsten behållas är det lika bra att sälja hela Folkets hus, tycker han. Mats Hellström har läst och reagerat på Dagens Arbetes artiklar om arbetarkonsten i Folkets hus, som skulle slängas ut med motiveringen att kommersiella kunder inte ville se […]

Viskningar väckte hans dröm till liv

Viskningar väckte hans dröm till liv

För tio år sedan bestämde sig Rainer Paakkinen för att teckna varje dag. Han skulle göra fina färgkartor och naturtrogna bilder. Men det flippade ur redan efter några dagar.

Gatusmarta fåglar

Gatusmarta fåglar

Erik Berglins gatukonstprojekt tar fasta på hur fåglar anpassat sig väl till ett liv i urbana miljöer. Se bildspelet här!

Konsten jag älskar finns nu i sprithyllan

Konsten jag älskar finns nu i sprithyllan

Att sälja bärs med fräsiga flasketiketter är det nya svarta, skriver musikjournalisten Carl Linnaeus.

Han ger däcken nytt liv

Han ger däcken nytt liv

Det finns olika lösningar för att återvinna gummi. Jhonathan Delgados metod är att göra konst av de uttjänta däcken.

Inför återvinningen är vi alla lika

Inför återvinningen är vi alla lika

I sin första seriebok skildrar Ulrika Linder en arbetsplats som är som samhället är mest – men ändå inte.

”Se på mattorna, det är jag”

”Se på mattorna, det är jag”

Märta Måås-Fjetterström anade inte att hon skulle bli en av landets främsta textil­konstnärer. Hon visste bara att hon var tvungen att gå över gränsen

Små vikningar löser stora problem

Små vikningar löser stora problem

Konsten att vika papper till skulpturer är flera hundra år gammal. Nu har origami fått en annan roll – att designa rymdteleskop, operationsrobotar och krockkuddar i bilar.

Bertil gör konst av sina hjältar

Bertil gör konst av sina hjältar

Malmö-grafikern Bertil Mårtensson trodde att han kände sina arbetskamrater. Men när han började teckna av dem mötte han helt nya historier: om jobbet, livet, glädje och sorg. Planen är en utställning med bilder och deras berättelser – och kanske blir det en bok.

Avtal 2023

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.