Beslutet om att flytta målningarna i Folkets hus kongresshall kom från fackförbunden själva. Och socialdemokraterna döljer dem bakom draperier när de håller kongress, berättar ordförande i styrelsen för Folkets hus, Elisabeth Brandt-Ygeman.
Elisabeth Brandt-Ygeman är förste ombudsman på LO-distriktet i Stockholm och ordförande i styrelsen för Stockholm City Conference Center. Hon minns när Albin Amelins och Sven ”X-et” Erixons tavlor i kongresshallen inte doldes bakom draperier.
– Jag tycker att de är fantastiska. Det finns så mycket kamp i dem!
När styrelsen för snart ett år sedan skulle besluta om de båda tavlornas öde blev det inte mycket diskussion, berättar hon.
– Alla var överens om att något måste göras. Det avgörande var att målningarna i dag göms bakom draperier.
Folkets hus i Stockholm skiljer sig från många andra i landet. Förutom dess historiska bakgrund, så är det sedan 15 år ett vinstdrivande företag – till 85 procent ägt av fackförbunden själva.
– Det är ett sätt att investera våra medlemmars pengar i något som faktiskt ger vinst.
Här erbjuds moderna lokaler med tekniskt avancerad utrustning till kongresser, konferenser och kickoffer. De största kunderna i dag kommer från näringslivet. Men här höll också kristdemokraterna kongress. I Norra Latin, som ingår i företaget, höll moderaterna sin valupptakt för två år sedan.
Endast 17 procent av företagets hyresintäkter kommer från arbetarrörelsen. Många fackförbund söker sig i dag till ställen med lägre hyra. Och någon subvention till arbetarrörelsen är företaget inte beredda att göra.
– Däremot ger vi en årlig aktieutdelning till ägarna, säger Elisabeth Brandt-Ygeman.
Så har intresset för arbetarkonsten i Folkets hus svalnat. Inte ens socialdemokraterna lyfter på förlåten till målningarna när de håller kongress, berättar Elisabeth Brandt-Ygeman.
– Folkets hus är inte heller helt offentliga lokaler längre. Jag är inte helt säker på att Amelin och X-et skulle känna igen sig.
Elisabeth Brandt-Ygeman hoppas nu därför att Amelin och X-et kommer till en plats som gör dem mer tillgängliga för allmänheten. Vissa konstverk kommer dock av praktiska skäl att stanna kvar i huset. Det gäller Sven Ljungbergs fasta monumentalkonstverk, mosaiken De tre hjulen i foajén.
Och detta konstverk lovar Elisabeth Brandt-Ygeman att skydda.
– Så länge arbetarrörelsen har inflytande över byggnaden.