Industriarbetarnas tidning

Hela havet stormar för industrifacken

20 mars, 2010

Skrivet av

DA-ANALYS: Två går före och gör upp. En annan varslar om konflikt. Hela havet stormar just nu för facken inom industrin. Med Teknikföretagen som lekledare.

Det här var helgen som skakade sammanhållningen inom fackföreningsrörelsen.

Allt handlade om målgång och att hålla ihop laget. Om nu avtalssvenskan ska belastas med ytterligare sportmetaforer.

Hursomhelst sa Sveriges Ingenjörers förhandlingschef på frågan om det inte hade varit bäst att gå i mål samtidigt: Det var synd att LO-facken inte hann i fatt oss.

LO-facken inom industrin – Pappers, GS, Livs och IF Metall – lämnas kvar och får fixa avtalet på egen hand. Som om mittfältet plötsligt lämnade laget i en fotbollsmatch.

Det här var helgen då vi undrade om något tog slut som hade tagit sin början några vintermånader 1988.

För tjugotvå år sedan råkade jag själv sitta hemma och fika i köket hemma hos verkstadsarbetaren Christer Köhl på ABB Generation i Västerås. Han satt i mjukisbyxor och tofflor och funderade på att tapetsera om vardagsrummet.

Han var permitterad från jobbet. Därför att industritjänstemännen i dåvarande Sif befann sig i strejk.

Den gången strejkade Sif för något de saknade, men som Metall redan hade: lokalt inflytande över lönesättningen.

Tjänstemannafacket ville ha slut på godtyckligt satta löner, de ville ha bort fjäsklöner och i stället kunna gå in i verkliga förhandlingar om fördelningen av lokala potter.

Sif-strejken hade stort stöd bland metallarna. Christer sa:

– Strejken har starkt stöd på jobbet, både bland tjänstemännen och ute på verkstan.

– Sif gör rätt i att slåss för att få inflytande över lönerna. Två personer som gör samma jobb bör ju ha i stort sett lika lön.

Christers förbundsordförande i dåvarande Metall, Leif ”Blomman” Blomberg, hade ett avtal klart med arbetsgivarna. Avtalet innehöll både sjuklön och generella påslag och förtjänstutvecklingsgarantier och mycket annat som hörde den tiden till.

Men ”Blomman” skrev inte på.

Inte förrän Sif var klara med sitt avtal.

På Sifs förbundskontor satt dåvarande förhandlingschefen Stig Ahlin och myste.

– Blomman har sagt att vi åker tandemcykel.

Stig Ahlin tillade, och det här var han noga med att framföra:

– Samarbetet mellan Metall och Sif är början till något nytt.

Tandemcyklandet ledde fram till ett fördjupat samarbete. Inför 1993 års avtalsrörelse förenades Metall, Sif och ingenjörerna i Förhandlingsrådet.

Sedan dess har Förhandlingsrådet – där förbundens ordföranden och avtalssekreterare ingår – sett till att förbunden mer eller mindre gått i takt. Som i 2004 års avtalsrörelse då LO-facken inväntade Sif i närmare en vecka.

Industriavtalet överlever säkert den här stormiga helgen. Men hur går det att andas luften inne i Förhandlingsrådets sammanträdesrum?

Den fackliga sammanhållningen fick sig en knäck på lördagsnatten. Precis när den svåraste avtalsrörelsen på mycket länge gick in i ett avgörande skede.

Två har nu gjort upp (bilden) och en tredje – Livs – har varslat om konflikt. Det kan man kalla otakt.

Om nu Livs, frustrerade över att de ännu inte kommit in i några som helst förhandlingar, väljer att lufta konfliktvapnet – varför kan inte också de andra göra det? Även inom GS, Pappers och IF Metall borde väl frustrationen växa efter en sådan här helg.

Och nästa fråga är: vem vill teckna ett avtal först innan någon verkligen på allvar testat sitt konfliktvapen?

Samtidigt träder Handels in på scenen, lagom till påskhandeln.

Just nu ser avtalsrörelsen ut som hela havet stormar. Med Teknikföretagen som lekledare. En lekledare som på lördagsnatten trollade fram ett ess ur rockärmen: ”alternativa löneavtal”. Vilket i detta fall är detsamma som sifferlösa lokala avtal där den enskilde ska göra upp lönen, öga mot öga med chefen. Utan pott, utan individgarantier, utan stupstockar.

Visserligen bara bland ingenjörerna. Men ändå, de sifferlösa avtalen finns i och med lördagsnattens avtal numera också inom industrin.

Om nu ingenjörerna högst upp i företagshierarkin kan tänka sig de sifferlösa lokalavtalen nu, så kommer frågan nästa gång till tjänstemännen som befinner sig lite längre ner i hierarkin.

1988 samordnade metallarbetarna sig med industritjänstemännens strejk för ökat lokalt fackligt inflytande över lönesättningen.

Det känns sannerligen länge sedan. I alla fall i denna stund när ett av tjänstemannafacken lämnat samordningen och öppnat för minskat lokalt fackligt inflytande över lönesättningen.

Du kanske också vill läsa…

Krav på mer inflytande över övertid i Teknikavtalet

Förutom gemensamma avtalskrav med Unionen och Sveriges Ingenjörer överlämnade idag IF Metall över sina förbundsspecifika krav för Teknikavtalet. Facket kräver att medlemmarna ska få mer inflytande vid övertidsarbete. IF Metall vill att Teknikavtalet förbättras så att medlemmarnas förhinder när det gäller att ställa upp på övertid i högre grad beaktas. Förbundet vill också att avtalet […]

”Fackens krav saknar verklighetskontakt”

I dag lämnade IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer över sina krav till industrins största arbetsgivare, Teknikföretagen. Arbetsgivarna tillbakavisar kraven. Facken blundar inför den ekonomiska oron och osäkerheten om konjunkturen, enligt Teknikföretagen. – Facket vill att vi ska arbeta mindre och ha mer betalt. Det är inte förenligt med konkurrenskraften, säger Anders Weihe, förhandlingschef på […]

Klart med ny tidtabell

Nu är det definitivt klart. Industrin förhandlar samtidigt. Facken inom industrin – IF Metall, Pappers, GS, Livs, Unionen och Sveriges ingenjörer – är överens med arbetsgivarna om en ny gemensam tidplan för den kommande avtalsrörelsen. Senast den 30 september ska facken ha lämnat in sina krav. Parterna siktar på att vara klara med de nya […]

Underleverantörer saknar kollektivavtal

Underleverantörer saknar kollektivavtal

Northvolt vill bygga upp en bra arbetsmiljö. Men facken menar att de gör fel från början genom att inte kräva kollektivavtal för underentreprenörer.

”Skjut upp nedläggningen”

Skjut upp nedläggningen av Saab. Det kräver IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer i ett gemensamt öppet brev till General Motors.Nu när det finns ett nytt bud från Spyker måste GM ge tid för ”en förnyad genomgång och analys”, skriver facken. De tre facken skickade ut det öppna brevet på söndagskvällen. Brevet är undertecknat Stefan […]

”Reinfeldt måste ringa Obama”

Reinfeldt måste ringa Obama. Det kräver de tre facken vid Saab Automobile i Trollhättan. Ett samtal kan rädda tiotusentals jobb, säger Paul Åkerlund, IF Metall. – Det handlar inte om att statsminsitern ska ringa presidenten. Men statsministern kan ringa den som äger General Motors. Det är skillnad. Den amerikanska regeringen äger 61 procent av GM. […]

Svårt läge i nästa avtalsrörelse

Nästa avtalsrörelse står inför stora problem med ett uppsagt Industriavtal och splittrade fackförbund. Den gångna avtalsrörelsen har inte hunnit mer än avslutats innan problemen inför nästa tornar upp sig. – När Teknikföretagen i våras sa upp Industriavtalet uppstod ett oklart läge, som fortfarande är lika oklart, menade tre fackliga företrädare vid ett seminarium i Almedalen […]

IF Metall: Det här gagnar inte oss

Olyckligt. Det är Stefan Löfvens första kommentar till nattens avtal mellan tjänstemännen och arbetsgivarna. – Det här är absolut ingenting som gagnar oss, säger IF Metalls förbundsordförande. – I över tjugo år har vi sett till att de olika förbunden inom industrin går i mål samtidigt. Det har varit en styrka. Försvagas facket genom den […]

Fackligt recept för industrins framtid

Lyft kompetensen och utbilda vid uppsägning, förbättra a-kassan, åtgärda kreditmarknaden och reformera det finansiella systemet. Det receptet kommer från Facken inom industrin. Syftet är att förbereda industrin för framtiden när lågkonjunkturen ebbat ut. – Nu måste alla, inklusive regering och arbetsgivare, ta sitt ansvar. Det skriver Facken inom industrin och Grafikerna i ett gemensamt upprop. […]

Förslag till nytt industriavtal klart

Förslag till nytt industriavtal klart

Ett förslag till nytt industriavtal presenterades på måndagen. Det ska från den 1 juli 2011 ersätta avtalet från 1997. – För löntagarna har det gamla industriavtalet inneburit en reallöneökning på två procent årligen, sade Veli-Pekka Säikkkälä, IF Metalls avtalssekreterare. Säikkälä underströk att en liknande reallöneutveckling har inte löntagarna sett sedan 1950-talet. Och han påpekade att […]

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.