Industriarbetarnas tidning

Hela havet stormar för industrifacken

20 mars, 2010

Skrivet av

DA-ANALYS: Två går före och gör upp. En annan varslar om konflikt. Hela havet stormar just nu för facken inom industrin. Med Teknikföretagen som lekledare.

Det här var helgen som skakade sammanhållningen inom fackföreningsrörelsen.

Allt handlade om målgång och att hålla ihop laget. Om nu avtalssvenskan ska belastas med ytterligare sportmetaforer.

Hursomhelst sa Sveriges Ingenjörers förhandlingschef på frågan om det inte hade varit bäst att gå i mål samtidigt: Det var synd att LO-facken inte hann i fatt oss.

LO-facken inom industrin – Pappers, GS, Livs och IF Metall – lämnas kvar och får fixa avtalet på egen hand. Som om mittfältet plötsligt lämnade laget i en fotbollsmatch.

Det här var helgen då vi undrade om något tog slut som hade tagit sin början några vintermånader 1988.

För tjugotvå år sedan råkade jag själv sitta hemma och fika i köket hemma hos verkstadsarbetaren Christer Köhl på ABB Generation i Västerås. Han satt i mjukisbyxor och tofflor och funderade på att tapetsera om vardagsrummet.

Han var permitterad från jobbet. Därför att industritjänstemännen i dåvarande Sif befann sig i strejk.

Den gången strejkade Sif för något de saknade, men som Metall redan hade: lokalt inflytande över lönesättningen.

Tjänstemannafacket ville ha slut på godtyckligt satta löner, de ville ha bort fjäsklöner och i stället kunna gå in i verkliga förhandlingar om fördelningen av lokala potter.

Sif-strejken hade stort stöd bland metallarna. Christer sa:

– Strejken har starkt stöd på jobbet, både bland tjänstemännen och ute på verkstan.

– Sif gör rätt i att slåss för att få inflytande över lönerna. Två personer som gör samma jobb bör ju ha i stort sett lika lön.

Christers förbundsordförande i dåvarande Metall, Leif ”Blomman” Blomberg, hade ett avtal klart med arbetsgivarna. Avtalet innehöll både sjuklön och generella påslag och förtjänstutvecklingsgarantier och mycket annat som hörde den tiden till.

Men ”Blomman” skrev inte på.

Inte förrän Sif var klara med sitt avtal.

På Sifs förbundskontor satt dåvarande förhandlingschefen Stig Ahlin och myste.

– Blomman har sagt att vi åker tandemcykel.

Stig Ahlin tillade, och det här var han noga med att framföra:

– Samarbetet mellan Metall och Sif är början till något nytt.

Tandemcyklandet ledde fram till ett fördjupat samarbete. Inför 1993 års avtalsrörelse förenades Metall, Sif och ingenjörerna i Förhandlingsrådet.

Sedan dess har Förhandlingsrådet – där förbundens ordföranden och avtalssekreterare ingår – sett till att förbunden mer eller mindre gått i takt. Som i 2004 års avtalsrörelse då LO-facken inväntade Sif i närmare en vecka.

Industriavtalet överlever säkert den här stormiga helgen. Men hur går det att andas luften inne i Förhandlingsrådets sammanträdesrum?

Den fackliga sammanhållningen fick sig en knäck på lördagsnatten. Precis när den svåraste avtalsrörelsen på mycket länge gick in i ett avgörande skede.

Två har nu gjort upp (bilden) och en tredje – Livs – har varslat om konflikt. Det kan man kalla otakt.

Om nu Livs, frustrerade över att de ännu inte kommit in i några som helst förhandlingar, väljer att lufta konfliktvapnet – varför kan inte också de andra göra det? Även inom GS, Pappers och IF Metall borde väl frustrationen växa efter en sådan här helg.

Och nästa fråga är: vem vill teckna ett avtal först innan någon verkligen på allvar testat sitt konfliktvapen?

Samtidigt träder Handels in på scenen, lagom till påskhandeln.

Just nu ser avtalsrörelsen ut som hela havet stormar. Med Teknikföretagen som lekledare. En lekledare som på lördagsnatten trollade fram ett ess ur rockärmen: ”alternativa löneavtal”. Vilket i detta fall är detsamma som sifferlösa lokala avtal där den enskilde ska göra upp lönen, öga mot öga med chefen. Utan pott, utan individgarantier, utan stupstockar.

Visserligen bara bland ingenjörerna. Men ändå, de sifferlösa avtalen finns i och med lördagsnattens avtal numera också inom industrin.

Om nu ingenjörerna högst upp i företagshierarkin kan tänka sig de sifferlösa lokalavtalen nu, så kommer frågan nästa gång till tjänstemännen som befinner sig lite längre ner i hierarkin.

1988 samordnade metallarbetarna sig med industritjänstemännens strejk för ökat lokalt fackligt inflytande över lönesättningen.

Det känns sannerligen länge sedan. I alla fall i denna stund när ett av tjänstemannafacken lämnat samordningen och öppnat för minskat lokalt fackligt inflytande över lönesättningen.

Du kanske också vill läsa…

Krav på mer inflytande över övertid i Teknikavtalet

Förutom gemensamma avtalskrav med Unionen och Sveriges Ingenjörer överlämnade idag IF Metall över sina förbundsspecifika krav för Teknikavtalet. Facket kräver att medlemmarna ska få mer inflytande vid övertidsarbete. IF Metall vill att Teknikavtalet förbättras så att medlemmarnas förhinder när det gäller att ställa upp på övertid i högre grad beaktas. Förbundet vill också att avtalet […]

”Fackens krav saknar verklighetskontakt”

I dag lämnade IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer över sina krav till industrins största arbetsgivare, Teknikföretagen. Arbetsgivarna tillbakavisar kraven. Facken blundar inför den ekonomiska oron och osäkerheten om konjunkturen, enligt Teknikföretagen. – Facket vill att vi ska arbeta mindre och ha mer betalt. Det är inte förenligt med konkurrenskraften, säger Anders Weihe, förhandlingschef på […]

Klart med ny tidtabell

Nu är det definitivt klart. Industrin förhandlar samtidigt. Facken inom industrin – IF Metall, Pappers, GS, Livs, Unionen och Sveriges ingenjörer – är överens med arbetsgivarna om en ny gemensam tidplan för den kommande avtalsrörelsen. Senast den 30 september ska facken ha lämnat in sina krav. Parterna siktar på att vara klara med de nya […]

”Skjut upp nedläggningen”

Skjut upp nedläggningen av Saab. Det kräver IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer i ett gemensamt öppet brev till General Motors.Nu när det finns ett nytt bud från Spyker måste GM ge tid för ”en förnyad genomgång och analys”, skriver facken. De tre facken skickade ut det öppna brevet på söndagskvällen. Brevet är undertecknat Stefan […]

”Reinfeldt måste ringa Obama”

Reinfeldt måste ringa Obama. Det kräver de tre facken vid Saab Automobile i Trollhättan. Ett samtal kan rädda tiotusentals jobb, säger Paul Åkerlund, IF Metall. – Det handlar inte om att statsminsitern ska ringa presidenten. Men statsministern kan ringa den som äger General Motors. Det är skillnad. Den amerikanska regeringen äger 61 procent av GM. […]

Svårt läge i nästa avtalsrörelse

Nästa avtalsrörelse står inför stora problem med ett uppsagt Industriavtal och splittrade fackförbund. Den gångna avtalsrörelsen har inte hunnit mer än avslutats innan problemen inför nästa tornar upp sig. – När Teknikföretagen i våras sa upp Industriavtalet uppstod ett oklart läge, som fortfarande är lika oklart, menade tre fackliga företrädare vid ett seminarium i Almedalen […]

IF Metall: Det här gagnar inte oss

Olyckligt. Det är Stefan Löfvens första kommentar till nattens avtal mellan tjänstemännen och arbetsgivarna. – Det här är absolut ingenting som gagnar oss, säger IF Metalls förbundsordförande. – I över tjugo år har vi sett till att de olika förbunden inom industrin går i mål samtidigt. Det har varit en styrka. Försvagas facket genom den […]

Fackligt recept för industrins framtid

Lyft kompetensen och utbilda vid uppsägning, förbättra a-kassan, åtgärda kreditmarknaden och reformera det finansiella systemet. Det receptet kommer från Facken inom industrin. Syftet är att förbereda industrin för framtiden när lågkonjunkturen ebbat ut. – Nu måste alla, inklusive regering och arbetsgivare, ta sitt ansvar. Det skriver Facken inom industrin och Grafikerna i ett gemensamt upprop. […]

Förslag till nytt industriavtal klart

Förslag till nytt industriavtal klart

Ett förslag till nytt industriavtal presenterades på måndagen. Det ska från den 1 juli 2011 ersätta avtalet från 1997. – För löntagarna har det gamla industriavtalet inneburit en reallöneökning på två procent årligen, sade Veli-Pekka Säikkkälä, IF Metalls avtalssekreterare. Säikkälä underströk att en liknande reallöneutveckling har inte löntagarna sett sedan 1950-talet. Och han påpekade att […]

Vägrade betala skadestånd – stäms i AD

Ett Skåneföretag vägrade betala skadestånd till IF Metall för avtalsbrott. Nu stämmer facket bolaget inför arbetsdomstolen, AD och kräver 200 000 kronor i skadestånd.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?