Industriarbetarnas tidning

Tjänstemännen försvarar avtalet

20 mars, 2010

Skrivet av

Tjänstemännen försvarar sitt avtal. Vi tänker i första hand på våra medlemmar, säger Unionen och Sveriges Ingenjörer.

Unionens Cecilia Fahlberg och Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius mötte pressen efter att ha tecknat det första avtalet i 2010 års lönerörelse.

De anser bägge att de värnat Industriavtalet.

– Det har vi gjort genom att teckna ett avtal utifrån våra medlemmars intressen och med hänsyn till den internationellt konkurrensutsatta sektorn.

Avtalet löper på 18 månader och ger 2,6 procent lönehöjning plus 0,2 procent öronmärkta för kompetensutveckling. Unionen och Sveriges Ingenjörer tror inte att deras avtal kommer att bli riktmärke för resten av arbetsmarknaden.

– Vi kan se nivån som ett kostnadsmärke för alla våra egna avtal, säger Ceclia Fahlberg. Vi har många avtal kvar att teckna och det här kommer att bli nivån.

Camilla Frankelius:

– Det är inte vår sak att avgöra om ett avtal är normerande eller inte. Det får de som kommer efteråt avgöra.

Vad säger du om de andra industrifackens kritik mot att ni inte kunde gå i mål samtidigt?

– Jag förstår den uppfattningen. Det var beklagligt att vi inte kunde göra det. Men vi hade att ta ställning till ett slutbud som vi skulle svara ja eller nej på och då måste vi se till våra medlemmar i första hand.

– Man kan vända på resonemanget och säga att det var beklagligt att de andra förbunden inte lyckades komma ifatt oss.

– De har haft erbjudanden som de tackat nej till. De har valt en annan väg.

Då får de skylla sig själva, menar du?

– Nej, absolut inte. De anser väl inte att de uppnått det som de tycker det är viktigt att uppnå.

Att samarbetet framöver skulle påverkas negativt tror inte Unionens Ceclia Fahlberg.– Vi får gå igenom och analysera vad som hänt. Vi tar ansvar för de beslut vi fattat utifrån medlemmarnas önskemål.

Ett nytt inslag i Sveriges Ingenjörers avtal är ”alternativa löneavtal”. På arbetsplatser där det finns akademikerklubb ska det lokala facket kunna tillåta sifferlösa lokalavtal. Chefen och den enskilde gör själva upp om lönen. Blir de oense kan det lokala facket kallas in. Men inga individgarantier eller någon stupstocksregel finns.

– Individgarantier eller stupstockar har vi heller aldrig haft i våra avtal. Den här typen av alternativa löneavtal finns på många av våra andra avtalsområden. Nu vill vi prova det inom industrin, säger Camilla Frankelius.

– Och vi kommer att följa det med största intresse, inflikar Cecilia Fahlberg.

Bemanningsfrågan har inte samma laddning bland tjänstemännen som bland LO–facken.

– Vi har inga sådana fall, säger Cecilia Fahlberg. Men vi följer utvecklingen med lupp.

Om man lokalt upptäcker otillbörligt åsidosättande av företrädesrätten vid återanställning ska facket kunna ta upp det med arbetsgivaren, enligt det nya avtalet.

Du kanske också vill läsa…

Underleverantörer saknar kollektivavtal

Underleverantörer saknar kollektivavtal

Northvolt vill bygga upp en bra arbetsmiljö. Men facken menar att de gör fel från början genom att inte kräva kollektivavtal för underentreprenörer.

Krav på mer inflytande över övertid i Teknikavtalet

Förutom gemensamma avtalskrav med Unionen och Sveriges Ingenjörer överlämnade idag IF Metall över sina förbundsspecifika krav för Teknikavtalet. Facket kräver att medlemmarna ska få mer inflytande vid övertidsarbete. IF Metall vill att Teknikavtalet förbättras så att medlemmarnas förhinder när det gäller att ställa upp på övertid i högre grad beaktas. Förbundet vill också att avtalet […]

Tjänstemännen blev först

Tjänstemännen blev först. I natt träffade Unionen och Sveriges ingenjörer avtal med Teknikföretagen och Industri- och kemigruppen.Avtalet är 18 månader långt och ger 2,6 procents löneökning. Den första juni i år utgår 0,7 procent. Ett år senare höjs lönerna med 1,4 procent. Dessutom sätts ett måltal 0,5 procent. Lägstalönerna höjs med 2,6 procent och alla […]

”Skjut upp nedläggningen”

Skjut upp nedläggningen av Saab. Det kräver IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer i ett gemensamt öppet brev till General Motors.Nu när det finns ett nytt bud från Spyker måste GM ge tid för ”en förnyad genomgång och analys”, skriver facken. De tre facken skickade ut det öppna brevet på söndagskvällen. Brevet är undertecknat Stefan […]

”Reinfeldt måste ringa Obama”

Reinfeldt måste ringa Obama. Det kräver de tre facken vid Saab Automobile i Trollhättan. Ett samtal kan rädda tiotusentals jobb, säger Paul Åkerlund, IF Metall. – Det handlar inte om att statsminsitern ska ringa presidenten. Men statsministern kan ringa den som äger General Motors. Det är skillnad. Den amerikanska regeringen äger 61 procent av GM. […]

Hela havet stormar för industrifacken

DA-ANALYS: Två går före och gör upp. En annan varslar om konflikt. Hela havet stormar just nu för facken inom industrin. Med Teknikföretagen som lekledare. Det här var helgen som skakade sammanhållningen inom fackföreningsrörelsen. Allt handlade om målgång och att hålla ihop laget. Om nu avtalssvenskan ska belastas med ytterligare sportmetaforer. Hursomhelst sa Sveriges Ingenjörers […]

IF Metall: Det här gagnar inte oss

Olyckligt. Det är Stefan Löfvens första kommentar till nattens avtal mellan tjänstemännen och arbetsgivarna. – Det här är absolut ingenting som gagnar oss, säger IF Metalls förbundsordförande. – I över tjugo år har vi sett till att de olika förbunden inom industrin går i mål samtidigt. Det har varit en styrka. Försvagas facket genom den […]

Fackligt recept för industrins framtid

Lyft kompetensen och utbilda vid uppsägning, förbättra a-kassan, åtgärda kreditmarknaden och reformera det finansiella systemet. Det receptet kommer från Facken inom industrin. Syftet är att förbereda industrin för framtiden när lågkonjunkturen ebbat ut. – Nu måste alla, inklusive regering och arbetsgivare, ta sitt ansvar. Det skriver Facken inom industrin och Grafikerna i ett gemensamt upprop. […]

”Fackens krav saknar verklighetskontakt”

I dag lämnade IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer över sina krav till industrins största arbetsgivare, Teknikföretagen. Arbetsgivarna tillbakavisar kraven. Facken blundar inför den ekonomiska oron och osäkerheten om konjunkturen, enligt Teknikföretagen. – Facket vill att vi ska arbeta mindre och ha mer betalt. Det är inte förenligt med konkurrenskraften, säger Anders Weihe, förhandlingschef på […]

Klart med ny tidtabell

Nu är det definitivt klart. Industrin förhandlar samtidigt. Facken inom industrin – IF Metall, Pappers, GS, Livs, Unionen och Sveriges ingenjörer – är överens med arbetsgivarna om en ny gemensam tidplan för den kommande avtalsrörelsen. Senast den 30 september ska facken ha lämnat in sina krav. Parterna siktar på att vara klara med de nya […]

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.