Teknikföretagen kräver 2,0 procent
Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.
Industriarbetarnas tidning
9 mars, 2010
Skrivet av Harald Gatu
IF Metall och Teknikföretagen fortsätter att diskutera bemanningsfrågan. Nu gäller det att hitta en bra kompromiss, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
– Alternativet är konflikt. Det är inget vi önskar. Men vi är beredda.
I går sa Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe till Dagens Arbete att han var öppen för att hitta lösningar i den infekterade bemanningsfrågan.
Efter utspelet tog Veli-Pekka Säikkälä kontakt med Anders Weihe. Nu fortsätter diskussionerna i bemanningsfrågan.
IF Metall är berett att kompromissa fram en lösning som kan accepteras av bägge parter. Veli-Pekka Säikkälä:
– Vi har varit duktiga på att hitta hållbara kompromisser i det här landet tidigare. Så varför skulle det inte fungera nu?
– Men det kräver att bägge parter ser bortom maktperspektivet. Det är inte acceptabelt att arbetsgivarnas arbetsledningsrätt i alla lägen verkligen ska stå över allt annat. Som att kränka våra medlemmar.
Facket är inte ute efter någon vetorätt mot bemanningsföretagen, intygar Veli-Pekka Säikkälä.
– Vi vill bara att företrädesrätten i lagen om anställningsskydd ska gälla så som det var tänkt från början.
Enligt lagen har den som sägs upp företräde till återanställning i nio månader – om kvalifikationerna är tillräckliga och om det finns arbete att utföra.
– Den rätten har åsidosatts av Abu-Garciadomen som ger företagen rätt att hyra in i stället för att erbjuda uppsagda återanställning.
– Vi kan inte förbjuda företagen att hyra in i stället för att återanställa. Men vi ska i varje fall ha möjligheten att driva våra medlemmars sak inför domstol och kräva skadestånd för den kränkning som våra medlemmar utsatts för.
Nu säger Teknikföretagen att de kan diskutera lösningar för att den enskilde inte ska åsidosättas på ett otillbörligt sätt. Veli-Pekka Säikkälä:
– De signaler jag fått från motparten är att de vill att arbetsgivarna själva och inte domstolarna ska få avgöra vad som är otillbörligt. Det är helt oacceptabelt. Vi vill att den typen av frågor ska kunna prövas rättsligt.
Att parterna nu åter ska diskutera bemanningsfrågan är ett fall framåt, säger Veli-Pekka Säikkälä.
– Bemanningsfrågan fanns med både i FI-plattformen och LO-samordningen i november samt i de krav som vi överlämnade före jul. Vi började förhandla direkt efter trettonhelgen. Motparten vägrade hela tiden diskutera bemanningsfrågan. De fick inte på grund av Svenskt Näringsliv fick vi höra.
– Först den sista februari, klockan 18, var de beredda att ta upp bemanningsfrågan. Alltså sex timmar innan de opartiska ordförandena tog över.
Nu hoppas Veli-Pekka Säikkälä på ett större intresse att gemensamt kunna lösa frågan.
Om Teknikföretagens lönebud – 2 procent på 18 månader – säger han:
– Vi fick ett högre bud av de opartiska ordförandena för två dagar sedan och som vi sa nej till.
Enligt Anders Weihe är Teknikföretagens bud jämförbart med avtalet under krisåren 1993-94.
– Fel, den gången fick vi mer, säger Veli-Pekka Säikkälä.