”Skuggsamhället är skapat av politik och måste bekämpas med politik”Helle Klein, chefredaktör, om Dagens Arbetes granskning.

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”Författaren Kristian Lundberg läser boken ”En nyliberal ordlista” och förfasas över hur orden har förvridit vårt sätt att tänka.

”Vi måste hitta en kompromisslösning”

IF Metall och Teknikföretagen fortsätter att diskutera bemanningsfrågan. Nu gäller det att hitta en bra kompromiss, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

– Alternativet är konflikt. Det är inget vi önskar. Men vi är beredda.

I går sa Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe till Dagens Arbete att han var öppen för att hitta lösningar i den infekterade bemanningsfrågan.

Efter utspelet tog Veli-Pekka Säikkälä kontakt med Anders Weihe. Nu fortsätter diskussionerna i bemanningsfrågan.

IF Metall är berett att kompromissa fram en lösning som kan accepteras av bägge parter. Veli-Pekka Säikkälä:

– Vi har varit duktiga på att hitta hållbara kompromisser i det här landet tidigare. Så varför skulle det inte fungera nu?

– Men det kräver att bägge parter ser bortom maktperspektivet. Det är inte acceptabelt att arbetsgivarnas arbetsledningsrätt i alla lägen verkligen ska stå över allt annat. Som att kränka våra medlemmar.

Facket är inte ute efter någon vetorätt mot bemanningsföretagen, intygar Veli-Pekka Säikkälä.

– Vi vill bara att företrädesrätten i lagen om anställningsskydd ska gälla så som det var tänkt från början.

Enligt lagen har den som sägs upp företräde till återanställning i nio månader – om kvalifikationerna är tillräckliga och om det finns arbete att utföra.

– Den rätten har åsidosatts av Abu-Garciadomen som ger företagen rätt att hyra in i stället för att erbjuda uppsagda återanställning.

– Vi kan inte förbjuda företagen att hyra in i stället för att återanställa. Men vi ska i varje fall ha möjligheten att driva våra medlemmars sak inför domstol och kräva skadestånd för den kränkning som våra medlemmar utsatts för.

Nu säger Teknikföretagen att de kan diskutera lösningar för att den enskilde inte ska åsidosättas på ett otillbörligt sätt. Veli-Pekka Säikkälä:

– De signaler jag fått från motparten är att de vill att arbetsgivarna själva och inte domstolarna ska få avgöra vad som är otillbörligt. Det är helt oacceptabelt. Vi vill att den typen av frågor ska kunna prövas rättsligt.

Att parterna nu åter ska diskutera bemanningsfrågan är ett fall framåt, säger Veli-Pekka Säikkälä.

– Bemanningsfrågan fanns med både i FI-plattformen och LO-samordningen i november samt i de krav som vi överlämnade före jul. Vi började förhandla direkt efter trettonhelgen. Motparten vägrade hela tiden diskutera bemanningsfrågan. De fick inte på grund av Svenskt Näringsliv fick vi höra.

– Först den sista februari, klockan 18, var de beredda att ta upp bemanningsfrågan. Alltså sex timmar innan de opartiska ordförandena tog över.

Nu hoppas Veli-Pekka Säikkälä på ett större intresse att gemensamt kunna lösa frågan.

Om Teknikföretagens lönebud – 2 procent på 18 månader – säger han:

– Vi fick ett högre bud av de opartiska ordförandena för två dagar sedan och som vi sa nej till.

Enligt Anders Weihe är Teknikföretagens bud jämförbart med avtalet under krisåren 1993-94.

– Fel, den gången fick vi mer, säger Veli-Pekka Säikkälä.


hg@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Striden om tiden

Bättre flöde utan dyra fikaraster

Toyotas grannföretag Aros Electronics införde också sextimmarsdag. Men här förkortades i stället drifttiden från 16 till 12 timmar. På köpet fick de jämnare flöde i produktionen.

Bosdotter får pris av regeringen

Kjersti Bosdotter, tidigare kulturansvarig på IF Metall får den fina utmärkelsen Illis Quorum av regeringen. Hon belönas för sina insatser med att främja arbetarkultur och hamnar nu i samma fina sällskap som Greta Garbo, Ingrid Bergman och Evert Taube.

Nedläggningen av Element Six

Ny dokumentär om Robertsfors diamantindustri

Den prisade och kritikerrosade dokumentärfilmaren Sara Jordenö har gjort en film om sin första arbetsplats – det nu nedlagda diamantföretaget Element Six.

Vad är egentligen en OpO?

FilmStrejk, medling, avtal. Så får du grepp om avtalsrörelsen – på två minuter.

Avtal 2016

Anders Ferbe varnar för ökande konflikter

IF Metalls ordförande Anders Ferbe säger att årets avtalsrörelse är den jobbigaste på länge, eftersom lönenormeringen utmanas av både politiker och arbetsgivarorganisationer.

Stor demonstration mot pressade priser

Bland de 3500 anställda i stålindustrin som demonstrerar mot kinesisk dumpning finns flera svenskar. DA har fått en direktrapport från en av dem.

”Det har gått för kort tid för att riktigt bedöma hur det kommer att bli med övergången”, säger Carlos Gonzalez. Foto: David Lundmark

Truckförarna behöll jobben - men inte villkoren

IF Metall förlorade striden mot Volvo Logistics, Arendalsterminalen lades ut på danska DFDS. 100 truckförare får sämre ersättning, känner sig vilsna, och ger det egna facket en känga.

1

DFDS: ”Det blir inga nya förmåner”

Speditionskoncernen DFDS bekräftar att flera förmåner kommer att försämras genom övergången, men ska ta upp förhandlingar med både IF Metall och Transport om lönerna.

Transport: ”Vi ska slåss för lönerna”

Transportarbetareförbundet har vanan inne med att ta över medarbetare från såväl detaljhandel som industri.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT

Två av tre arbetare kan få gå på Nevs

Den nya krisen på Nevs i Trollhättan kan göra att 150 arbetare, två tredjedelar av IF Metalls medlemmar, blir av med jobbet. Företaget vill att uppsägningarna ska vara klara redan på måndag.

Rekordbelöning tas upp i AD

FörslagspengStriden om en av Sveriges troligen högsta förslagsersättningar hittills hamnar nu inför Arbetsdomstolen – åtta år efter att idén lämnades in. IF Metall hävdar att en anställd sparat tiotals miljoner åt Astra Zeneca med sin idé om att minska spillet av astmapreparat. Företaget hävdar att han bara kan ta på sig en liten del av äran.

Riksbanken chocksänker räntan

Riksbanken överraskade alla genom att idag sänka sin viktigaste styrränta med 0,5 procentenheter, till 0,25 procent. Orsaken är att man vill höja inflationen – och beslutet välkomnas av industrifacken.

Foto: THEO ELIAS

”Det är ett helt annat tempo nu”

MÖTE MED Mopedbudet på Philipsons bilverkstad i Nyköping lägger av. I alla fall med det fackliga. Det blev 37 år på förbundet för Lasse Ankarfjäll, pressombudsman på IF Metall som går i pension efter 37 år.

Foto: CHRISTIAN RHEN

”Jag visste att jag hade rätt”

– All ångest är borta nu. Frugan och jag har haft världens bästa semester.Det säger Tony Lind som vunnit slaget om sin livränta och fått tillbaka förtroendet för facket.

Nya ägare räddar Northland

NorthlandArbetet vid gruvan i Kaunisvaara kan tas upp igen i nästa vecka. Nya pengar har kommit in från bland andra Folksam, Peab och riskkapitalbolaget Norrskenet, delägt av LKAB. – En glädjens dag i Malmfälten, säger Tomas Nilsson, IF Metall.

Övertid het fråga när kraven växlas

IF MetallAvtalsrörelsen 2013 är inledd. Under onsdagen växlande IF Metall och Teknikföretagen krav. Facket lyfter fram arbetstidsförkortning och övertiden som viktiga frågor vid sidan om reallöneökningar. Arbetsgivarna vill ha ett treårsavtal med så låga löneökningar som möjligt.

Teknikföretagen vill skrota a-kassan

AlmedalenLägg ner a-kassan och ersätt den med en allmän omställningsförsäkring samordnad med sjukförsäkringen. Det utspelet gjorde Teknikföretagen, industrins största arbetsgivarorganisation, i Almedalen på onsdagen.

Webbformulär för arbetsskador möter motstånd

IF Metall, GS och Pappers är skeptiska till Arbetsmiljöverkets nya webbformulär för arbetsskador. Och de är inte ensamma. Fackförbundet Kommunal väljer att helt bojkotta formuläret.

”Teknikcollege är en framtidsfråga”

Facket tar nya tag för att stärka teknikcollege. – Det här är ingen skolfråga utan en industripolitisk framtidsfråga, säger Svante Bylund, IF Metall.

Finska metallindustrin i storstejk

Krav på utbildning vid kriser

”Fackens krav saknar verklighetskontakt”

Löneöversyn i gruvorna och stålindustrin

De små stegens strategi

DA-ANALYS. Tiden, lönen och makten. Det är vad varje avtalsrörelse kommit att handla om. Nu mer än någonsin. Det blev åter tydligt när Teknikföretagen nu presenterat sig i avtalsförhandlingarna.

IF Metall: ”Tydlig markering mot facket”

"En utmärkt tändvätska." Så kommenterar Stefan Löfven dagens avtalsutspel från Teknikarbetsgivarna.

Utbildning i stället för sparken i kristid

IF Metall och flera andra fackförbund och arbetsgivare inom industrin vill införa ett permitteringssystem i Sverige. Tanken är att anställda ska få utbildning istället för att bli uppsagda under ekonomiska kriser.

IF Metall säger nej till LO-samordning

IF Metalls avtalsråd säger nej till LO-samordningen men ja till industrisamordning.

Ingen konkursbegäran från IF Metall

IF Metall kommer inte att begära Saab i konkurs idag. Saab lämnar in sitt överklagande om rekonstruktionen under dagen och därför har IF Metall beslutat att vänta.

Facken avvaktar med konkurs

IF Metall avvaktar med nästa drag. Men man kan tvingas begära Saab i konkurs de närmaste dagarna.

Karlsson kritiserar IF Metall – och hoppar av som medlare

Avtal 2011.– Det är trist att behöva misstänka att IF Metall köper egna fördelar och betalar med de lågavlönade kvinnornas möjligheter. Det är fel att IF Metall och övriga industriparter ska kunna diktera villkoren för hela arbetsmarknaden.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.