Industriarbetarnas tidning

”Vi saknar en låglöne­satsning”

14 april, 2010

Skrivet av

Industrins bästa avtal, påstår Skogsindustrierna.
– Ett riktigt skitbud, säger Pappers avtalsansvarige Matts Jutterström.

Tonläget har höjts rejält mellan Pappers och Skogsindustrierna sedan Pappers i helgen sade nej till de opartiska ordförandenas, opos, slutliga hemställan.

Skogsindustriernas vd, Marie S. Arwidson, menar nu att arbetsgivarna erbjudit Pappers industrins bästa avtal.

– Vi har väldigt svårt att förstå varför de förkastar det budet.

Pappers ställer sig lite frågande till vilket bud som åsyftas. Det enda bud som presenterats är just det Pappers sade nej till i söndags.

– Det vi tackade nej till var 97 öre mer i timmen från den 1 juni 2010, ett rent skambud som inte räcker till en liter mjölk för en dags jobb, säger Matts Jutterström.

Dessutom saknade budet helt en låglönesatsning som enligt Pappers är helt nödvändig att få med i ett avtal.

– Vi har medlemmar med en slutlön på 19 300 kronor efter trettio års arbete. I Billingsfors har vi rullare som efter tio – tolv år på jobbat tjänar 20 250 kronor!

– Vi kan hitta massor av exempel på arbetsplatser landet runt.

Under gårdagens samtal kom medlarna med en så kallad ”trevare”.

– Ganska fantastiskt om nu Skogsindustrierna väljer att kalla det för ett bud, säger Matts Jutterström.

Som ett led i propagandakriget har nu Skogsindustrierna lagt ut både Pappers och de egna kraven i årets avtalsrörelse till allmän beskådan.

Skogsindustrierna vill med detta också visa hur stora eftergifter de gjort hittills i årets avtalsrörelse jämfört med Pappers.

– Vi har gått Pappers till mötes på alla punkter, medan Pappers inte rört sig en millimeter, hävdar vd:n Marie S. Arwidson.

Hon menar att Pappers är ansvarslösa och använder konflikt på ett sätt som skadar industrin, företagen och jobben.

– Otroligt att Skogsindustrierna väljer att förhandla via media på det här sättet, kommenterar Matts Jutterström.

Du kanske också vill läsa…

Pappers förhandlingar igång igen

Pappers och Skogsindustrierna har återupptagit förhandlingarna igen.– Det är ett bra tonläge, båda parter vill komma vidare, säger avtalsansvarige Matts Jutterström (bilden). Efter att under dagen ha träffat de opartiska ordförandena, opo, sitter nu Pappers och arbetsgivarna i Skogsindustrierna åter igen i förhandlingar för att se hur de ska lösa knutarna runt ett nytt löneavtal. […]

Avtal för pappers­arbetare i sikte

Ett avtal på Pappers område rycker allt närmare.– Vi får se om vi kan bottna i några frågor i dag, säger Pappers avtalsansvarige Matts Jutterström. Onsdagkvällens förhandlingar ajournerades strax efter midnatt och fortsätter i dag klockan 10.00. – Under gårdagen ägnade vi stor kraft åt de centrala frågorna och nu gäller det att få allt […]

Den stolta lagkaptenen

Den stolta lagkaptenen

Matts Jutterström var Pappers ordförande 2014-2019.

Pappers har fått ny ordförande

Pappers har fått ny ordförande

Pontus Georgsson – så heter Pappers nya förbundsordförande. ”Det känns fantastiskt, nästan ofattbart!” säger förbundets förhandlingschef som nu tar över efter Matts Jutterström.

Matts Jutterström är död

Matts Jutterström är död

Matts Jutterström är död. Pappers ordförande blev bara 58 år. Han sörjs närmast av sin fru Andrea och barn och barnbarn. Han sörjs av alla oss som fick förmånen att träffa honom och arbeta tillsammans med honom.

Nu måste vi kämpa för Las!

Nu måste vi kämpa för Las!

I nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.

”En viktig röst för kollektivavtalen”

Det är dags att rösta igen, och vad man än tycker om EU är det ett mycket viktigt val. Vill vi ha en union för eller mot trygga anställningar?

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

”Nu utbasuneras det ena galna förslaget efter det andra, som inte på något sätt gynnar dig”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Pappers ordförande avgår

Pappers ordförande avgår

I slutet av maj avgår Matts Jutterström som förbundsordförande för Pappers. Han gör det av hälsoskäl, meddelande han förbundsstyrelsen under onsdagsmorgonen.

Nytt år – och en ny tvär högergir

”Vi får hoppas att det nya året rymmer många bra dagar, trots blå-brun budget och en arbetsrätt på förhandlingsbordet”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen