Industriarbetarnas tidning

Sämre flexibilitetsavtal räddar jobb

20 oktober, 2010

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Electrolux i Mariestad tar tillbaka varsel för 52 arbetare. Men 18 tvingas gå och alla måste jobba mer konjunkturanpassat.

– Vi har haft flexibilitetsavtal tidigare så det är inget nytt. Men det här avtalet, som jag undertecknade för fem minuter sedan, är klart sämre, säger Ola Bertilsson.

IF Metallklubbens ordförande i kylskåpsfabriken gillar inte läget. Faktum är, arbetskamrater tvingas sluta och avtalad flexibilitet kostar i mesta laget.

– Men vi har fabriken kvar och har nyligen gjort en mångmiljoninvestering. Vi får se det ur den vinkeln.

Medlemmarna har dessutom röstat om saken.

– Styrelsen hade inte klarat att ta ett sådant här beslut själv. Nu var det 70 procent som sa ja, medan 30 procent förkastade förslaget till uppgörelse. Det är egentligen för många som var emot, säger Ola Bertilsson.

Tidigare flexavtal fick stöd av 90 procent av de kollektivanställda. Då behövde de anställda endast arbeta tillbaka 58 procent av arbetsbefriad tid.

– Den tiden är förbi när vi kan bli överens om sådana avtal.

Avtalet gör det möjligt att företaget kan skicka hem arbetarna upp till 80 timmar utan löneavdrag. Sedan ska tiden arbetas igen med max åtta timmar per vecka och 25 timmar per månad. När tiden arbetas igen under helg räknas varje timma som två.

Alternativet var att ytterligare 52 arbetskamrater måste sluta. Eventuellt skulle de sedan kunna komma tillbaka via bemanningsföretag.

Den lokala verkstadsklubben har förhandlat fram avtalet medan de hållit IF Metallavdelningen underrättad.

Du kanske också vill läsa…

Arbetarna inväntar företagets hållbara lösning

I går kom beskedet att Electrolux stänger kylskåpstillverkningen i Mariestad. Samtidigt lovar företaget att hitta en ”hållbar lösning” för fabriken. Spåren efter nedläggningarna i Västervik och Motala förskräcker.

Electrolux lovar ”riktat stöd” till trotjänarna

Hanteringen av trotjänarna på Electrolux fabrik i Mariestad har upprört känslorna. Nu säger företaget att man jobbar för ett ”riktat stöd” till de äldre som inte får avgångspension.

Electrolux har pensionerat 52-åringar

”I Mariestad gäller det som inte gällde i Fuenmayor, Florens, Nürnberg, Västervik eller Motala. Såvida inte vitvarujätten bjuder på något oväntat veckorna före jul”, skriver DA:s Harald Gatu i en analys hur vitvarujätten har hanterat sina trotjänare.

”Uruselt av Electrolux”

Erik Andersson, IF Metalls förbundsansvarige för Electrolux, är upprörd över vitvarujättens behandling av trotjänarna i Mariestadfabriken, som Dagens Arbete skrivit om. I morgon möter han koncernledningen.

Fabrikens trotjänare kammar noll

Fabrikens trotjänare kammar noll

Snart har sista kyl­skåpet tillverkats på Electrolu­x i Mariestad. För dem som jobbat här i över 40 år väntar cv-skrivande och arbetslöshet. Pension – det är för dyrt tycker företaget.

Platschefen: Jag följer bara policyn

Kritiken från de anställda är hård mot Magnus Karlsson, platschef på Electrolux i Mariestad. ”Det råder helt olika förutsättningar”, säger han angående skillnaden mellan Motala och Mariestad.

Electroluxfacket: Vi vill se konkreta förslag

Electroluxfacket: Vi vill se konkreta förslag

Electrolux lovar ”en fortsatt hållbar verksamhet” vid fabriken i Mariestad när produktionen flyttas till Ungern. Men facket menar att de ännu inte fått se något konkret.

IF Metall stämmer Electrolux för uppsägning

Efter 22 år som kylskåpsbyggare fick mannen sparken från Electrolux i Mariestad. Anledningen var att han inte hade sjukintyg från första sjukdagen, enligt en stämningsansökan från IF Metall. IF Metall vill ogiltigförklara uppsägningen och kräver att mannen får 120 000 kronor som plåster på såren. Därför stämmer facket Electrolux inför Arbetsdomstolen. Mannen hade varit sjuk […]

Electrolux minskar i Mariestad – igen

Electrolux i Mariestad varslar 82 anställda, varav 12 tjänstemän. – Ett väntat beslut, konstaterar Ola Bertilsson, luttrad ordförande i IF Metallklubben. Sjuttio kollektivanställda tvingas sluta enligt det varsel som presenterades under torsdagen. Effektivare produktion, omflyttning inom koncernen och klen efterfrågan är orsaken, enligt verkstadsklubbens ordförande. – Vi ville verkligen ha den här investeringen som också […]

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Många branscher har fortfarande gigantiska problem, enligt regeringens coronasamordnare Anders Ferbe. Däremot kan stora delar av industrin vara på väg att återhämta sig. I mars, två veckor efter att du hade utsetts till coronasamordnare, sa du att ”det känns som att jag har hållit på med det här i ett halvår”. Nu har du gjort […]