Industriarbetarnas tidning

”Vi hjälps åt i det svåra”

5 januari, 2011

Skrivet av

Efter 32 år på Kungsbacka Graphic (tidigare Elanders), varav fyra som klubbordförande, hjälper Göran ”Junis” Olsson sina forna arbetskamrater efter företagets konkurs.
När man har jobbat ihop i upp till 30 år kan man inte bara skingras, säger ”Junis”.

Efter konkursen lever fackklubben vidare som en kamratförening. Hur kommer det sig?
– Vi tycker att det är viktigt att träffas. De flesta bor i närheten. Det är både för att utbyta erfarenhet och för att ha roligt.

Hur märker medlemmarna att föreningen finns?
– Vi anordnar träffar och medlemmarna kan fortfarande ringa till oss i styrelsen om de har frågor eller behöver hjälp med något. Vi har en grupp på Facebook där 107 personer är medlemmar. Och varje tisdag är det någon av oss i styrelsen som sitter i en lokal vi har fått tillgång till hos omställningsföretaget.

Vad händer där?
– Då brukar ett gäng titta in och tjöta lite.

Är det viktigt att hålla kontakten?
– Ja, många av oss har jobbat 20 eller 30 år ihop. Man vill inte bara skingras. Jag tycker det är viktigt att utbyta erfarenheter. Och att vi bryr oss om varandra och inte bara släpper. Vi ska försöka hålla ihop så länge det går och försöka stötta varandra och inte glömma det som har varit. Vi hjälps åt i det svåra. Ofta kan det vara bra att samlas och snacka, allra helst med folk som har samma problem som en själv. Alla ens andra vänner kanske har jobb och för dem blir man ju bara en tjötskalle till slut.

Vad kan ni hjälpa till med annars?
– Det är som förr. Om de har några problem eller frågor kan vi hjälpa dem vidare och förmedla kontakt. Vi kan svara på frågor om försäkringar eller fackliga saker, kanske ringa ett samtal som de själva tycker känns svårt.

Vilka kan vara med i föreningen?
– När det rent formellt på årsmötet i mars har blivit en kamratförening så kommer den vara öppen för alla som tidigare har jobbat på Kungsbacka Graphic och Elanders som det hette tidigare.

Vilket är ert långsiktiga mål med föreningen?
– Ett mål är att överleva till 2012 för då fyller Elanders personalklubb 100 år. Vi är nog en av de äldsta personalklubbarna i Sverige. Då ska vi ha en trevlig fest. Sen får vi se vart det bär hän. Det beror på hur aktiva medlemmarna är.

Hur har det gått för alla att hitta nytt jobb efter konkursen?
– Det är 16 som har fått jobb på V-Tab som tog över två av tryckpressarna. Av de 112 personer som anmälde sig till omställningsföretaget Aventus har ungefär hälften någon form av sysselsättning i dag.

Du kanske också vill läsa…

Elanders skrotar offset och varslar 70

Elanders lägger ned sitt sista offsettryckeri i Sverige och flyttar produktion från Mölnlycke till Borås. 70 anställda har varslats.

Den stora momsdopningen

Den stora momsdopningen

Staten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Olönsamma företag fick nytt liv och konkurrensen rubbades. Dagens Arbete berättar om hur slumpen skapat vinnare och förlorare, om brutna löften och kunder i ett juridiskt kaos.

Kungsbacka Graphic i konkurs

Tryckeriet Kungsbacka Graphic är försatt i konkurs och 185 anställda riskerar att bli av med jobbet. Men fackklubben ser trots allt ljust på framtiden. Kungsbacka Graphic lämnade själva in en konkursansökan. Under måndagen sattes företaget i konkurs. – Vi har haft på känn att det kunde komma, säger fackförbundet GS klubbordförande Göran Olsson. Senast i […]

Elanders satsar på mångfald

Det är dags att öka mångfalden bland de anställda. Det anser personalcheferna på Elanders, Volvo, Ikea och ytterligare några företag. – Det är bra. Vi kunde gott ha fler invandrare hos oss, tycker grafikernas klubbordförande Roland Johansson på Elanders i Kungsbacka. Sex personalchefer drar gemensamt igång ett projekt för att öka mångfalden bland sina anställda. […]

Kvinna nekades jobb – för tungt ansåg tryckeriet

En anställd kvinna vid Elanders tryckeri i Göteborg nekades arbete vid en stor maskin på sin arbetsplats. Det var för tungt, motiverade arbetsgivaren. Kvinnan anmälde då sin arbetsgivare. Diskrimineringsombudsmannen har nu träffat en för likning med Elanders som innebär att kvinnan får 35 000 kronor i skadestånd. – Det finns en djupt rotad och föråldrad syn […]

”Svårt att säga nej till övertid”

”Svårt att säga nej till övertid”

Ibland är det svårt att gå till jobbet. Man känner sig pressad och trött. Magen krånglar. Det är några röster på Elanders i Mölnlycke. Nu vill skyddsombuden starta en process för att få de anställda att må bättre.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.