Industriarbetarnas tidning

”Vi hjälps åt i det svåra”

5 januari, 2011

Skrivet av

Efter 32 år på Kungsbacka Graphic (tidigare Elanders), varav fyra som klubbordförande, hjälper Göran ”Junis” Olsson sina forna arbetskamrater efter företagets konkurs.
När man har jobbat ihop i upp till 30 år kan man inte bara skingras, säger ”Junis”.

Efter konkursen lever fackklubben vidare som en kamratförening. Hur kommer det sig?
– Vi tycker att det är viktigt att träffas. De flesta bor i närheten. Det är både för att utbyta erfarenhet och för att ha roligt.

Hur märker medlemmarna att föreningen finns?
– Vi anordnar träffar och medlemmarna kan fortfarande ringa till oss i styrelsen om de har frågor eller behöver hjälp med något. Vi har en grupp på Facebook där 107 personer är medlemmar. Och varje tisdag är det någon av oss i styrelsen som sitter i en lokal vi har fått tillgång till hos omställningsföretaget.

Vad händer där?
– Då brukar ett gäng titta in och tjöta lite.

Är det viktigt att hålla kontakten?
– Ja, många av oss har jobbat 20 eller 30 år ihop. Man vill inte bara skingras. Jag tycker det är viktigt att utbyta erfarenheter. Och att vi bryr oss om varandra och inte bara släpper. Vi ska försöka hålla ihop så länge det går och försöka stötta varandra och inte glömma det som har varit. Vi hjälps åt i det svåra. Ofta kan det vara bra att samlas och snacka, allra helst med folk som har samma problem som en själv. Alla ens andra vänner kanske har jobb och för dem blir man ju bara en tjötskalle till slut.

Vad kan ni hjälpa till med annars?
– Det är som förr. Om de har några problem eller frågor kan vi hjälpa dem vidare och förmedla kontakt. Vi kan svara på frågor om försäkringar eller fackliga saker, kanske ringa ett samtal som de själva tycker känns svårt.

Vilka kan vara med i föreningen?
– När det rent formellt på årsmötet i mars har blivit en kamratförening så kommer den vara öppen för alla som tidigare har jobbat på Kungsbacka Graphic och Elanders som det hette tidigare.

Vilket är ert långsiktiga mål med föreningen?
– Ett mål är att överleva till 2012 för då fyller Elanders personalklubb 100 år. Vi är nog en av de äldsta personalklubbarna i Sverige. Då ska vi ha en trevlig fest. Sen får vi se vart det bär hän. Det beror på hur aktiva medlemmarna är.

Hur har det gått för alla att hitta nytt jobb efter konkursen?
– Det är 16 som har fått jobb på V-Tab som tog över två av tryckpressarna. Av de 112 personer som anmälde sig till omställningsföretaget Aventus har ungefär hälften någon form av sysselsättning i dag.

Du kanske också vill läsa…

Elanders skrotar offset och varslar 70

Elanders lägger ned sitt sista offsettryckeri i Sverige och flyttar produktion från Mölnlycke till Borås. 70 anställda har varslats.

Den stora momsdopningen

Den stora momsdopningen

Staten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Olönsamma företag fick nytt liv och konkurrensen rubbades. Dagens Arbete berättar om hur slumpen skapat vinnare och förlorare, om brutna löften och kunder i ett juridiskt kaos.

Kungsbacka Graphic i konkurs

Tryckeriet Kungsbacka Graphic är försatt i konkurs och 185 anställda riskerar att bli av med jobbet. Men fackklubben ser trots allt ljust på framtiden. Kungsbacka Graphic lämnade själva in en konkursansökan. Under måndagen sattes företaget i konkurs. – Vi har haft på känn att det kunde komma, säger fackförbundet GS klubbordförande Göran Olsson. Senast i […]

Elanders satsar på mångfald

Det är dags att öka mångfalden bland de anställda. Det anser personalcheferna på Elanders, Volvo, Ikea och ytterligare några företag. – Det är bra. Vi kunde gott ha fler invandrare hos oss, tycker grafikernas klubbordförande Roland Johansson på Elanders i Kungsbacka. Sex personalchefer drar gemensamt igång ett projekt för att öka mångfalden bland sina anställda. […]

Kvinna nekades jobb – för tungt ansåg tryckeriet

En anställd kvinna vid Elanders tryckeri i Göteborg nekades arbete vid en stor maskin på sin arbetsplats. Det var för tungt, motiverade arbetsgivaren. Kvinnan anmälde då sin arbetsgivare. Diskrimineringsombudsmannen har nu träffat en för likning med Elanders som innebär att kvinnan får 35 000 kronor i skadestånd. – Det finns en djupt rotad och föråldrad syn […]

”Svårt att säga nej till övertid”

”Svårt att säga nej till övertid”

Ibland är det svårt att gå till jobbet. Man känner sig pressad och trött. Magen krånglar. Det är några röster på Elanders i Mölnlycke. Nu vill skyddsombuden starta en process för att få de anställda att må bättre.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.