Industriarbetarnas tidning

”Svårt att säga nej till övertid”

14 februari, 2014

ArbetsmiljöIbland är det svårt att gå till jobbet. Man känner sig pressad och trött. Magen krånglar. Det är några röster på Elanders i Mölnlycke. Nu vill skyddsombuden starta en process för att få de anställda att må bättre.

Den psykiska ohälsan ökar

  • Den psykiska ohälsan ökar, enligt Försäkringskassan. Den typen av sjukdomar ökar mest av samtliga diagnoser.
  • 2012 påbörjades 94 000 sjukskrivningar med psykisk diagnos, en ökning med nästan 20 000 sedan 2009.
  • Psykisk ohälsa kan bland annat betyda stress­reaktioner och utmattningssyndrom. 

Så undersöker du klimatet  på din arbetsplats

Om det finns tecken på att folk mår dåligt på ditt jobb bör företag och skyddsombud (eventuellt i samarbete med företagshälsovården) …

  • Genomföra en undersökning bland alla anställda med frågor runt hur de mår och hur de upplever sin situation på jobbet.
  • Berätta om resultatet för alla. Vilka förändringar behövs? Involvera alla anställda i diskussionen.
  • Göra en handlingsplan.
  • Följa upp en tid efteråt. Har det blivit bättre?
  • Läs mer på till exempel Prevents hemsida. De har också enkätförslag.
  • Varning för att enkäterna blir liggande i en skrivbordslåda! 

Källa: Ronny Mattsson, regionalt skyddsombud i Göteborg.

Det ser lugnt ut när Dagens Arbete besöker det digitala bokbinderiet. Det är en del av tryckeriets anläggning i Mölnlycke, utanför Göteborg.

I ett hörn står en ung kille och lutar sig mot en maskin. Han har armarna i kors och suckar. 

– Visst, det är lugnt nu, säger han. Men det blir stressigt sen. Nu blir det jobb i helgen, det inser man.

Han berättar att en del av produktionen står stilla. Det är inkörningsproblem med den nya digitala printern och materialet är försenat.

Arbetskamraten Bengt Edvardsson sitter en bit bort och skriver in sin jobbplanering på en dator. Han passar på nu när det ändå inte finns något att göra. För snart blir det fullt upp. 

– Jag har jobbat på Elanders i 27 år, säger Bengt Edvardsson som just den här dagen ska stansa och klamra julkort. 

– Det är mycket som har förändrats. Planeringen brister. Man vet sällan hur dagen kommer att bli. 

– Jag säger ifrån om jag inte vill jobba över. Men det är inte lätt, trots att jag jobbat här så länge. Helst vill man slippa frågan. 

Övertidsarbetet har ökat rejält under det senaste året, inte bara på det digitala bokbinderiet, utan på alla avdelningar i företaget. Det berättar huvudskyddsombudet Roland Johansson. Det har att göra med olika saker, enligt honom. Han nämner bristande planering och jobb som flyttats över till dem efter att Elanders stängt sin anläggning i Falkenberg. 

– Det finns brister i arbetsledningen, säger han. En tryckare fick till exempel i uppgift att själv informera sin avbytare om att han skulle jobba övertid. Det är inte bra.

På golvet står pallar med instruktionsböcker till Volvo-lastbilar på engelska, bosniska och franska. De har limbundits av Robert Rosén. Han har jobbat på tryckeriet i tre år, och trivs.

– Det är bra arbetskamrater här, säger han. Men stressen, den har blivit värre. Det har blivit mycket mer att göra det senaste året. 

Roland Johansson berättar att han och andra skyddsombud fått allt fler signaler från arbetskamrater om att de mår dåligt på jobbet. De talar om trötthet, oro, stressmage och ”struliga” jobbförhållanden. Nu är det hög tid att göra något åt saken. Roland och de andra skyddsombuden kräver att Elanders ger företagshälsovården i uppdrag att hjälpa till med en undersökning bland de anställda.

– För att ta reda på hur folk mår, säger han. Det kan sen bli utgångspunkten till förbättringar.

Bengt Edvardsson, som nu plötsligt fått flera lådor med julkort att stansa, tycker att det låter bra. Men han är luttrad, har varit med förr.

– Alla förändringar som kostar pengar brukar vara svåra att genomföra, säger han.

När Dagens Arbete talar med Elanders HR-chef Carl Lundin säger han att han ska ha ett möte med skyddsombuden. 

– Än så länge har vi inte mycket att gå på. Vi har inget fast underlag. Vi måste skapa oss en helhetsbild över hur de anställda mår på jobbet. Utifrån det mötet kan vi bestämma hur vi ska gå vidare.

En medarbetarenkät och ett samarbete med företagshälsovården kan bli en konsekvens av den information företaget får, enligt Carl Lundin. 

Han vill inte kommentera synpunkterna om bristande planering. 

– Det är internt. Jag kan inte säga något om det över huvud taget.

Du kanske också vill läsa…

”Jag är en mycket gladare skit”

”Jag är en mycket gladare skit”

Plastarbetaren Tony Fridh i Mellerud slogs ut av stressen som skiftarbetare, och av sin egen ambition. I dag mår han mycket bättre.

AI kan öka stressen på jobbet

AI kan öka stressen på jobbet

Den snabba utvecklingen av artificiell intelligens gör att allt fler arbetsuppgifter tas över av robotar. Ändå är arbetsdagen lika lång. Så behöver det inte vara, menar forskaren Pontus Strimling.

”Personalbrist – på grund av stress”

”Personalbrist – på grund av stress”

Säkerheten kommer alltid först, det är ingen som säger emot. Men när man ligger efter i produktionen, vem är det egentligen som prioriterar säkerheten då? Marcus Raihle på Ovako i Smedjebacken tackar facket för skyddsombuden.

Minska stressen med ökad jämställdhet

Minska stressen med ökad jämställdhet

Ökad jämställdhet i vardagen är ett effektivt sätt att minska kvinnors dubbla stress menar stressforskaren Petra Lindfors. Här får du hennes bästa tips.

Delad stress blir mindre för alla

Delad stress blir mindre för alla

”Kvinnor inom industrin stressar mer än männen. De tar större ansvar för hemmet och har oftare monotona arbetsuppgifter. Så här kan vi inte ha det!”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

”Jobbet ska inte ge dig hjärtklappning”

”Jobbet ska inte ge dig hjärtklappning”

”Om så många mår så dåligt, är det verkligen människorna eller samhället – och arbetsmarknaden – det är fel på?”, skriver Daniel Mathisen.

Skydds­ombuden sågar arbetet mot stress

För mer än hälften av IF Metalls skyddsombud är viktigaste frågan att motverka stress och för hög arbetsbelastning. Men många av dem säger att den psykosociala arbetsmiljön på jobbet fortfarande är dålig.

”Det är förbannat lätt att ryckas med”

”Det är förbannat lätt att ryckas med”

”Med svensk industri på högvarv så är mitt liv som ’utbränd överlevare’ en resa genom ett minfält av möjligheter.” Industriarbetaren Tony Fridh, som tidigare bloggat om stress, uppmanar oss att ta makten över vår egen tid – innan någon annan gör det.

”Unga är extra utsatta”

”Unga är extra utsatta”

En siffra sticker ut i undersökningen av IF Metallarnas fysiska arbetsmiljö: Hela 71 procent besväras av buller flera gånger i veckan. ”Siffran borde ha förbättrats med tanke på de insatser som görs. Vi behöver studera det noggrannare”, kommenterar förbundsordförande Marie Nilsson.

Varannan IF Metallare lider av stress

Varannan IF Metallare lider av stress

Över hälften av IF Metalls medlemmar känner sig stressade på jobbet minst en gång i veckan, en lika stor andel får inte påverka sitt eget arbete. Förbundets nya arbetsmiljöundersökning ger en bild av stress, sömnproblem och olust.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.