Industriarbetarnas tidning

Kungsbacka Graphic i konkurs

23 mars, 2010

Skrivet av

Tryckeriet Kungsbacka Graphic är försatt i konkurs och 185 anställda riskerar att bli av med jobbet. Men fackklubben ser trots allt ljust på framtiden.

Kungsbacka Graphic lämnade själva in en konkursansökan. Under måndagen sattes företaget i konkurs.

– Vi har haft på känn att det kunde komma, säger fackförbundet GS klubbordförande Göran Olsson.

Senast i höstas varslades 50 anställda från företaget. Lågkonjunkturen har inneburit minskad efterfrågan och konkurrensen om uppdragen är stor både från Sverige och andra länder.

– Priserna har sjunkit 15-20 procent bara i år, säger Göran Olsson.

Det är enligt Göran Olsson prispressen som ligger bakom konkursen, för jobb finns att göra.

– Vi kör jättemycket, men plus och minus går inte ihop.

Trots konkursbeskedet är stämningen ganska god på golvet.

– Det som är positivt är att vi har blivit av med ägaren. Han har behandlat personalen väldigt dåligt under alla år.

– Folk ser faktiskt lite glada ut i dag, även om de inser allvaret i situationen.

Kungsbacka Graphics vd Leif Axelsson köpte företaget från Elanders 2007. Enligt Göran Olsson har stämningen på företaget varit väldigt dålig på grund av Leif Axelssons sätt att behandla personalen.

Flera tvister har gått till central förhandling. De har handlat om allt från att anställda har känt sig kränkta till uteblivna lönehöjningar.

– Han har inte behandlat personalen som yrkesmänniskor, utan som brickor i ett spel. Det har varit ständiga hot om att han ska lägga ner eller gå i konkurs. Vi har haft väldigt tråkiga förhandlingar.

Kungsbacka Graphics konkursbo drivs nu av konkursförvaltaren. Göran Olsson hoppas att någon ska köpa konkursboet och driva verksamheten vidare.

– Ja, här finns potential. Vi har mycket kunnande och bra maskiner.

Kungsbacka Graphic trycker telefonkataloger, direktreklam och magasin. Företaget har 185 anställda, varav 150 kollektivanställda.

Dagens Arbete har sökt Leif Axelsson för en kommentar.

Texten korrigerad 29 mars.

Du kanske också vill läsa…

Elanders skrotar offset och varslar 70

Elanders lägger ned sitt sista offsettryckeri i Sverige och flyttar produktion från Mölnlycke till Borås. 70 anställda har varslats.

Den stora momsdopningen

Den stora momsdopningen

Staten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Olönsamma företag fick nytt liv och konkurrensen rubbades. Dagens Arbete berättar om hur slumpen skapat vinnare och förlorare, om brutna löften och kunder i ett juridiskt kaos.

Elanders satsar på mångfald

Det är dags att öka mångfalden bland de anställda. Det anser personalcheferna på Elanders, Volvo, Ikea och ytterligare några företag. – Det är bra. Vi kunde gott ha fler invandrare hos oss, tycker grafikernas klubbordförande Roland Johansson på Elanders i Kungsbacka. Sex personalchefer drar gemensamt igång ett projekt för att öka mångfalden bland sina anställda. […]

Kvinna nekades jobb – för tungt ansåg tryckeriet

En anställd kvinna vid Elanders tryckeri i Göteborg nekades arbete vid en stor maskin på sin arbetsplats. Det var för tungt, motiverade arbetsgivaren. Kvinnan anmälde då sin arbetsgivare. Diskrimineringsombudsmannen har nu träffat en för likning med Elanders som innebär att kvinnan får 35 000 kronor i skadestånd. – Det finns en djupt rotad och föråldrad syn […]

”Vi hjälps åt i det svåra”

Efter 32 år på Kungsbacka Graphic (tidigare Elanders), varav fyra som klubbordförande, hjälper Göran ”Junis” Olsson sina forna arbetskamrater efter företagets konkurs. – När man har jobbat ihop i upp till 30 år kan man inte bara skingras, säger ”Junis”. Efter konkursen lever fackklubben vidare som en kamratförening. Hur kommer det sig? – Vi tycker […]

”Svårt att säga nej till övertid”

”Svårt att säga nej till övertid”

Ibland är det svårt att gå till jobbet. Man känner sig pressad och trött. Magen krånglar. Det är några röster på Elanders i Mölnlycke. Nu vill skyddsombuden starta en process för att få de anställda att må bättre.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.