Industriarbetarnas tidning

Elanders skrotar offset och varslar 70

23 april, 2018

Skrivet av

När Elanders flyttar produktionen från Mölnlycke till Borås läggs koncernens sista svenska offsettryckeri ned. 70 anställda har varslats.

Att delar av Elanders produktion ska lämna Mölnlycke och flytta till en ny fastighet i Borås har varit känt, men det var först i förra veckan som personalen på tryckeriet fick veta att företaget ska sluta med offsettryck. Då varslades 70 anställda, både tjänstemän och kollektivanställda, vid enheten i Mölnlycke.

I ett pressmeddelande skriver Elanders att efterfrågan på digitaltryck har ökat kraftigt de senaste åren, samtidigt som marknaden för offsettryck har minskat. Under andra halvan av 2018 kommer delar av verksamheten att flyttas till Borås.

Enligt GS-fackets klubbordförande Martin Schuber inleds MBL-förhandlingar nästa vecka. Än så länge finns ingen information om ifall de varslade kommer att erbjudas jobb på den nya enheten i Borås.

De senaste tio åren har Elanders utvecklats från en renodlad tryckerikoncern till att omfatta även logistik och e-handel. Koncernen har närmare 90 anläggningar i 19 länder. Huvudkontoret ligger i Mölnlycke,  i Vällingby (Stockholm) har Elanders ett digitaltryckeri.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Anställda på V-tab: ”Det värsta är att vi har blivit luttrade”

Anställda på V-tab: ”Det värsta är att vi har blivit luttrade”

Vårens varsel innebär att en redan slimmad organisation nu ska krympa ännu mer.

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

Anledningen är MittMedias val att inte förnya sitt avtal med V-Tab, uppger vd Peder Schumacher.

Strokirk Landströms lägger ned tryckeri

Strokirk Landströms offset-tryckeri och bokbinderi i Lidköping läggs ned, runt 20 anställda kommer att varslas. Nya ägaren Exakta satsar i Malmö i stället.

Nya uppsägningar på Scandbook

Sommarens nya varsel innebär att boktryckeriet Scandbooks i Falun halverat personalstyrkan på ett halvår. Nu flyttas en stor del av produktionen till Klaipeda i Litauen, där lönerna är lägre.

100 sägs upp på V-Tab

Stampens tryckerikoncern V-Tab säger upp 100 anställda. Uppsägningarna kommer att ske i två steg. Rekonstruktionen har påverkat, men det är främst branschens nedgång som är orsaken, säger vd Peder Schumacher.

Den stora momsdopningen

Den stora momsdopningen

Staten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Olönsamma företag fick nytt liv och konkurrensen rubbades. Dagens Arbete berättar om hur slumpen skapat vinnare och förlorare, om brutna löften och kunder i ett juridiskt kaos.

Nu är det dags att mbl-förhandla Tant Röd

Nu är det dags att mbl-förhandla Tant Röd

Ulrica Malmberg: Vi blöder varje månad, så låt inte mens vara en samvetsfråga en gång om året.

Skyddsombud utestängda från arbetsmiljöarbetet på Arbetsmiljöverket

Skyddsombud utestängda från arbetsmiljöarbetet på Arbetsmiljöverket

Sekos skyddsombud på Arbetsmiljöverket har inte fått delta i möten där arbetsmiljöfrågor hanteras. Facket kräver nu förhandling och eventuellt skadestånd för brott mot arbetsmiljölagen.

Mindre belastnings­skador med ett knapptryck

Mindre belastnings­skador med ett knapptryck

Den automatiska tvätten har sparat axlar på Atlas industrial print i Motala.

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Många branscher har fortfarande gigantiska problem, enligt regeringens coronasamordnare Anders Ferbe. Däremot kan stora delar av industrin vara på väg att återhämta sig. I mars, två veckor efter att du hade utsetts till coronasamordnare, sa du att ”det känns som att jag har hållit på med det här i ett halvår”. Nu har du gjort […]