Industriarbetarnas tidning

Sundolitt medger ansvar för dödsolycka

6 april, 2011

Skrivet av KATRIN SVENSSON

Företaget Sundolitt i Vårgårda medger nu att de bär ansvaret för dödsolyckan som inträffade för snart tre år sedan. Då klämdes den 30-årige operatören Samir Terzic till döds i en maskin.

Tidigare har Sundolitt nekat till ansvar för olyckan. Nu erkänner företaget både arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. Rättegången hålls i början av nästa vecka.

– Nu kan de anhöriga äntligen börja bearbeta sorgen. Medgivandet borde ha kommit tidigare, säger Glenn Bergenstoff, IF Metalls lokala skyddsombud.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om dödsolyckan på Sundolitt. Det var i juli 2008 som operatören gick in på maskinens arbetsområde. En maskindel kom i rörelse och Samir Terzic klämdes fast mot en dörrkarm. Eftersom strömbrytaren var trasig bröts aldrig strömmen när gallerdörren runt maskinen öppnades. Felet på strömbrytaren hade inte åtgärdats, trots att det varit känt i minst tolv veckor.

Sundolitts vd Johan Enberg vill inte svara på varför medgivandet har dröjt tills nu.
– Vi kommer att redogöra för det under rättegången, säger Johan Enberg.

Eftersom ingen enskild person på Sundolitt kan delges misstanke har åklagaren valt att kräva företaget på så kallad företagsbot. Storleken på den och på skadestånden till de anhöriga avgörs i rätten.

Läs DA:s reportage ”Spelare nummer elva saknas på plan” om Samir Terzic här.

Du kanske också vill läsa…

Han ser varför döds­olyckorna sker

Han ser varför döds­olyckorna sker

Michael Nilsson ser mönstret. Varför döds­olyckor sker. Han är inspektör på Arbetsmiljöverket och har i mer än tjugo år utrett vad som leder fram till tragedin i just industrin.

Riskerna som skapar dödsolyckor

Riskerna som skapar dödsolyckor

När de högsta riskerna för alla åtta faktorer sammanfaller ökar sannolikheten att skadas och dö på jobbet 25 gånger.

Villkorlig dom efter dödsolyckan på Scania

En 59-årig man döms för vållande till annans död efter dödsolyckan på Scania där hans närmaste arbetskamrat omkom i en robotcell. Domen är villkorlig och han slipper böter.

Åklagaren: Viktigt med individuellt ansvar om man gör fel

Åklagaren: Viktigt med individuellt ansvar om man gör fel

En blå knapp och en grön. En stressig eftermiddag. En ljusbom som inte fick brytas. Det var huvudfrågorna under rättegången mot mannen står åtalad för att ha vållat sin arbetskamrats död på Scania i Södertälje för nästan exakt två år sedan.

Anställd åtalas för arbetskamrats död

Anställd åtalas för arbetskamrats död

Det har gått två år sedan en 53-årig man klämdes till döds i en robotcell på Scania i Södertälje. Nu ställs hans närmaste arbetskamrat inför rätta – för att ha satt i gång maskinen.

Dödsolycka i Södra Sandby

En man i 20-årsåldern omkom igår efter en arbetsplatsolycka på en betongfabrik i Södra Sandby utanför Lund.

Dödsolycka i Lycksele

En man i 55-årsåldern har omkommit efter en arbetsplatsolycka i en serviceverkstad i Lycksele.

Noll är en livsviktig siffra

Noll är en livsviktig siffra

Trafiken och arbetsmiljön har mycket att lära av varandra, skriver DA:s krönikör, Peter Larsson, civilingenjör och senior rådgivare hos Sveriges ingenjörer.

Så ska dödsolyckor stoppas

Så ska dödsolyckor stoppas

Mer resurser till polisen för att utreda arbetsmiljöbrott, öka skyddsombudens befogenheter, fortsatt arbete mot osund konkurrens. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tog med sig flera förslag från gårdagens möte med branschfolk och fack.

Minister kallar till möte om dödsolyckor

Minister kallar till möte om dödsolyckor

Regeringen har ingen tydlig plan för att vända trenden med ökande dödsolyckor på jobbet, säger arbetsmarknadsministern Ylva Johansson. Nästa vecka möter hon därför fack, näringsliv och myndigheter för att komma igång med arbetet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen