Industriarbetarnas tidning

Saab-anställda får junilönen

29 juni, 2011

Skrivet av

Lönerna är på väg till de Saab-anställda. Företaget har tagit ett nytt lån ur Gemeni Investment Fund.

230 miljoner kronor ska Saab ha lånat ur den Bahamasbaserade fonden, uppger TT.

Till TT säger Erik Geers, informationsdirektör på Saab:

-Lönerna är nu på väg ut till alla medarbetares konton.

– Det här tillskottet är superviktigt. Nu har vi tre dagar i rad presenterat initiativ som stärker vår kortsiktiga likviditet.

– Nu kan vi också starta diskussionerna med våra leverantörer. Vi vill säkra ett bättre flöde av komponenter innan vi kör igång produktionen igen.

IF Metallklubbens ordförande Håkan Skött bekräftar för Dagens Arbete att lönerna är på gång.

– Det känns jätteskönt att lönerna betalas ut innan månadsskiftet. Nu får alla chansen att betala sina räkningar i tid.

Med dagens Gemini-lån har Saab på de senaste dagarna fått in 605 miljoner kronor för sin kortsiktiga finansiering. Först en kinesisk order värd 120 miljoner kronor. Sedan 255 miljoner kronor från fastighetsförsäljningen till Hemfosa-konsortiet. Och nu 230 miljoner kronor från Gemini-fonden.

Därmed kan junilönen betalas ut – och konkurshotet vara undanröjt för den här gången. Men det är fortfarande oklart när produktionen kan komma igång igen.

Svenåke Berglie, vd för underleverantörernas branschorganisation Fordonskomponentgruppen, tvivlar på att pengarna räcker till produktionsstart. Till TT säger han:

– Det finns ingen anledning att fundera över produktionsstart om man inte är väldigt säker på att man har tillräckligt med pengar för att betala leverantörerna och de anställda.

Texten korrigerad 29 juni 2011.

Du kanske också vill läsa…

Jobben tillbaka – och en ursäkt

Återanställning och en personlig ursäkt av företagsledningen. Det erbjuds nu alla de som sas upp på bildelsfabriken IAC i Färgelanda under kritiserade omständigheter i julas. Efter känsliga förhandlingar står det klart att samtliga fyrtio uppsagda på Saabs underleverantör IAC Group i Färgelanda erbjuds återanställning på företaget. Lennart Pettersson, ombudsman på IF Metall, har tillsammans med […]

”Ungdomar har fel bild av industrin”

”Skitig, grå och monoton”. Det är den bild ungdomar i allmänhet har av industrin. En helt felaktig bild, ansåg deltagarna i seminariet ”Tro sjutton att de unga skyr industrin” i Almedalen på måndagen. – Ska vi kunna locka ungdomar till industrin måste vi alla hjälpas åt och skapa rätt bild av industrijobben. Det handlar om […]

Likvidator för Saab utses

Saab-såpan fortsätter med avveckling som mål. Likvidator ska utses. Men på måndag drar produktionen igång av 9-3 och 9-5 efter ombyggnad av produktionsutrustningen. Något nytt besked som pekar på en vändning för Saab i Trollhättan kom alltså inte efter dagens styrelsemöte vid Saab i Trollhättan. GM-ledningen har hela tiden hävdat att avvecklingsbeslutet gäller till dess […]

Facket kontaktar Vita Huset

Statsminister Reinfeldt vägrar att prata Saab med president Obama. Trots att amerikanska staten är majoritetsägare i General Motors. Nu tar facket självt kontakt med Vita Huset. På vilket sätt vill inte IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven säga. – Vi vill förvissa oss om att processen mellan GM och Saabs spekulanter är igång, säger han till […]

Förlängd tidsfrist för Spyker

Spyker säger sig ha fått förlängd tidsfrist av General Motors till den 7 januari. Den holländska sportbilstillverkaren lade ett nytt bud på Saab straxt före jul. Detta efter att GM sagt nej till Spykers första bud och därefter annonserat Saabs nedläggning. Hittills har inte GM sagt något om det förnyade budet. Men nu skriver Spykers […]

”Skjut upp nedläggningen”

Skjut upp nedläggningen av Saab. Det kräver IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer i ett gemensamt öppet brev till General Motors.Nu när det finns ett nytt bud från Spyker måste GM ge tid för ”en förnyad genomgång och analys”, skriver facken. De tre facken skickade ut det öppna brevet på söndagskvällen. Brevet är undertecknat Stefan […]

”Reinfeldt måste ringa Obama”

Reinfeldt måste ringa Obama. Det kräver de tre facken vid Saab Automobile i Trollhättan. Ett samtal kan rädda tiotusentals jobb, säger Paul Åkerlund, IF Metall. – Det handlar inte om att statsminsitern ska ringa presidenten. Men statsministern kan ringa den som äger General Motors. Det är skillnad. Den amerikanska regeringen äger 61 procent av GM. […]

”Häpnadsväckande av Reinfeldt”

”Tur att vi inte lyssnade på Mona Sahlin och IF Metall och skickade in pengarna i det här konkursboet”, sa statsminister Fredrik Reinfeldt efter GM-konkursen. Häpnadsväckande, svarar IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven. – Vem har föreslagit att vi ska sända pengar till General Motors i USA? – IF Metall har aldrig hävdat att pengar ska […]

”Fantastiskt slut på den knöliga resan”

Paul Åkerlund kan pusta ut. IF Metalls klubbordförande har som alla Saab-anställda slitits mellan hopp och förtvivlan. – Först igår vågade jag tro på affären. Tyvärr blev det en olycklig medieanka av det hela, förväntningarna var alltför uppskruvade. Men nu är han nöjd och lättad. – Det känns fantastiskt bra efter den knöliga resa vi […]

Saabköp spås bli klart snart

Saab Automobiles troliga köpare Koenigsegg Group är på väg att få in de tre miljarder kronor som sägs fattas för att köpet ska bli av. Det skriver Dagens Industri i dag. – Min bedömning är att det här löser sig, säger Paul Åkerlund, ordförande i IF Metalls verkstadsklubb i Saab-Trollhättan. Dagens Industris källa, som är […]