Industriarbetarnas tidning

Ny ödesvecka för Saab

24 oktober, 2011

Skrivet av

Saab står inför avgörandets vecka – igen. På fredag kan tingsrätten upphäva rekonstruktionen som öppnar dörren för konkurs. Och kanske nya, kinesiska ägare.

Uppsagda avtal, rykten om en ny finansiär och en begäran om att rekonstruktionen ska stoppas. Det har stormat rejält kring Saab Automobile de senaste dagarna. Dramat har ett antal aktörer:

1. De kinesiska företagen Youngman och Pang Da. I juni ingick de ett avtal med Victor Muller att skjuta till pengar i Swedish Automobile, alltså det Muller-kontrollerade företag som äger Saab Automobile till 100 procent.

Nu gäller av allt att döma inte det avtalet, eftersom de enligt Muller inte betalat in pengarna som de lovat. Pengarna skulle fungera som en ”bryggfinansiering” för att kicka igång verksamheten igen.

Men kineserna vill inte bli delägare i Victor Mullers bolag. De föredrar att bli helägare och köpa Saab Automobile själva.

Enligt Dagens Industri idag kan Youngman och Pang Da köpa Saab för 5,5 miljarder. Affären ska, enligt DI, vara förankrad hos såväl den svenska regeringen som hos det kinesiska superdepartementet NDRC.

  2. Victor Muller. Han vill inte släppa greppet om Saab och motsätter sig kinesernas ambitioner att ta över hela Saab. I stället jagar han nya finansiärer för att skaffa sig den nödvändiga ”bryggfinansieringen”.

  Muller uppger att det amerikanska riskkapitalbolaget North Street Capital är intresserade. Företaget styrs av racerföraren Alex Mascioli som via en aktieemission och lån ska kunna pytsa in 460 miljoner kronor i Saab.

   3. Rekonstruktörten Guy Lofalk. Begav sig till Kina förra veckan för att träffa intressenterna Youngman och Pang Da samt representanterna för superdepartementet NDRC.

   När han fick klart för sig att Youngman och Pang Da inte ställer upp med den nödvändiga ”bryggfinansieringen” bedömde han att det saknades förutsättningar för en rekonstruktion.

   Hela rekonstruktionen byggde på att kineserna skulle betala in ett antal hundra miljoner. Men Youngman och Pang Da vill i stället ratta Saab på egen hand, utan Mullers sällskap.

   Därför har Lofalk nu begärt av tingsrätten att rekonstruktionen ska avbrytas.

    4. Tingsrätten i Vänersborg. Före den sista oktober, alltså nästa måndag, måste de fatta sitt beslut om rekonstruktionen ska avbrytas. Sannolikt kommer ett beslut senast fredag.

    Avbryts rekonstruktionen innebär det att kronofogdens utmätningar kan återupptas. 160 fordringsägare står med kravbrev i handen, värda 230 miljoner kronor. Det innebär också att det är fritt fram att begära att Saab ska försättas i konkurs.

    5. De anställda. I månader har de slitits mellan hopp och förtvivlan. Den här veckan ska de ha sin lön. I fredags gick den statliga lönegarantin ut. Därefter ligger löneansvaret åter på Saab. Det innebär att oktoberlönen till allra största delen kommer från staten.

    Om lönen betalas ut som den ska, blir det inte facket som begär Saab i konkurs.

    6. General Motors. GM äger fortfarande licenserna till Saabs nuvarande produktprogram. Vad säger de om de kinesiska ägarna tar över Saab?

    7. Den svenska regeringen. Kan utöva makt och inflytande genom EIB-lånet. Om nu Youngman och Pang Da tar över: vilka krav kommer regeringen Reinfeldt att ställa på Saabs nya ägare i fråga om fortsatt produktion i Trollhättan?

    Du kanske också vill läsa…

    Saabs öde kan avgöras på tisdag

    Om det inte blir rekonstruktion för Saab lämnar IF Metall in konkursansökan på tisdag nästa vecka. Senast tisdag 20 september måste hovrättens beslut om rekonstruktion för Saab lämnas in. Annars lämnar IF Metall in en konkursansökan på tisdag eftermiddag, meddelar IF Metall i ett pressmeddelande. Skälet är att säkerställa att reglerna om lönegaranti för de […]

    Ingen konkursbegäran från IF Metall

    IF Metall kommer inte att begära Saab i konkurs idag. Saab lämnar in sitt överklagande om rekonstruktionen under dagen och därför har IF Metall beslutat att vänta. Saabs ansökan om en ny prövning av begäran om rekonstruktion väntas komma in till hovrätten på tisdagen. – Hovrätten har sagt att ärendet ska behandlas skyndsamt, säger Lars […]

    ”Helt enkelt en katastrof”

    Tingsrättens nej till rekonstruktion kom som en chock för de anställda. – Katastrof, säger Sylvia Persson på dörravdelningen. Hon har jobbat i 24 år på Saab. Hon hade hoppats på ett helt annat besked från tingsrätten i Vänersborg. – Beskedet kanske ändå inte var oväntat. Det var ju inte så länge sedan vi gick igenom […]

    Saab närmare konkurs

    DA-ANALYS. Ingen rekonstruktion – nu rycker konkursen allt närmare. Förlorarna finns bland 3 500 anställda som nu tvingas till arbetslöshet med halverad inkomst på en tuff arbetsmarknad. 19 procent av IF Metallarna i Trollhättan går arbetslösa. Det fanns en hel del välgrundade tvivel på att Vänersborgs tingsrätt verkligen skulle säga ja till en ny rekonstruktion av […]

    Saab-kvinnorna lade i en ny växel

    Saab-kvinnorna lade i en ny växel

    Dagens Arbete firar 20 år med ett fullmatat jubileumsnummer. Möt bland andra Pia, Pia och Sylvia som med flera tusen andra förlorade jobben vid Saabs jättekonkurs. Sen dess har det gått sex år.

    Så blir nya Saab

    Snabbt ökad produktion och fortsatt utvecklingsansvar i Trollhättan, men med 500 färre anställda. Ett nytt distributionsbolag och lokal tillverkning i Kina. Så ser det nya Saab ut. Företaget siktar på att tillverka 200 000 bilar och bli lönsamt 2014. Rekonstruktören Guy Lofalk presenterade Saabs rekonstruktionsplan inför borgenärerna i Vänersborgs tingsrätt i dag. Det nya Saab […]

    Saab blir kinesiskt

    Saab Automobile blir kinesiskt. Samtidigt har rekonstruktören Guy Lofalk dragit tillbaka sin begäran att rekonstruktionen ska avbrytas. Rekonstruktionen fortsätter alltså. Youngman och Pang Da köper hela Saab för drygt 900 miljoner kronor. Uppgifterna bekräftas av Saab Automobile. Till TT säger Victor Muller att prislappen är ”helt okej” och att han är lättad över försäljningen. – […]

    Nu avgörs Saabs framtid

    I morgon fredag beslutar tingsrätten i Vänersborg om rekonstruktionen av Saab Automobile ska avslutas eller fortsätta. Saab får inget anstånd med sitt yttrande. Stefan Nilsson, en av tingsrättens tre domare, säger till TT: – Vi har sagt att vi fortsätter handläggningen enligt plan och om Saab kommer in med någonting som vi kan beakta, kommer […]

    Saab får ny chans

    Saab får ny chans

    Hovrätten säger ja till rekonstruktion för Saab. Det sargade bilföretaget får därmed en ny chans. Och de anställda kan få sina löner via den statliga lönegarantin. Tingsrätten sa tidigare nej. Underlaget var för bristfälligt, finansieringen för osäker och dessutom hade den förra rekonstruktionen från 2009 inte hjälpt. Inför överklagandet i hovrätten hade Saab presenterat fler […]

    Nya konkursansökningar mot Saab

    Underleverantören Takata-Petri har ansökt om att Saab Automobile ska försättas i konkurs. Ansökningarna kom in sent igår eftermiddag. Takata-Petri med verksamhet i Tyskland, Polen och Rumänien lämnade in en betalningsuppmaning till Saab i mitten av augusti. Skulderna som Saab har till Takta-Petri rör sig om 1,9 miljoner euro, eller runt 17,5 miljoner kronor. Enligt pressmeddelande […]

    Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

    Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

    Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

    Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

    ”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

    ”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

    På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

    Att förhandla löneförhöjningar under coronan

    Att förhandla löneförhöjningar under coronan

    Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

    Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

    Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

    Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

    Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

    Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

    Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

    Arbetarna räddar Sverige ur krisen

    Arbetarna räddar Sverige ur krisen

    Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

    Tuff väg till ett rättvist avtal

    Tuff väg till ett rättvist avtal

    Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

    Industrin svarar på första avtalsskissen

    De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

    Arbetsmiljöveckan

    Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

    Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

    21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

    ”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

    ”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

    I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
    Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

    Han har gått 75 fackliga utbildningar

    Han har gått 75 fackliga utbildningar

    Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

    Dagarna då livet förändrades

    Dagarna då livet förändrades

    ”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

    Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

    Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

    Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

    Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

    Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

    Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

    Sätter stopp för smittan

    Sätter stopp för smittan

    Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?