Pappersarbetare död på bruket i Frövi
En pappersarbetare har avlidit på Billerud Korsnäs anläggning i västmanländska Frövi.
Industriarbetarnas tidning
Efter dödsolyckan på Billingsfors bruk har behovet av bättre avspärrningar lyfts fram. – Plastband är förbjudna hos oss, säger Lasse Johansson, huvudskyddsombud på SCA Packaging Munksund.
Den 30 augusti förra året trampade en operatör genom taket på mesasilon vid Billingsfors bruk och omkom.
Efter olyckan uppmärksammades bland annat den torftiga avspärrningen av riskområdet, markerad av hängande plastband.
I Pappers blev det extra fart på utbytet av erfarenheter i frågan efter två centrala skyddsombudskonferenser i höstas.
–Vi har diskuterat frågan i Pappers Arbetsmiljökommitté. Vi skulle vilja ha någon form av samlade rekommendationer och tänker sammanställa en lathund, säger Pappers arbetsmiljöombudsman Lasse Wåhlstedt.
Det här arbetet pågår också ute på bruken. På Munksund tar huvudskyddsombudet Lasse Johansson med oss fyra våningar upp och ut på ett tak som läggs om.
Piteå havsbad skymtar vid horisonten, men det är inte för att beundra utsikten vi står här, utan för att se hur stabila räcken man byggt.
–I september gjorde vi en extra, riktad skyddsrond om cisterntaken. Vi undersökte om det fanns något återkommande arbete som utfördes på dessa tak, till exempel ventiljusteringar som i Billingsfors. Men några sådana jobb hade vi inte.
De gånger arbete utförs på cisternernas tak är det reparationer.
–Vi kontrollerade hur man tar sig fram där, att det fanns anvisade, bra gångvägar och riktiga räcken. På Munksund finns klara riktlinjer för vad som gäller vid arbete uppe på taket.
–Denna hemska olycka visar ju hur viktigt det är att man spärrar av och att det håller. På hög höjd, alltså alla jobb över två meter, ska man kunna ramla mot avspärrningen, det är vi stenhårda med.
Vi kliver ner från taket och in i fabriken. Där finns inga avskräckande höjder, men även på markninvå behöver man spärra av områden ibland, både ute och inne.
Några plastband syns dock inte till på Munksund. Här används plastkättingar och skyltar som talar om varför det är avspärrat.
–Tyvärr är det ju så att många struntar i avspärrningar. För att folk ska respektera dem måste man tala om varför de finns där.
Att informera om orsaken till avspärrningen är ett sätt att öka säkerhetsmedvetandet. Skyltar är en metod och olika alternativ prövas just nu på Munksund.
Behoven skiftar. Det finns platser som måste spärras av regelbundet, till exempel vid det återkommande underhållet av pappersmaskinen. Även en källargång, där det ibland är mycket trucktrafik, spärras av med jämna mellanrum.
Lasse visar rullarna med textilband eller plastkättingar som sitter på dessa ställen. Bara att dra ut och spärra av.
Här finns även skyltar med färdigtryckt text, till exempel ”Luttvätt pågår.”
Vid mer plötsliga behov finns en blankett med texten ”Avspärrat område” och plats för att skriva information. En närmare titt på blanketten visar att det här är ett uttryck för samarbetet mellan bruken. Där står ”Södra Cell Mönsterås.”
Men huvudskyddsombudet i Mönsterås, Jörgen Rydberg, vill inte ta åt sig hela äran.
–Jag såg skylten på Hylte bruk, stal idén och gjorde om den lite. Skylten ska användas varje gång vi spärrar av. Man fyller i den, lägger den i plastkuvert och sätter upp på avspärrningen.
Alltid?
–Det blir bättre och bättre, vi är uppe i 75 procent nu.
Skylten gjordes för tre-fyra år sedan. Den fanns alltså innan olyckan i Billingsfors.
–Den olyckan har ökat insikten. Man går inte över en avspärrning, säger Jörgen Rydberg.