Industriarbetarnas tidning

”Alla måste bidra för framtiden”

28 juni, 2012

Skrivet av SANNA GUSTAVSSON

Snickeriet i Falköping har testat allt. Träffat studievägledare, ordnat ungdomsaktiviteter och bloggat på nätet. Trots det fyller stadens träutbildning bara en tredjedel av sina platser.

Detta har hänt

I en tidigare artikel berättade vi bland annat att:

  • En tredjedel av alla träutbildningar tvingas lägga ner eller har noll sökande i år.
  • Det finns 450 platser att söka, men bara 121 elever har valt trä som första val.
  • Tre av fyra platser riskerar därmed att stå tomma.
  • Branschen behöver 2 000 nya arbetare varje år.

När Fredrik Hällsten tog studenten ringde han upp sin gamla praktikplats, C&D snickeri, och sökte jobb. Sedan tog han sitt pick och pack och flyttade hundra mil söderut, från Lycksele till Falköping, för en provanställning. Prövotiden gick så småningom över till en fast tjänst och nu har han varit på företaget i fem år. Och han är bara en av många träarbetare som får jobb direkt efter gymnasiet.

Fredrik gick träteknik på Tannbergsskolan i Lycksele, en av flertalet utbildningar som nu tvingas lägga ner sin verksamhet i brist på sökande. Som vi skrev i förra numret riskerar dessutom över 300 platser att stå tomma runt om i landet, samtidigt som branschen skriker efter folk. Enligt Trä- och möbelföretagen behövs det 2 000 nya arbetare varje år. Fredrik tror att företagen måste bli mer aktiva för att kunna locka elever till träindustrin.

– Mycket av ansvaret för framtidens snickare ligger på snickerierna, säger han.

Företagen måste se till att utbildningarna levererar vad de vill ha, påpekar Pia Hansson som är personalansvarig på C&D.

Alla företag kanske inte tycker att de har tid eller möjlighet att engagera sig, men även de kommer så småningom att få söka med ljus och lykta för att hitta nya arbetare.

– Små som stora företag måste bidra för framtiden, vi har alla ett ansvar. Och även de som just nu har en angenäm situation måste vara med. Ju fler starka företagsnamn som kopplas till en skola, ju starkare står den.

Hon tror också att politiker på högre nivå, ”grabbarna grus” som hon kal l-
ar dem, måste prioritera frågan och se allvaret. Men det största ansvaret ligger hos branschen.

– Skola, företag och fack måste samverka. Om vi gick ihop skulle vi ha större krafter och resurser att lösa det här.

Över lag är det brist på ytbehandlare och CNC-operatörer, men på C&D är det främst maskinsnickare man kommer att behöva rekrytera.

– Jag får ofta förklara för folk vad en maskinsnickare gör, men det är mest äldre som frågar. Kanske vågar inte de yngre fråga trots att de inte vet, tror Fredrik.

Och CNC-operatören Patrik Pauli har sett den bristande kunskapen om träarbeten på hemmaplan. Han har två söner i 20-årsåldern som båda gillar datorer, men när han frågade varför de inte vill utbilda sig till CNC-operatörer fick han svaret: ”Det är nog inge roligt.”

– Vi måste visa att det finns möjlighet att jobba på annat än lina också. Att det finns jobb där man inte bara står och vänder träbitar hela dagen, säger han.

Pia tror att okunskapen kan vara en effekt av att träindustrin varit så stängd och inte marknadsfört sig tidigare. Fabrikerna måste våga öppna upp och bjuda in folk.

– Företagen har störst ansvar i att vända det här, vi måste tala om vad de som arbetar hos oss gör – och visa det.

På C&D försöker de visa upp sin arbetsplats, dels genom studiebesök men även på nätet. De har en egen blogg som uppdateras ungefär en gång i veckan, med text och bilder från pågående projekt.

Dessutom bjöd de, tillsammans med Kinnarp, in kommunens alla studie- och yrkesvägledare för att visa vad träindustrin har att erbjuda. Något hon tipsar andra om.

– De ska ju rekommendera olika yrken till studenterna. Många av dem kanske kommer från storstäderna och känner inte till den lokala marknaden och vad den efterfrågar.

Men trots företagets aktiva engagemang så fyller utbildningen i Falköping bara fem av sina fjorton platser före omvalsperioden. Fler kanske söker i omvalet, men risken är då att många kommer in på utbildningen för att de inte kom in någon annanstans.

– Det syns snabbt på eleven om den brinner för trä, och det är de studenterna jag vill ha, säger Pia Hansson.

Samtidigt tror Fredrik att just intagningskraven kan sätta käppar i hjulet för många som har ett genuint intresse för trä. Han tycker inte att betygen från grundskolan är det viktigaste.

– Jag fick läsa upp matten under mitt första år. Och se hur det gick för mig, jag har haft fast jobb sedan 2007.

Du kanske också vill läsa…

”Dags att planera för en omstart efter krisen”

”Dags att planera för en omstart efter krisen”

Akutstöden har varit nödvändiga, men vi måste vrida om så att insatserna framöver stöttar snabb återgång i arbete, skriver Klas Eklund, ordförande för omstartskommissionen.

Detta gäller vid korttidsarbete

Detta gäller vid korttidsarbete

Vad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Redo för framtiden

Redo för framtiden

August Wieser, som DA mötte 2017, har tagit studenten. Dessutom har han fått jobb på Billerud Korsnäs i Gävle. Men om han är pappersarbetare om tio år låter han vara osagt.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

Tillsammans måste vi både möta den akuta krisen och förbereda oss för vändningen med snabb omställning. Då är möjligheterna till utbildning otroligt viktiga, skriver Gunilla Svantorp och Tomas Kronståhl,  ledamöter (S) i riksdagens utbildningsutskott.

”Följ med oss på kompetensutveckling”

”Följ med oss på kompetensutveckling”

Har verkligen företagsledningarna och bolagsstyrelserna rätt kompetens för att driva våra företag till framgång genom de föränderliga tiderna? Anders Olofsson på Caterpillar i Göteborg vill se fler samarbeten mellan parterna även efter krisen.

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

Staten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

De ska vända gubbtrenden i skogen

De ska vända gubbtrenden i skogen

Få kvinnor jobbar i skogen – så har det sett ut länge. Men ett nystartat maskinlag utanför Sollefteå kan ändra på det.

”Passa på att utbilda de anställda”

”Passa på att utbilda de anställda”

Korttidspermitterade bör få utbildning. Bättre det än att folk går hemma och bygger altaner, säger förre Metallordföranden Göran Johnsson.

”Risk att arbetsgivaren får säga upp allt för fritt”

”Risk att arbetsgivaren får säga upp allt för fritt”

Nuvarande turordningsregler har brister, men det finns inga skäl för facken att gå med på åtgärder som försvagar arbetstagarna, skriver Carl Melin på den TCO-ägda tankesmedjan Futurion.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Opinion

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

Skulle Boden bota min resångest?

Skulle Boden bota min resångest?

Den värsta resfebern lugnas av ett nattåg mot Norrland, skriver Anneli Jordahl.

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

Brukspatronen har satt kniven i det sista av Malmbergets levande kulturscen, skriver musikern Johan Airijoki.

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Livets gång syns bara från sidan

Livets gång syns bara från sidan

Det är hjärtat som visar oss vägen. Och hundar, skriver Carl-Einar Häckner.

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

Vi är på väg in i ett nytt läge

Vi är på väg in i ett nytt läge

När vi i Sverige skryter lite extra säger vi att vi är världsmästare i omställning, skriver Peter Larsson.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.