Arbetsmiljöverket ska se över reglerna
Antalet olyckor ökar. Samtidigt pågår ett omfattande fusk med truckkort.
”Vi ser mycket allvarligt på att obehöriga kör truck”, säger Torben Vincentsen på Arbetsmiljöverket.
Industriarbetarnas tidning
Kan man bli en säker truckförare på 1–2 dagar? Nej, absolut inte, menar de regionala skyddsombuden i Borås. De är upprörda över utbildarnas allt kortare kurser.
I läroplanen för truckutbildning, TLP-10, står det att utbildningen för att köra B-truck (höglyftande och motviktstruckar, de vanligaste inom industrin) normalt ska ta 40 timmar, men för vissa elever och i vissa sammanhang kan det ibland krävas mer eller mindre tid.
– I dag är det allmänt accepterat att man klarar sig på 1–2 dagar, säger Börje Davidsson som är en av IF Metalls regionala skyddsombud i Borås. Det onormala, undantaget, har blivit det normala. Det är illa eftersom truckar är farliga maskiner.
Utbildarna förutsätter att de som kommer till kurserna har en viss vana att köra truck och att de fått en ordentlig genomgång av företaget.
– Den tiden finns inte på företagen. Organisationerna är så slimmade. Kan arbetsgivaren få någon utbildad på en eller två dagar, i stället för en vecka, så utnyttjar han det.
Runt 800 skadas varje år i truckolyckor, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. Till det kommer ett stort mörkertal, säger Davidsson. Det inträffar många tillbud och olyckor som aldrig rapporteras.
– Vi hör det när vi är ute på arbetsplatser. Vi ser också sönderkörda pallställ, trasiga portar och väggar.
Den korta utbildningstiden gör att man missar viktiga kunskaper som har med säkerheten att göra, säger han. Ett exempel är att förstå lyftdiagram. Det vill säga hur mycket man kan lyfta, och på vilket sätt. En truck som står stilla kan till exempel klara en viss last, men så fort man börjar köra kommer andra krafter i gång. Det kan leda till att trucken välter.
Därför tycker de regionala skyddsombuden att läroplanen borde innehålla ett fast antal kursdagar.
Kursplanen för truckutbildning är skriven av arbetsgivare och fack ihop. Från fackets sida är det IF Metalls centrala arbetsmiljöenhet som deltagit i samarbetet. Lars-Erik Folkesson, som jobbar på enheten, håller inte med skyddsombuden.
– Du kan jämföra med körkort för bil. Det är väldigt olika från person till person hur många timmar som behövs.
– Men visst är det ett problem att kurserna blivit kortare. Arbetsmiljöverkets föreskrift är för klen.
Lagen kräver inte körkort för truck. Det enda den säger är att truckförare ska ha tillräckliga kunskaper för att kunna köra på ett säkert sätt. Sen är det arbetsgivaren på varje arbetsplats som ger tillstånd till anställda att köra truck. Lagen borde ställa tydliga utbildningskrav på arbetsgivaren, säger han.
– Det ska finnas dokument på att den anställde lever upp till kraven.
Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.