Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Ett arbetsmarknadspolitiskt haveri

12 juni, 2013

Skrivet av

”Jag är en fd Saab-anställd som anser att Arbetsförmedlingen inte fungerar. Jag känner mig tvungen att lätta mitt hjärta en gång för alla och dela med mig av mina erfarenheter av Arbetsförmedlingen”, skriver en man till Dagens Arbete.

Det kom ett brev som vittnar om arbetslöshetens Sverige. Brevskrivaren vill vara anonym. Han har jobbat många år på Saab i Trollhättan men han vill inte ”få en massa skit” för att han skrivit brevet.

Vi har beslutat att publicera det i sin helhet för det säger mycket om hur nedmonteringen av arbetsmarknadspolitiken drabbar enskilda människor på ett djupt ovärdigt sätt.

”Det enda Arbetsförmedlingen gör är att tvinga folk att söka jobb och hota med att skvallra till förbundet så att a-kassan dras in. På alla kallelser man får till Arbetsförmedlingen så står det förtryckts längst ner att om man inte kommer så drar dom in a-kassan”, fortsätter brevskrivaren.

Han beskriver en tillvaro av meningslöst jobbsökande där AF tvingar de arbetslösa att söka jobb som de varken har utbildning eller erfarenhet av och där AF snarare agerar polis än som hjälp att klara sig bättre på arbetsmarknaden.

Detta är ett resultat av regeringens brist på arbetsmarknadspolitik och av finansminister Anders Borgs så kallade arbetslinje där både a-kassan och socialförsäkringssystemet raserats.

Mer än 400.000 medborgare är i dag arbetslösa. Antalet personer som helt saknar ersättning från a-kassan har mer än tredubblats på senare år. Enligt a-kassornas samorganisation får mer än var tredje arbetslös i dag ingen ersättning alls.

Dessa personer tvingas i stället att söka socialbidrag. Under regeringen Reinfeldts tid har antalet socialbidragstagare ökat mer än 30 procent. Alltfler tvingas också att leva allt längre på socialbidrag. Det är ett gigantiskt misslyckande för en regering som gick till val på att bekämpa arbetslösheten och utanförskapet.

I stället för att ta kritiken mot sjukförsäkringshaveriet och den försämrade a-kassan på allvar ägnar sig regeringen åt partipolitiska pinsamheter som att sparka den parlamentariskt tillsatta socialförsäkringsutredningens huvudsekreterare Irene Wennemo.

Wennemo har liksom många andra pekat på behovet av att reformera och restaurera a-kassan. Vi ser nu en utveckling där socialkontoret ersätter arbetsförmedlingen. I stället för en aktiv arbetsmarknadspolitik med en fungerande omställningsförsäkring får vi en uppgiven socialpolitik.  Det är dyrt ur både ur ett mänskligt och samhälleligt perspektiv.

”Det är dags att någon sätter stopp för Arbetsförmedlingens lekstuga”, skriver den fd Saabanställde i sitt brev till DA.

Det är hög tid att stoppa det arbetsmarknadspolitiska haveri som pågår i namn av arbetslinjen – ett begrepp som helt har tömts på sitt innehåll i massarbetslöshetens och nyfattigdomens Sverige.

Du kanske också vill läsa…

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Valets stora ideologiska strid gäller arbetslivet

I utfrågningen av Centerledaren Annie Lööf härom kvällen i SVT blev det tydligt att hon inte greppade detta med LAS och turordningsreglerna. Centern vill kraftigt försvaga anställningstryggheten men Annie Lööf deklarerade samtidigt att det inte skulle innebära så mycket i praktiken för fack och arbetsgivare gör ju ändå upp. Jaha, vad är då problemet? Det […]

Ett helt sjukt system

Sjukpenning. Regeringen måste ändra reglerna för sjukförsäkringen. Begreppet ”normalt förekommande arbete” leder till rättsosäkra och omänskliga beslut.

Utbildningskaos hotar industrin

Utbildningskaos hotar industrin

”Att allianspartierna inte i första hand tänker på arbetarnas väl och ve är inget att förvånas över men att de så uppenbart struntar i företagens bästa är uppseendeväckande”, skriver Helle Klein.

Alliansens farliga arbetsmarknadspolitik

Det avgörande problemet är att företag skriker efter arbetskraft men inte rätt utbildad sådan. Det löses inte med sänkta löner, skriver Helle Klein i en ledarkommentar till Alliansens nya förslag om inträdesjobb för nyanlända. Kan någon i Svenskt Näringsliv förklara för allianspartierna att de ska ge sjutton i att politisera lönebildningen.

Ändra lagen, Ylva Johansson

Ändra lagen, Ylva Johansson

Avskaffa aktivitetsrapporterna och se till att bidragsbrottslagen också omfattar företag.

Höstbudget på rätt väg

Höstbudget på rätt väg

Höstbudgeten är lovande och väcker framtidstro. Nu måste de rödgröna måste fortsätta reformagendan för ett öppet, jämlikt och solidariskt Sverige.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.