Industriarbetarnas tidning

Med hopp och rädsla framåt!

2 augusti, 2013

Skrivet av Fredrik Johansson

Skolavslutningarna har varit och glädjerusiga tonåringar har hörts Sjunga om Studentens Lyckliga Dag och den ljusnande framtid som är deras. För visst är det väl så man helst vill tänka på den tid som ska komma. Härifrån ska det bara gå uppåt och framåt.

Fler framtidslåtar

Crash Test Dummies
Afternoons & Coffeespoons
Pet Shop Boys
Memory of the Future
Säkert! Det Kommer
Bara Leda till Något Ont
Bruce Springsteen
Land of Hope and Dreams
Urge Overkill
Girl, You´ll be a Woman Soon
Helloween Future World
Hanna Hirsch Framtid och Besvär
Norah Jones Sinkin´ Soon
Di Leva Hur Ser Vår Framtid Ut?
Vangelis Tales of The Future
Sven Wollter Svarta Tupp
Gary Moore Victims of the Future
Jurassic 5 Future Sound
Paramore Future
Massive Attack Future Proof
The Kills Future Starts Slow
Brad Paisley Welcome to the Future
Europe In the Future to Come

Som tidigare i våras när första maj-tågens marschorkestrar och körer stämde upp i Internationalen. Vi Äro Tusenden som av Tältprojektet lärt oss att framtiden är i dag. Nu är det dags – från mörkret stiga vi mot ljuset.

Men det är inte alltid man känner sig så hoppfull. Ebba Grön såg ett helt annat ljus i atomvisionen 800°. Under kalla krigets dagar var det kanske svårt att föreställa sig att det fanns någon annan framtid kvar än the biggest blow. Likadant tänkte Bob Dylan i sin Masters of War. Med vrede i rösten sjunger han om hur de som tjänar på krig till och med fått honom att bli rädd att sätta barn till världen. Men The Future Ain´t What it Used to Be, som Meatloaf sjunger, och senare har punkband som Ligisterna och Rövsvett sett överkonsumtion och miljöförstöring som de stora hoten mot en lycklig Framtid.

Så hur ska barnens värld se ut? Ted Gärdestad vill inte att vi ska ge upp – vi ska Ge en Sol till världens barn. Kanske hälsa den med ett God Morgon Framtid som Organismen gör.
Det är framtiden som sitter inne med svaren och vet hur det ska bli. Räcker pengarna? Kommer kärleken hålla?
Säkert! tvivlar inte, hon kan redan nu säga om Vi Kommer Dö Samtidigt eller om det bara kommer att leda till något ont. Få förunnat att veta det.
Inte ens Beatles-medlemmen Paul McCartney vågade vara säker på att alltid få bli älskad och behövd i When I´m Sixty-Four. När allt känns osäkert kan det kanske vara skönt att lita på att någon annan styr upp det hela. Tänka att Min Framtid är i Herrens Händer.

Andra varnar för folk som pekar med hela handen när de talar om Our Bright Future. Tracy Chapman ser skillnaden mellan storslagna visioner och dyster verklighet.
Men oavsett hur det går, Regina Spectors Ghost of Corporate Future lovar att världen kommer finnas kvar för evigt. Människor är bara människor. Även om Leonard Cohens Future ger en mörk bild av hur folk beter sig, kan vi förhoppningsvis lita på Secret Sisters. Tomorrow Will Be Kinder, det blir bättre i morgon. Då Ska Nya Röster Sjunga.

Du kanske också vill läsa…

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Vi som har fyllt 40 hade fågeldansen och Lambada. Dagens ungdom hittar inspiration på helt andra håll. Eller? Hur nytt är det egentligen att flossa, dansa flapper och take the L?

Ny snurr på vinylskivan

Ny snurr på vinylskivan

Den var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

Sånger från andra sidan

DA:s Pontus Ohlin tipsar om tre jul- och nyårslåtar med stjärnor som slocknat.

7 retroboxar att lägga under granen

7 retroboxar att lägga under granen

En ståtlig låda med ett ogenomträngligt innehåll man bara storknar inför? Eller lyxbiljetten in i en spännande musikvärld? De bästa cd-boxarna har en tanke, ett tema. DA:s Harald Gatu guidar dig till sju pärlor.

Volvomontören blev megakändis

Volvomontören blev megakändis

305 583 407 spelningar har låten The Ocean hittills spelats på Spotify. För Volvomontören Mikael Persson har ett fritidsprojekt kastat om hela hans liv.

Gå ner till floden

Gå ner till floden

The River handlar om floden som symbol för hoppet om en bättre tillvaro. Berättaren Bruce Springsteen besöker Sverige två gånger i sommar.

Musik som spolar kröken

Musik som spolar kröken

Musiken har problem med spriten. Det finns betydligt fler förskönande fylleskildringar än låtar om att nyktra till.

Sånger från en hjälte

Sånger från en hjälte

Den 19 november för 100 år sedan avrättades Gävlebon Joel Hägglund i USA . Men Joe Hills sånger lever än och har inspirerat Joan Baez, Bob Dylan, Woody Guthrie, Fred Åkerström – och Stephen King, skriver DA:s Harald Gatu.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.