"Det pågår en ständig kamp mellan arv och förnyelse."Helle Klein om arbetarrörelsens framtid.

”Demokratin styrs av det som klickar bra”Jan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

Felicia fick dra ner på precis allt när inkomsten sjönk från 20 000 till 0 kronor i månaden. Foto: REBECKA UHLIN

Halva lönen ger ingen trygghet

A-kassa Avgiften ska bli lika för alla men varken ersättningsnivåer eller arbetsvillkor ska ändras. Felicia var medlem i både fack och a-kassa när hon blev varslad på Volvo i Umeå. Men när hon kontaktade a-kassan för att få pengar fick hon inte ett öre. Hon hade inte jobbat tillräckligt länge.

Varannan utan a-kassa

 • Under en vecka i oktober- 2012 jämförde TCO antalet öppet arbetslösa med hur många som fick ersättning från a-kassan. 51 procent av de öppet arbetslösa, eller 110 000 personer, fick inte ersättning från a-kassan.
 • Det är främst unga som står utan skydd. Enligt en LO-rapport hade bara var tionde arbetslös ungdom rätt till ersättning från a-kassa.
 • Av dem som får a-kassa får nio av tio ut mindre än 80 procent av sin 
(heltids)inkomst.

Krav på den som söker
Rätt till arbetslöshetsersättning (max 680 kr/dag) har den som:

 •  Varit medlem i en a-kassa sedan 12 månader.
 • Uppfyller ett arbetsvillkor.
 • Står till arbetsmarknadens förfogande. Den som inte är medlem 
i någon a-kassa har rätt till ett grundbelopp (max 320 kr/dag) om de andra villkoren är uppfyllda.

Arbetsvillkoret

 • Minst 80 arbetade timmar per kalendermånad under minst 6 av de 
senaste 12 månaderna.
 • Alternativt minst 480 arbetade timmar under en sammanhängande period av 6 kalendermånader med minst 50 timmars arbete varje månad.
 • Obetald frånvaro räknas av från de arbetade timmarna.

Vad får man?

 • 80 procent av inkomsten upp till 18 700 kronor, högst 680 kronor/dag eller 14 960 kronor/månad före skatt. Taket har inte höjts sedan 2002.

Försäkringen utreds

 • Arbetslöshetsförsäkringen utreds i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen med representanter från alla riksdagspartier.
 • Samtliga riksdagspartier utom Moderaterna uppger att de vill höja taket 
i a-kassan.
 • Datum för slutrapporten har flyttats fram från maj 2013 till januari 2015.
 • Diskussionen om en ”obligatorisk” a-kassa har lagts ner. Nu är utredarna i stället inne på att göra det lättare att få rätt till grundbeloppet (320 kr/dag) i försäkringen.

Felicia har precis gått av förmiddagsskiftet och ska strax ta cykeln hem. Det blåser hårt i Umeå i dag, men Felicia har vant sig vid att cykla i ur och skur. Man tjänar nämligen mycket pengar på att inte ta bussen. Man tjänar också mycket på att inte handla prylar, låta bli att gå på bio och att dra ner på maten. Det har hon lärt sig det senaste halvåret när hon behövt leva på arton tusen mindre i månaden än vanligt.

Felicia är 21 år och fick sitt första jobb i somras efter att ha gjort Komvuxpraktik på Volvo. Sommarjobbet ledde vidare till jobb under hösten. Hon tjänade bra, efter skatt hade hon omkring tjugo tusen kronor i månaden att röra sig med. Men så varslade Volvo och Felicia fick gå i oktober.

– Det kändes drygt. Jag hade dessutom inte hunnit spara några pengar.

Felicia gick med i både fack- och a-kassa när hon fick sommarjobbet. När hon efter knappt ett halvår blev av med jobbet tog hon för givet att hon skulle få ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Men på a-kassan fick hon beskedet att hon inte uppfyllde arbetsvillkoret. Hon hade varit medlem för kort tid och inte hunnit jobba tillräckligt mycket.

– Jag kände inte till de reglerna. Och för att få ersättning från arbetsförmedlingen behövde jag först vara inskriven i tre månader. Efter det fick jag ett par tusenlappar i månaden i ersättning.

Jag fick dra ner på allt. Fast jag fortsatte betala avgiften till facket och a-kassan. Det var tråkigt men det är lika bra att vara med, så man får rätt till ersättning.

Men det kunde ha varit värre, säger hon. För Felicia hade fonder som hon sålde för att kunna betala räkningar och mat. Och som tur var hade hon ingen hyra att betala. Men att gå från tjugo tusen till noll, och sen upp till ett par tusen, kräver ändå att det mesta prioriteras bort.

– Jag fick dra ner på allt. Fast jag fortsatte betala avgiften till facket och a-kassan. Det var tråkigt men det är lika bra att vara med, så man får rätt till ersättning.

Felicia hade behövt vara med ett helt år i a-kassan för att få ut något därifrån vid arbetslöshet. Det är för lång tid, tycker hon.

– De borde kanske göra någon slags arbetslöshetskassa för unga där det kunde räcka att vara med ett halvår? Så man kunde överleva … Ersättningen kan vara lägre, bara man får någonting. Det är drygt att gå helt utan.

Snart får Felicia ut full lön igen. Efter ett halvår utan jobb har hon fått en tillsvidareanställning på Volvo. Den här gången hoppas hon få stanna. För här trivs hon jättebra. Dessutom har hon skrivit kontrakt på en hyreslägenhet.

– Jag har fortfarande tillräckligt med fonder kvar för att klara uppsägningstiden på lägenheten om det skulle behövas. Men det vore skönt att ha den där säkerheten med a-kassan så det slipper bli så här fattigt igen.     

Felicia fick dra ner på precis allt när inkomsten sjönk från 20 000 till 0 kronor i månaden.

Agneta Persson

Läs mer från Dagens Arbete:

”Alla bara ­gissar och ­spekulerar”

OvisshetDet senaste året har de anställda på parkettfabriken Berg o Berg i Kallinge studsat mellan hopp och förtvivlan. Först nedlagda, sedan räddade i sista stund. Nu hänger allt på en tunn tråd igen.

Stefan Löfven och operatören Marika Hellberg-Bergkvist

Ökat träbyggande kan ge tusentals nya jobb

Ny färdplanTusentals nya arbetstillfällen i glesbygd och minskade klimatutsläpp från byggandet. Det utlovar träbyggnadsindustrin i sin nya färdplan, som överlämnades till statsminister Stefan Löfven.

Pontus Georgsson.

”Allt handlar om att lyssna”

Ny förbundsordförandeNär han var ny på Skärblacka åkte han på stryk. I dag, mer än trettio år senare, har Pontus Georgsson valts till ordförande för hela Pappers.

Varning för nostalgin

LedareTill arbetarrörelsens styrka hörde en gång dess förmåga att odla längtan i stället för saknaden, förmågan att bära de provisoriska utopierna utan att fastna i dogmerna.

1

Ladda ner DA nr 6 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2

”GS fortsätter att vara medlemsnära”

KrönikaTio år efter bildandet fortsätter vi att blicka framåt, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Ta hand om de nya på jobbet”

KrönikaJag är nyvald förbundsordförande, det är på riktigt, inte ens när jag nyper mig i armen försvinner det, skriver Pontus Georgsson, förbundsordförande för Pappers.

Elin Näslund på Runö

”Jag tänker inte skämmas”

Efter dokusåpanSom första kvinna och bara 26 år gammal blev hon ordförande för IF Metall i Malmfälten. Ödet verkade utstakat, men Elin Näslund valde en annan väg. Offentlig kärleksjakt i Ensam mamma söker.

1

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

KrönikaSommaren är här, och med den chansen för unga människor att påbörja sitt arbetsliv. Se till att stötta dem som sätter foten på industrigolvet för första gången, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Marie Nilsson: ”Högerextrema ska aldrig få vinna”

AlmedalenIF Metall manifesterar till stöd för RFSL, som i år valt att inte delta under Almedalsveckan på grund av hot från nazister.

Lenart Cerqueira har ungefär ett halvår kvar på ledigheten med barnet som de är familjehem åt. Foto: David Lundmark

”Många kom fram och frågade”

VAD HÄNDE SEN?Förra vintern mötte vi Lenart Cerqueira, som hade fått tjänst­ledigt från Volvo Cars för att ta hand om ett barn som ett familjehem. I dag har vardagen kommit åter. Och vissa tankar framåt.

Företag vägrade förhandla – döms i Arbetsdomstolen

DomEtt företag i Stockholmstrakten vägrade förhandla om kollektivavtal med IF Metall. Nu ger Arbetsdomstolen facket rätt: företaget har varit skyldigt att förhandla.

3

Ögonspårning ska sprida ­kunskaper

EYETRACKING Ett par glasögon som registrerar vad du tittar på när du jobbar – kan det vara något? På Gnosjö automatsvarvning håller man på att testa. Kanske blir det lättare för erfarna att lära ut jobbet till nya.

Kassör misstänks för grov förskingring

En kassör vid en av Pappers avdelningar misstänks för grov förskingring. Det är avdelningens ordförande som har polisanmält kassören. ”Exakt hur mycket pengar det rör sig om vet vi inte”.

”Lägg inte på för tjockt”

TIPS FRÅN PROFFSET | BREDSPACKLINGVill du jämna till väggen lite innan du målar kan det vara bra att bredspackla. Robin Norén och Muamer Delic på Eksjöhus ger sina bästa tips.

Northvolts tänkta batterifabrik och dess vd Peter Carlsson.

Grönt ljus för batterifabrik i Skellefteå

TEKNIKBatteribolaget Northvolt ska nu ha säkrat finansieringen för bygget av batterifabriken i Skellefteå. Det kan starta i augusti.

När röken har lagt sig

arbetsmiljöGummibranschen har en mörk historia. Men nu är arbetsmiljön bättre. Eller? Ingen vet vad gummiröken innehåller, så arbetarna har hittat egna sätt att skydda sig.

Därför är skogen så bra för klimatet

DA REDER UTVår skog är en tyst klimathjälte. Varje år tar den upp lika mycket koldioxid som Sveriges industrier, trafik och jordbruk släpper ut.

1
General Electric i Belfort. Foto: AP

Franska facket tar strid mot GE

TvistGeneral Electric lovade att skapa 1000 nya jobb i Frankrike. I stället blir det tvärtom. Facken är ursinniga. "Företaget drivs av rent finansiella intressen", säger ombudet Philippe Petitcolin.

Foto: Mats Erlandsson

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

95 varslas.Anledningen är MittMedias val att inte förnya sitt avtal med V-Tab, uppger vd Peder Schumacher.

Här byggs framtidens vindkraft

ENERGIBara de sista detaljerna återstår. Sedan har en före detta båtbyggares idé från 90-talet förverkligats. På Moelvens limträfabrik byggs vindkraftstorn i trä.

Makten över företagen

Vinsten framför allt

Aktieägarna förstFörr tackades de anställda för sina insatser. I dag är aktieägarna viktigas­t. Sveriges största industriaffär gjordes för att ägarna skulle tjäna miljarder.

”Kortsiktigheten kan leda till katastrof”

INTERVJUAktieägarnas makt riskerar att leda till katastrof. Därför måste företagen styras efter helt nya regler. Det kan politikerna ordna, säger Oxfordprofessorn Colin Mayer.

Rekordstora utdelningar – men hur länge till?

PERSPEKTIV”Våren är aktieägarnas skördetid. Sällan har bolagen på Stockholmsbörsen delat ut så mycket pengar som nu: långt över 250 miljarder kronor. Kul för dem som är med på festen, men är det bra för morgondagen?”, skriver DA:s Harald Gatu.

”Det är fränt på riktigt”

ProfilenSuget i magen och känslan att flyga och inte veta var bilen landar. Kartläsaren Frida Lindström berättar om kontroll och åksjuka, och hur hon håller reda på höger och vänster.

Snart blir det Aktuellt i Politiken

ÖGONBLICKETKlockan är 10.14 på V-tab i Västerås. Trycktornet gapar hungrigt. Pjäsen på plats och den riktas mot gapet. Snart kan en ny tidning tryckas.

1

Pappers har fått ny ordförande

Pontus Georgsson – så heter Pappers nya förbundsordförande. ”Det känns fantastiskt, nästan ofattbart!” säger förbundets förhandlingschef som nu tar över efter Matts Jutterström.

V-Tab tappar tryckuppdraget för MittMedia

Vid årsskiftet går MittMedias tryckavtal med V-Tab ut, och tio tidningar ska då flytta till MittMedia-koncernens egna tryckerier. Värst drabbas V-Tab i Västerås, som förlorar åtta titlar.

Nu måste vi stå upp för varandra

KRÖNIKA ”Arbetstagarnas ställning behöver stärkas och vi måste få förhandlingarna om ett nytt anställningsskydd att handla om det”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Färre industriarbetare med i facket

För tredje året i rad minskar andelen industriarbetare som vill vara med i facket. Det visar en ny rapport gjord av tankesmedjan Arena Idé.

1
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.