
Halva lönen ger ingen trygghet
12 september, 2013
A-kassa Avgiften ska bli lika för alla men varken ersättningsnivåer eller arbetsvillkor ska ändras. Felicia var medlem i både fack och a-kassa när hon blev varslad på Volvo i Umeå. Men när hon kontaktade a-kassan för att få pengar fick hon inte ett öre. Hon hade inte jobbat tillräckligt länge.
Varannan utan a-kassa
- Under en vecka i oktober- 2012 jämförde TCO antalet öppet arbetslösa med hur många som fick ersättning från a-kassan. 51 procent av de öppet arbetslösa, eller 110 000 personer, fick inte ersättning från a-kassan.
- Det är främst unga som står utan skydd. Enligt en LO-rapport hade bara var tionde arbetslös ungdom rätt till ersättning från a-kassa.
- Av dem som får a-kassa får nio av tio ut mindre än 80 procent av sin (heltids)inkomst.
Krav på den som söker
Rätt till arbetslöshetsersättning (max 680 kr/dag) har den som:
- Varit medlem i en a-kassa sedan 12 månader.
- Uppfyller ett arbetsvillkor.
- Står till arbetsmarknadens förfogande. Den som inte är medlem i någon a-kassa har rätt till ett grundbelopp (max 320 kr/dag) om de andra villkoren är uppfyllda.
Arbetsvillkoret
- Minst 80 arbetade timmar per kalendermånad under minst 6 av de senaste 12 månaderna.
- Alternativt minst 480 arbetade timmar under en sammanhängande period av 6 kalendermånader med minst 50 timmars arbete varje månad.
- Obetald frånvaro räknas av från de arbetade timmarna.
Vad får man?
- 80 procent av inkomsten upp till 18 700 kronor, högst 680 kronor/dag eller 14 960 kronor/månad före skatt. Taket har inte höjts sedan 2002.
Försäkringen utreds
- Arbetslöshetsförsäkringen utreds i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen med representanter från alla riksdagspartier.
- Samtliga riksdagspartier utom Moderaterna uppger att de vill höja taket i a-kassan.
- Datum för slutrapporten har flyttats fram från maj 2013 till januari 2015.
- Diskussionen om en ”obligatorisk” a-kassa har lagts ner. Nu är utredarna i stället inne på att göra det lättare att få rätt till grundbeloppet (320 kr/dag) i försäkringen.
Felicia har precis gått av förmiddagsskiftet och ska strax ta cykeln hem. Det blåser hårt i Umeå i dag, men Felicia har vant sig vid att cykla i ur och skur. Man tjänar nämligen mycket pengar på att inte ta bussen. Man tjänar också mycket på att inte handla prylar, låta bli att gå på bio och att dra ner på maten. Det har hon lärt sig det senaste halvåret när hon behövt leva på arton tusen mindre i månaden än vanligt.
Felicia är 21 år och fick sitt första jobb i somras efter att ha gjort Komvuxpraktik på Volvo. Sommarjobbet ledde vidare till jobb under hösten. Hon tjänade bra, efter skatt hade hon omkring tjugo tusen kronor i månaden att röra sig med. Men så varslade Volvo och Felicia fick gå i oktober.
– Det kändes drygt. Jag hade dessutom inte hunnit spara några pengar.
Felicia gick med i både fack- och a-kassa när hon fick sommarjobbet. När hon efter knappt ett halvår blev av med jobbet tog hon för givet att hon skulle få ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Men på a-kassan fick hon beskedet att hon inte uppfyllde arbetsvillkoret. Hon hade varit medlem för kort tid och inte hunnit jobba tillräckligt mycket.
– Jag kände inte till de reglerna. Och för att få ersättning från arbetsförmedlingen behövde jag först vara inskriven i tre månader. Efter det fick jag ett par tusenlappar i månaden i ersättning.
Jag fick dra ner på allt. Fast jag fortsatte betala avgiften till facket och a-kassan. Det var tråkigt men det är lika bra att vara med, så man får rätt till ersättning.
Men det kunde ha varit värre, säger hon. För Felicia hade fonder som hon sålde för att kunna betala räkningar och mat. Och som tur var hade hon ingen hyra att betala. Men att gå från tjugo tusen till noll, och sen upp till ett par tusen, kräver ändå att det mesta prioriteras bort.
– Jag fick dra ner på allt. Fast jag fortsatte betala avgiften till facket och a-kassan. Det var tråkigt men det är lika bra att vara med, så man får rätt till ersättning.
Felicia hade behövt vara med ett helt år i a-kassan för att få ut något därifrån vid arbetslöshet. Det är för lång tid, tycker hon.
– De borde kanske göra någon slags arbetslöshetskassa för unga där det kunde räcka att vara med ett halvår? Så man kunde överleva … Ersättningen kan vara lägre, bara man får någonting. Det är drygt att gå helt utan.
Snart får Felicia ut full lön igen. Efter ett halvår utan jobb har hon fått en tillsvidareanställning på Volvo. Den här gången hoppas hon få stanna. För här trivs hon jättebra. Dessutom har hon skrivit kontrakt på en hyreslägenhet.
– Jag har fortfarande tillräckligt med fonder kvar för att klara uppsägningstiden på lägenheten om det skulle behövas. Men det vore skönt att ha den där säkerheten med a-kassan så det slipper bli så här fattigt igen.
Felicia fick dra ner på precis allt när inkomsten sjönk från 20 000 till 0 kronor i månaden.
Läs mer: Ditt arbete