Missbrukaren måste få hjälp

Arbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

Skulle spelningen göra mig ung igen?

Några håller fast vid det ungdomliga, andra har släppt fram tanten och farbrodern, skriver Anneli Jordahl.

Felicia fick dra ner på precis allt när inkomsten sjönk från 20 000 till 0 kronor i månaden. Foto: REBECKA UHLIN

Halva lönen ger ingen trygghet

A-kassa Avgiften ska bli lika för alla men varken ersättningsnivåer eller arbetsvillkor ska ändras. Felicia var medlem i både fack och a-kassa när hon blev varslad på Volvo i Umeå. Men när hon kontaktade a-kassan för att få pengar fick hon inte ett öre. Hon hade inte jobbat tillräckligt länge.

Varannan utan a-kassa

 • Under en vecka i oktober- 2012 jämförde TCO antalet öppet arbetslösa med hur många som fick ersättning från a-kassan. 51 procent av de öppet arbetslösa, eller 110 000 personer, fick inte ersättning från a-kassan.
 • Det är främst unga som står utan skydd. Enligt en LO-rapport hade bara var tionde arbetslös ungdom rätt till ersättning från a-kassa.
 • Av dem som får a-kassa får nio av tio ut mindre än 80 procent av sin 
(heltids)inkomst.

Krav på den som söker
Rätt till arbetslöshetsersättning (max 680 kr/dag) har den som:

 •  Varit medlem i en a-kassa sedan 12 månader.
 • Uppfyller ett arbetsvillkor.
 • Står till arbetsmarknadens förfogande. Den som inte är medlem 
i någon a-kassa har rätt till ett grundbelopp (max 320 kr/dag) om de andra villkoren är uppfyllda.

Arbetsvillkoret

 • Minst 80 arbetade timmar per kalendermånad under minst 6 av de 
senaste 12 månaderna.
 • Alternativt minst 480 arbetade timmar under en sammanhängande period av 6 kalendermånader med minst 50 timmars arbete varje månad.
 • Obetald frånvaro räknas av från de arbetade timmarna.

Vad får man?

 • 80 procent av inkomsten upp till 18 700 kronor, högst 680 kronor/dag eller 14 960 kronor/månad före skatt. Taket har inte höjts sedan 2002.

Försäkringen utreds

 • Arbetslöshetsförsäkringen utreds i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen med representanter från alla riksdagspartier.
 • Samtliga riksdagspartier utom Moderaterna uppger att de vill höja taket 
i a-kassan.
 • Datum för slutrapporten har flyttats fram från maj 2013 till januari 2015.
 • Diskussionen om en ”obligatorisk” a-kassa har lagts ner. Nu är utredarna i stället inne på att göra det lättare att få rätt till grundbeloppet (320 kr/dag) i försäkringen.

Felicia har precis gått av förmiddagsskiftet och ska strax ta cykeln hem. Det blåser hårt i Umeå i dag, men Felicia har vant sig vid att cykla i ur och skur. Man tjänar nämligen mycket pengar på att inte ta bussen. Man tjänar också mycket på att inte handla prylar, låta bli att gå på bio och att dra ner på maten. Det har hon lärt sig det senaste halvåret när hon behövt leva på arton tusen mindre i månaden än vanligt.

Felicia är 21 år och fick sitt första jobb i somras efter att ha gjort Komvuxpraktik på Volvo. Sommarjobbet ledde vidare till jobb under hösten. Hon tjänade bra, efter skatt hade hon omkring tjugo tusen kronor i månaden att röra sig med. Men så varslade Volvo och Felicia fick gå i oktober.

– Det kändes drygt. Jag hade dessutom inte hunnit spara några pengar.

Felicia gick med i både fack- och a-kassa när hon fick sommarjobbet. När hon efter knappt ett halvår blev av med jobbet tog hon för givet att hon skulle få ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Men på a-kassan fick hon beskedet att hon inte uppfyllde arbetsvillkoret. Hon hade varit medlem för kort tid och inte hunnit jobba tillräckligt mycket.

– Jag kände inte till de reglerna. Och för att få ersättning från arbetsförmedlingen behövde jag först vara inskriven i tre månader. Efter det fick jag ett par tusenlappar i månaden i ersättning.

Jag fick dra ner på allt. Fast jag fortsatte betala avgiften till facket och a-kassan. Det var tråkigt men det är lika bra att vara med, så man får rätt till ersättning.

Men det kunde ha varit värre, säger hon. För Felicia hade fonder som hon sålde för att kunna betala räkningar och mat. Och som tur var hade hon ingen hyra att betala. Men att gå från tjugo tusen till noll, och sen upp till ett par tusen, kräver ändå att det mesta prioriteras bort.

– Jag fick dra ner på allt. Fast jag fortsatte betala avgiften till facket och a-kassan. Det var tråkigt men det är lika bra att vara med, så man får rätt till ersättning.

Felicia hade behövt vara med ett helt år i a-kassan för att få ut något därifrån vid arbetslöshet. Det är för lång tid, tycker hon.

– De borde kanske göra någon slags arbetslöshetskassa för unga där det kunde räcka att vara med ett halvår? Så man kunde överleva … Ersättningen kan vara lägre, bara man får någonting. Det är drygt att gå helt utan.

Snart får Felicia ut full lön igen. Efter ett halvår utan jobb har hon fått en tillsvidareanställning på Volvo. Den här gången hoppas hon få stanna. För här trivs hon jättebra. Dessutom har hon skrivit kontrakt på en hyreslägenhet.

– Jag har fortfarande tillräckligt med fonder kvar för att klara uppsägningstiden på lägenheten om det skulle behövas. Men det vore skönt att ha den där säkerheten med a-kassan så det slipper bli så här fattigt igen.     

Felicia fick dra ner på precis allt när inkomsten sjönk från 20 000 till 0 kronor i månaden.

Läs mer: Ditt arbete

Agneta Persson

Läs mer från Dagens Arbete:

Judo kan mildra fallet

FALLOLYCKORLär dig falla som en kampsportare, och du kan slippa göra dig illa. Ny forskning visar att fallträning genom judo kraftigt ökar deltagarnas förmåga att falla på rätt sätt.

Knarket i industrin

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem. Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

3

Åkte fast i drogtest – och fick ­behålla jobbet

ArbetsrättMårten åkte fast i ett drogtest på jobbet. Platschefen ville sparka ut honom, men han tog strid. ”Arbetsgivaren ska skita i vad jag gör på min semester.”

Volvo kan ha begått narkotikabrott

Volvo kan ha gjort sig skyldigt till narkotikabrott. Företaget har inte polisanmält när de hittat misstänkta droger i lokalerna. I stället har Volvo sparat misstänkt knark.

Sålde knark via företagets mobil

Langare använde företagets mobil för att sälja knark. Trots att företaget tidigare flaggat för drogrelaterade problem inledde polisen ingen förundersökning.

Dagens Arbete granskar knarket i industrin

Fabriksgolven är knarklangarnas nya arena. Polisen står handfallen. Dagens Arbete granskar knarket i industrin. Läs de anställdas berättelser om hur de knarkat på jobbet.

2

Konkurs för hårt prövad golvfabrik

Turerna kring golvfabriken Berg & Berg i Kallinge är inte över. Nu har företaget gått i konkurs. Facket hoppas att de ska klara även denna smäll.

Striden om arbetsrätten

Fem LO-förbund lämnar Las-förhandlingarna – men IF Metall är kvar

ArbetsrättFacket gör för stora eftergifter mot arbetsgivarna om anställningstryggheten anser fem fackförbund och hoppar av förhandlingarna. Men IF Metall tänker vara kvar.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Ministerns möte med skuggsamhället

Nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark fick följa med på en inspektion – det blev en ögonöppnare. ”En av de illegala arbetarna bodde på biltvätten.” Nu vill hon ta krafttag mot arbetslivskriminaliteten.

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

PerspektivDen nya lagen om människoexploatering sätts på prov i ett aktuellt rättsfall. En fällande dom kan bli vägledande, skriver DA:s Elinor Torp, som bevakar den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige.

Tjänstepension

Anders, 22, sparar till pensionen

TjänstepensionNär Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det kan betyda en miljon kronor mindre när han går i pension.

Det här behöver du ha koll på om pensionen

PensionstipsSatsa på att jobba så många år som möjligt – det är viktigare än att spara till pensionen, tycker pensionsekonomen Kristina Kamp

10 frågor om tjänstepension

DA reder utVad är tjänstepension, vem har rätt till den och när betalas den ut?

Du har faktiskt rätt att åka till fjällen

KRÖNIKADet är dags att ge individerna mer makt över arbetstiden. Och där kan du ge dig på att arbetsgivarna inte håller med.

Elbilen banar väg för industripolitiken

PERSPEKTIVI dag säljs inte många elbilar. Ändå håller elbilen på att utlösa stora skälvan i världens viktigaste bilnation Tyskland. Samtidigt har utvecklingen fått EU att brådstörtat damma av en gammal goding: industripolitiken.

Avtal 2020

Här tjänar kvinnorna tusenlappar mindre i månaden

Löneglappet mellan könen krymper långsamt. Inom GS är skillnaden allra störst på tidningsavtalet. Där tjänar kvinnor 5 200 kronor mindre i månaden än män.

Pappers krav: kortare arbetstid för skiftarbetare

Pappers ska nu driva kravet på kortare arbetstid för skiftarbetare i avtalsrörelsen. Därmed vann Avdelning 111 Grycksbo över förbundsstyrelsen efter viss debatt.

4

GS säger ja till samordning

GS-fackets förbundsmöte beslutade att anta både LO-samordning och Facken inom industrins avtalsplattform.

Teknikföretagen byter förhandlingschef

Strax innan avtalsrörelsen inleds på allvar meddelar Teknikföretagen att deras förhandlingschef Anders Weihe slutar.

1

IF Metall väljer samordning i avtalsrörelsen

IF Metalls avtalsråd har antagit både LO-samordningen och Facken inom industrins avtalsplattform.

Ordföranden för Facken inom industrin

Industrifacken kräver 3,0 procent

Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

1

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

AvtalsförsäkringarDet låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

2

Facket slåss för jobben i Tidaholm

JOBBFLYTTNobia investerar två miljarder kronor i en ny produktionsanläggning utanför Jönköping. Facket på den nu nedläggningshotade Tidaholmsfabriken slåss för att investeringen ska göras där i stället.

1

Sofia sadlade om till fransstylist

PROFILENSofia Hansemyr tröttnade på jobbet som maskinoperatör på Sandvik. Hon lärde upp sig till fransstylist, startade en salong och sade till sist upp sig.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3

Häng med oss på avtalsäventyret!

KRÖNIKANågon arbetsgivare undrade vilken verklighet vi lever i när vi redovisade avtalskraven. Svaret är att vi – till skillnad från vissa – är fast förankrade på moder jord.

1

Vi kräver riktiga löneökningar

KRÖNIKANu ska vi ge järnet för att få igenom våra krav i avtalsrörelsen: Mer pengar, bättre pension, säkrare arbetsplatser och ett jämställt arbetsliv.

3 000–4 000 husvagnar senare

ÖGONBLICKET Klockan är 10.47 på Solifer Polar i Dorotea.

Bildreportage

Ingen klaustrofobi. Varvs­arbetaren Johan Forsander är svetsare och perfektionist. Den här dagen jobbar han djupt inne i ångfartyget Bohusläns trånga ångpanna. Foto: Sören Håkanlind

Sista varvet

BildreportagetFotografen Sören Håkanlind skildrar verksamheten på Gotenius Varv. I dag är det enda varvet som finns kvar den gamla varvsstaden Göteborg.

1

Stora arbetsmiljörisker på tunga industrier

ARBETSMILJÖNio av tio tunga industrier har brister i arbetsmiljön. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter inspektioner av 480 kemi- och processintensiva företag.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.