Skuggsamhället är livsfarligtDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

”När maken föreslog fjällvandrarryggsäck slog jag bakut. Jag ville anlända till en ny stad med stil”Anneli Jordahl om att ta tåget.

Carina Johansson på kablageavdelningen har jobbat på Rimaster nästan från första början. ”Ett bra jobb, vi på golvet har mycket att säga till om.”
IF Metallklubbens ordförande Göran Ulvan: ”Viktigt att medlemmarna får genomföra de förbättringar man själva föreslagit.” Foto: THEO ELIAS

Bättre verkstad med en ledning som lyssnar

INFLYTANDETvå tuffa kriser – men Rimaster i Rimforsa har överlevt.  – Vi är ett starkare företag i dag tack vare att personalen ges inflytande, säger IF Metallklubben.

Göran Ulvans tips för ökat inflytande på jobbet

  • Medlemsmötet är det viktigaste. Håll medlemsmöte i frågor som kräver större beslut. Skapa konsensus för att få en samlad ståndpunkt att ta med till företaget. Återkoppla resultatet. Vi ska känna att vi alla är Facket.
  • Skapa mötesrutiner med företaget. Möten med chefer på olika nivåer. Fråga medlemmarna om frågor de vill lyfta. Ha möten där så många som möjligt deltar. Lyft även framtidsfrågorna. Har man konstruktiva idéer lyssnar i regel företaget. Medlemmarna ska själva delta i genomförandet av de förslag till förändring och förbättring de tagit fram. Se till att förändringsgrupper har god tid att diskutera fram förslag.
  • Kunskap gör facket till en part som företaget respekterar. Det är viktigt att alla förtroendevalda ständigt kompetens-utvecklar sig i fackliga frågor. Världen förändras och med den uppdraget. Vi är länken mellan företaget och med-lemmarna och däri ligger en stor del av medlemsvärdet. Diskutera fackliga frågor på jobbet! De flesta goda idéer föds vid fikabordet.

Carina Johansson monterar instrumentpanel till Atlas Copcos bergmaskiner. Tillsammans med de andra i monteringen gör hon i ordning de elsystem som ska gå iväg till kunden, till rätt kvalitet med noll fel och i rätt tid.

Carina och de andra har själva bestämt hur monteringen ska se ut. 

– Vi har möblerat om och ställt monteringsborden på ett sätt så att vi kan prata med varandra och snabbt hjälpa varandra om så skulle behövas. 

– Ledningen tar till sig vad vi säger. De vill att vi hittar egna lösningar.

Alla ingår i förbättringsgrupper som fortlöpande diskuterar hur tillverkningen kan löpa smidigare. Bland annat har alla verktyg hamnat i en och samma hylla. Verktygen ligger sorterade i plåtlådor och den montör som tar ett verktyg placerar en kylskåpsmagnet med sitt namn på plåtlådans utsida. 

– Förr låg verktygen utspridda i verkstan och man fick springa och leta efter det verktyg man behövde, berättar Carina.

Ett exempel på hur man på ett enkelt sätt kan göra det enklare och smidigare, enligt IF Metallklubbens ordförande Göran Ulvan.

– Vi har höjt produktiviteten och ökat leveranssäkerheten tack vare att vi har fått vara med och styra produktionen. Den enskilde arbetaren på golvet är en resurs som företaget insett att ta tillvara.

Det ger trygga jobb – och förutsättningar för en god löneutveckling, enligt Göran Ulvan. 

– En viktig drivkraft, säger han. Med ansvar och utveckling följer också lön. Vi har en ständig dialog om hur vårt lönesystem svarar mot de krav som ställs på oss.

Mycket av beredningsarbetet har exempelvis lagts på montörerna.

– För mig vore nästa steg att inrätta lagledare i de olika arbetslagen, säger Göran Ulvan.

– Vi har stora overhead-kostnader i företaget och då vore det naturligt att låta ”team-leaders” bland montörerna ta över administrativa uppgifter.  

In på verkstan kommer Rimasters ägare Pelle Carlsson, arbetsklädd och direkt från höstplöjningen. Han har ett jordbruk också. 

Han startade företaget för trettio år sedan och fick ett lyft som underleverantör till Ericsson i Linköping under mobiltelefonernas gyllene 90-tal.

Men plötsligt lade Ericsson ned tillverkningen av egna mobiler och 90 procent av Rimasters produktion försvann i ett nafs.

– Bara att  ringa runt till nya kunder och det lyckades, säger Pelle Carlsson.

I dag räknas verkstadsjättar som ABB, Atlas Copco och BT till kunderna.

– Dialogen med facket är viktig, säger han. Och de anställdas engagemang är avgörande.

Därför ser han det som en tillgång när de anställda själva vill utforma sin arbetsplats. 

Två smällar har företaget fått. Först mobil-kollapsen strax efter millennieskiftet, sedan finanskrisen för fem år sedan.

– Med en annan och kortsiktig ägare hade det här företaget inte varit kvar, säger Göran Ulvan.

– Långsiktighet är viktigt om vi ska kunna utveckla jobben och på så vis göra jobben både mer intressanta och tryggare. Det blir ett bättre samarbetsklimat då.

Carina Johansson tycker att hon har ett mycket mer givande jobb nu än när hon började 1984.

– Det går inte att jämföra, säger hon. Men så får vi vara med och säga vad vi tycker också. 


hg@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Tidslinje: Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Skuggsamhället är livsfarligt

LEDAREDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

Alla artiklar om Skuggsamhället

Peder har full koll på papperen

BESKYDDARENHan har startat pappersbruk, jobbat för polisen och räddat mängder av saker till eftervärlden. Möt Peder Werner, papperskonservator.

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

GÄSTKRÖNIKAArbetarrörelsens framtid ligger inte i att låna in rasistiskt och antidemokratiskt tankegods från SD. Det finns inte tillräckligt många väljare med rasistiska åsikter i Sverige för att det ska löna sig, skriver historikern Henrik Arnstad

Ovisst igen för Berg o Berg

Det senaste året har personalen på Berg o Berg först fått ett nedläggningsbesked, för att sedan räddas i sista stund. Nu ska företaget vräkas från lokalerna.

Delpension

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Har du koll på att du får pengar till den nya delpensionen? Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in premien. Vi visar hur du kollar ditt pensionsbesked.

”Det är skönt att komma ifrån jobbet”

Sugen på att jobba mindre när du blir äldre? Möjligheten finns, men det är svårt för de flesta att få det att gå runt ekonomiskt. I stålindustrin, däremot, har man sparat extra till pensionen länge.

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

På Svenska Fönster i Edsbyn är det inte ovanligt att gå ner i tid när pensionsåldern närmar sig. En riktig långhelg varannan vecka kan göra de sista yrkesåren lite lättare.

Läs allt om avtal 2020 här

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2
Motorer i Volvo Cars fabrik i Skövde.

Skövdefacket försiktigt positivt till nya motorbolaget

Facket på Volvo Cars motorfabrik i Skövde är försiktigt positivt till Geelys planer på att lägga tillverkningen av förbränningsmotorer i ett eget bolag – ser möjligheter att växa. Men det finns en oro att man missar elektrifieringen.

Industrin och klimatet

”S och LO måste enas om en grön politik”

DEBATTMiljoner demonstrerade för klimatet förra fredagen. Kampen för kommande generationers klimaträttvisa börjar allt mer likna arbetarrörelsens krav på demokrati, jämlikhet och ekonomisk rättvisa för hundra år sedan, skriver företrädare för S-föreningen Reformisterna.

1

Avtal 2020

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

2

Världsekonomin och klimatet påverkar avtalsrörelsen

PerspektivSnart börjar dragkampen om din nya lön. Förr varnade man att alltför höga löneökningar skulle sänka ekonomin. Nu kommer hotet från helt andra håll: Trumps tullar och klimatet, skriver Harald Gatu.

Läs allt om Avtal 2020

yxor slås fast i bil

Få bäst hugg på vedbacken

Test: KlyvyxorDA:s testpanel består av tre vana vedhuggare som tar sig an sex klyvyxor i olika prisklasser och från olika tillverkare.

Franska gruvarbetare demonstrerar

Franska gruvarbetare kan få skadestånd

I Frankrike kan de som har jobbat med farliga ämnen få skadestånd för att de är oroliga för att bli sjuka. 731 franska gruvarbetare har fått stöd för sina krav i Högsta Domstolen.

Giftig mark

Arbete pågår – då stoppas saneringen

MiljöskuldDe anställda på Ovako i östgötska Boxholm jobbar på giftig mark. En undersökning har varnat för risker med förorenat damm, men företaget gör en annan bedömning.

Här finns den giftiga marken

KartaEn lång industrihistoria har lämnat avtryck runt om i landet. I den interaktiva kartan ser du var industrierna som lämnat efter sig de allvarligaste föroreningarna finns. De flesta har ännu inte sanerats.

Här blev det övertid

ÖGONBLICKETKlockan är 12.50 på Metsä board i Husum. Ett lager till en växellåda har plötsligt pajat.

DA:s reporter kan få pris för bevakningen av Skuggsamhället

TidskriftsprisetElinor Torp kan bli Årets journalist. Hon nomineras för sitt envisa arbete med att belysa den underbevakade skuggvärlden på en bitvis helt laglös arbetsmarknad.

”Många tankevurpor om skyddsombuden”

DEBATT | ARBETSMILJÖ Om inte facken utser skyddsombuden, vem ska då driva deras ärenden om de motarbetas, hindras eller trakasseras? Gustaf Järsberg och Martin Miljeteig, Transport, svarar på Svenskt Näringslivs och Företagarnas debattinlägg i SvD.

”Ser fram emot att Hitachi tar över”

VAD HÄNDE SEN?Lorenz Karlsson på ABB i Öjebyn hade tillsammans med Niclas Nilsson räddat fabriken från nedläggning. Men hur blev det efteråt?

Ta rygg på Kommunal – slopa bidraget till S

DEBATTArgumentet att Socialdemokraternas politik är den bästa för LO:s medlemmar faller platt. Vilken politik som är bäst för den ena och den andra är inte upp till någon kongress att besluta om, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

1

”Det är bara att lyssna på forskarna”

DA MÖTERStefan Ekdahl, operatör på Stora Enso i Fors, var en av initiativtagarna till att Pappers införde en miljöpolicy i somras. Och – han lever som han lär.

Så hittar du ditt inre lugn

FRÅGA OM JOBBET | ÅTERHÄMTNINGAtt alltid känna sig stressad och inte gå ner i varv är farligt för hälsan. DA:s expert, psykologen Jonas Mosskin, ger sina bästa tips för att inte stressen ska ta överhand.

Robotiseringen av arbetslivet

Ibrahim Baylan talar på Industridagen

Näringsministern: Sverige kan slå världen med häpnad – om vi lyckas med omställningen

AutomatiseringÖverge inte människorna i den tekniska utvecklingen. Det vore förödande för vårt land, varnade näringsminister Ibrahim Baylan när han på måndagen talade inför Industridagen.

Gruppbild, prisutdelning

Höganäs får Industrins jämställdhetspris

Höganäs AB får priset för sitt ”strategiska och breda arbete” för jämställdhet. Fredrik Emilson, vd: ”Vi är ett inkluderande företag.”

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.