Missbrukaren måste få hjälp

Arbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

Skulle spelningen göra mig ung igen?

Några håller fast vid det ungdomliga, andra har släppt fram tanten och farbrodern, skriver Anneli Jordahl.

Carina Johansson på kablageavdelningen har jobbat på Rimaster nästan från första början. ”Ett bra jobb, vi på golvet har mycket att säga till om.”
IF Metallklubbens ordförande Göran Ulvan: ”Viktigt att medlemmarna får genomföra de förbättringar man själva föreslagit.” Foto: THEO ELIAS

Bättre verkstad med en ledning som lyssnar

INFLYTANDETvå tuffa kriser – men Rimaster i Rimforsa har överlevt.  – Vi är ett starkare företag i dag tack vare att personalen ges inflytande, säger IF Metallklubben.

Göran Ulvans tips för ökat inflytande på jobbet

  • Medlemsmötet är det viktigaste. Håll medlemsmöte i frågor som kräver större beslut. Skapa konsensus för att få en samlad ståndpunkt att ta med till företaget. Återkoppla resultatet. Vi ska känna att vi alla är Facket.
  • Skapa mötesrutiner med företaget. Möten med chefer på olika nivåer. Fråga medlemmarna om frågor de vill lyfta. Ha möten där så många som möjligt deltar. Lyft även framtidsfrågorna. Har man konstruktiva idéer lyssnar i regel företaget. Medlemmarna ska själva delta i genomförandet av de förslag till förändring och förbättring de tagit fram. Se till att förändringsgrupper har god tid att diskutera fram förslag.
  • Kunskap gör facket till en part som företaget respekterar. Det är viktigt att alla förtroendevalda ständigt kompetens-utvecklar sig i fackliga frågor. Världen förändras och med den uppdraget. Vi är länken mellan företaget och med-lemmarna och däri ligger en stor del av medlemsvärdet. Diskutera fackliga frågor på jobbet! De flesta goda idéer föds vid fikabordet.

Carina Johansson monterar instrumentpanel till Atlas Copcos bergmaskiner. Tillsammans med de andra i monteringen gör hon i ordning de elsystem som ska gå iväg till kunden, till rätt kvalitet med noll fel och i rätt tid.

Carina och de andra har själva bestämt hur monteringen ska se ut. 

– Vi har möblerat om och ställt monteringsborden på ett sätt så att vi kan prata med varandra och snabbt hjälpa varandra om så skulle behövas. 

– Ledningen tar till sig vad vi säger. De vill att vi hittar egna lösningar.

Alla ingår i förbättringsgrupper som fortlöpande diskuterar hur tillverkningen kan löpa smidigare. Bland annat har alla verktyg hamnat i en och samma hylla. Verktygen ligger sorterade i plåtlådor och den montör som tar ett verktyg placerar en kylskåpsmagnet med sitt namn på plåtlådans utsida. 

– Förr låg verktygen utspridda i verkstan och man fick springa och leta efter det verktyg man behövde, berättar Carina.

Ett exempel på hur man på ett enkelt sätt kan göra det enklare och smidigare, enligt IF Metallklubbens ordförande Göran Ulvan.

– Vi har höjt produktiviteten och ökat leveranssäkerheten tack vare att vi har fått vara med och styra produktionen. Den enskilde arbetaren på golvet är en resurs som företaget insett att ta tillvara.

Det ger trygga jobb – och förutsättningar för en god löneutveckling, enligt Göran Ulvan. 

– En viktig drivkraft, säger han. Med ansvar och utveckling följer också lön. Vi har en ständig dialog om hur vårt lönesystem svarar mot de krav som ställs på oss.

Mycket av beredningsarbetet har exempelvis lagts på montörerna.

– För mig vore nästa steg att inrätta lagledare i de olika arbetslagen, säger Göran Ulvan.

– Vi har stora overhead-kostnader i företaget och då vore det naturligt att låta ”team-leaders” bland montörerna ta över administrativa uppgifter.  

In på verkstan kommer Rimasters ägare Pelle Carlsson, arbetsklädd och direkt från höstplöjningen. Han har ett jordbruk också. 

Han startade företaget för trettio år sedan och fick ett lyft som underleverantör till Ericsson i Linköping under mobiltelefonernas gyllene 90-tal.

Men plötsligt lade Ericsson ned tillverkningen av egna mobiler och 90 procent av Rimasters produktion försvann i ett nafs.

– Bara att  ringa runt till nya kunder och det lyckades, säger Pelle Carlsson.

I dag räknas verkstadsjättar som ABB, Atlas Copco och BT till kunderna.

– Dialogen med facket är viktig, säger han. Och de anställdas engagemang är avgörande.

Därför ser han det som en tillgång när de anställda själva vill utforma sin arbetsplats. 

Två smällar har företaget fått. Först mobil-kollapsen strax efter millennieskiftet, sedan finanskrisen för fem år sedan.

– Med en annan och kortsiktig ägare hade det här företaget inte varit kvar, säger Göran Ulvan.

– Långsiktighet är viktigt om vi ska kunna utveckla jobben och på så vis göra jobben både mer intressanta och tryggare. Det blir ett bättre samarbetsklimat då.

Carina Johansson tycker att hon har ett mycket mer givande jobb nu än när hon började 1984.

– Det går inte att jämföra, säger hon. Men så får vi vara med och säga vad vi tycker också. 

Läs mer: Ditt arbete


hg@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Judo kan mildra fallet

FALLOLYCKORLär dig falla som en kampsportare, och du kan slippa göra dig illa. Ny forskning visar att fallträning genom judo kraftigt ökar deltagarnas förmåga att falla på rätt sätt.

Knarket i industrin

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem. Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

3

Åkte fast i drogtest – och fick ­behålla jobbet

ArbetsrättMårten åkte fast i ett drogtest på jobbet. Platschefen ville sparka ut honom, men han tog strid. ”Arbetsgivaren ska skita i vad jag gör på min semester.”

Volvo kan ha begått narkotikabrott

Volvo kan ha gjort sig skyldigt till narkotikabrott. Företaget har inte polisanmält när de hittat misstänkta droger i lokalerna. I stället har Volvo sparat misstänkt knark.

Dagens Arbete granskar knarket i industrin

Fabriksgolven är knarklangarnas nya arena. Polisen står handfallen. Dagens Arbete granskar knarket i industrin. Läs de anställdas berättelser om hur de knarkat på jobbet.

2

Tipsa oss om droger på jobbet

Hur är det att jobba med drogpåverkade kollegor? Har du själv använt narkotikaklassade preparat? Hur har din arbetsgivare agerat? Tipsa oss!

Konkurs för hårt prövad golvfabrik

Turerna kring golvfabriken Berg & Berg i Kallinge är inte över. Nu har företaget gått i konkurs. Facket hoppas att de ska klara även denna smäll.

Tre julskivor som inte frestar på

DA GILLARNu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Striden om arbetsrätten

Fem LO-förbund lämnar Las-förhandlingarna – men IF Metall är kvar

ArbetsrättFacket gör för stora eftergifter mot arbetsgivarna om anställningstryggheten anser fem fackförbund och hoppar av förhandlingarna. Men IF Metall tänker vara kvar.

Strejken som förändrade Sverige

HISTORIAFör femtio år sedan tystnade LKAB:s gruvor i Malmfälten. 5 000 gruv­arbetare trotsade ackordshets och toppstyrning. Efter strejke­n var Sverige inte längre sig likt.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Domen om människo­exploatering är en viktig signal

PERSPEKTIVFängelse i åtta månader. Skadestånd för kränkning och utebliven lön. Det är en signal till arbetsgivare som satt i system att utnyttja utländsk arbetskraft.

Ministerns möte med skuggsamhället

Nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark fick följa med på en inspektion – det blev en ögonöppnare. ”En av de illegala arbetarna bodde på biltvätten.” Nu vill hon ta krafttag mot arbetslivskriminaliteten.

Sveriges Byggindustrier: Vi har nolltolerans mot fusk

REPLIKArbetsmarknadens parter är överens om att bygga Sverige på schyssta grunder. Därför har Sveriges Byggindustrier påbörjat ett strategiskt arbete för sund konkurrens i samarbete med fack och myndigheter, skriver Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef.

Du har faktiskt rätt att åka till fjällen

KRÖNIKADet är dags att ge individerna mer makt över arbetstiden. Och där kan du ge dig på att arbetsgivarna inte håller med.

Tjänstepension

Anders, 22, sparar till pensionen

TjänstepensionNär Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det kan betyda en miljon kronor mindre när han går i pension.

Det här behöver du ha koll på om pensionen

PensionstipsSatsa på att jobba så många år som möjligt – det är viktigare än att spara till pensionen, tycker pensionsekonomen Kristina Kamp

10 frågor om tjänstepension

DA reder utVad är tjänstepension, vem har rätt till den och när betalas den ut?

Ligger vår framtid i en Pinup-kalender?

KRÖNIKAKommer 2020 bli året då vi får en nakenkalender efter besöket hos tandläkaren eller blir det året där alla pinup-kalendrarna göms i stenåldersgrottan som sedan bommas igen för gott? Industriarbetaren Kennet Bergqvist funderar på efterdyningarna av den så kallade Kalendergate.

3

Elbilen banar väg för industripolitiken

PERSPEKTIVI dag säljs inte många elbilar. Ändå håller elbilen på att utlösa stora skälvan i världens viktigaste bilnation Tyskland. Samtidigt har utvecklingen fått EU att brådstörtat damma av en gammal goding: industripolitiken.

Avtal 2020

Här tjänar kvinnorna tusenlappar mindre i månaden

Löneglappet mellan könen krymper långsamt. Inom GS är skillnaden allra störst på tidningsavtalet. Där tjänar kvinnor 5 200 kronor mindre i månaden än män.

Pappers krav: kortare arbetstid för skiftarbetare

Pappers ska nu driva kravet på kortare arbetstid för skiftarbetare i avtalsrörelsen. Därmed vann Avdelning 111 Grycksbo över förbundsstyrelsen efter viss debatt.

4

GS säger ja till samordning

GS-fackets förbundsmöte beslutade att anta både LO-samordning och Facken inom industrins avtalsplattform.

Facket slåss för jobben i Tidaholm

JOBBFLYTTNobia investerar två miljarder kronor i en ny produktionsanläggning utanför Jönköping. Facket på den nu nedläggningshotade Tidaholmsfabriken slåss för att investeringen ska göras där i stället.

1

Sofia sadlade om till fransstylist

PROFILENSofia Hansemyr tröttnade på jobbet som maskinoperatör på Sandvik. Hon lärde upp sig till fransstylist, startade en salong och sade till sist upp sig.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3

Häng med oss på avtalsäventyret!

KRÖNIKANågon arbetsgivare undrade vilken verklighet vi lever i när vi redovisade avtalskraven. Svaret är att vi – till skillnad från vissa – är fast förankrade på moder jord.

1

Vi kräver riktiga löneökningar

KRÖNIKANu ska vi ge järnet för att få igenom våra krav i avtalsrörelsen: Mer pengar, bättre pension, säkrare arbetsplatser och ett jämställt arbetsliv.

3 000–4 000 husvagnar senare

ÖGONBLICKET Klockan är 10.47 på Solifer Polar i Dorotea.

Måste vi logga ut på rasten?

Fråga om jobbet | ARBETSTIDMin arbetsgivare har börjat säga att vi måste logga ut och in i stämpelmaskinen för tio minuters rast och det låter inte rätt. Ska inte paus ingå i arbetstiden, om vi loggar ut får vi ju inte betalt?

1

Bildreportage

Ingen klaustrofobi. Varvs­arbetaren Johan Forsander är svetsare och perfektionist. Den här dagen jobbar han djupt inne i ångfartyget Bohusläns trånga ångpanna. Foto: Sören Håkanlind

Sista varvet

BildreportagetFotografen Sören Håkanlind skildrar verksamheten på Gotenius Varv. I dag är det enda varvet som finns kvar den gamla varvsstaden Göteborg.

1
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.