Industriarbetarnas tidning

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

30 november, 2022

Skrivet av

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att ställa sig upp och applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

– Jag tror inte att rå jargong sitter i väggarna, den sitter i människorna.

Det är första gången Pia Johansson deltar på kongressen och hon gick upp och argumenterade för att jämställdhetsutbildning borde ingå i grundutbildningarna för fackligt förtroendevalda. Hon berättade om sina egna erfarenheter av sexuella trakasserier på arbetsplatsen och i fackliga sammanhang.

Det började när hon kom till en mansdominerad industri som artonåring, där jargongen var hård, det drogs bögskämt och folk kallade varandra jävla kärring.

– Jag spelade spelet, anpassade mig för att bli accepterad. Jag blev en del av det där, fast jag mådde ganska dåligt. Det är det många som känner igen sig i, att man inte vågar säga ifrån. Normerna upprätthålls ju för att ingen bryter dem, säger hon till Dagens Arbete.

Det är så många inom vårt förbund som är omedvetet inkompetenta. De ser inte ens problemet för man har inte kunskapen.

Från kongressens scen berättade hon om hur hon mött ovälkomna närmanden och nedlåtande attityder mot kvinnor. Som den arbetsplats där det fanns en avdelning som kallades Jurassic Park, för att det bara jobbade kvinnor där.

– Min historia i talet är inte unik på något sätt, men jag tror inte att folk förstår riktigt att det är den vardag vi möter.

Hon tycker att det är viktigt att lyfta ämnet på arbetsplatserna och att utbilda. För jämställdhet är en kunskapsfråga och inte en åsiktsfråga, säger hon.

– Vi säger att vi ligger så i framkant i Sverige, vi i IF Metall jobbar så mycket, det skryts så himla mycket. När man hör hur det är ute i verkligheten så speglas inte det där. Jag tycker det går för långsamt.

Varför är det viktigt med utbildning?

– Det är så många inom vårt förbund som är omedvetet inkompetenta. De ser inte ens problemet för man har inte kunskapen.

Hon är själv handledare på jämställdhetsutbildningar i sin avdelning. Hon berättar att de hållit utbildningar om mäns våld mot kvinnor. Först för kvinnor – och sen också för män, något som var väldigt uppskattat.

– Alla var rörande överens – varför har vi inte haft det här förut? Det var så bra att männen fick utrymme att prata om känslor, normer, machokultur. Så behovet finns hos alla!

Hon hade trott att förbundsstyrelsen, som först ville säga nej till förslaget, skulle svara att arbetet mot sexuella trakasserier är arbetsgivarens ansvar. Men, säger Pia, jämställdhet och sexuella trakasserier är frågor som också berör facket som organisation. Hon berättar att hon flera gånger råkat ut för olämpligt beteende i fackliga sammanhang – från människor som borde veta bättre.

I kongresshallen var det många som gick upp och argumenterade för förslagen om jämställdhetsutbildning, män och kvinnor från olika delar av landet. Det fick förbundsstyrelsen att ändra sig.

De sa inte ja till till just den motion som avdelning Bergslagen skrivit utan en liknande, om att jämställdhetsutbildning ska ingå i de fackliga grundutbildningarna och inte bara vara en rekommenderad kurs. Det blev också kongressens beslut.

Efteråt säger Pia Johansson att hon kände sig helt berusad av glädje.

Hur kommer det sig att du vågade gå upp att prata så personligt?

– Det känns som, har man något val? Det är klart man måste göra. Kan man förändra måste man ta den chansen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Vem vill bli kallad fjollig kärring?”

Förändringen börjar med dig, och kan börja nu, skriver Pia Johansson från IF Metall Bergslagen.

”Se ökad tillgänglighet som en investering”

”Se ökad tillgänglighet som en investering”

IF Metall driver att ingen ska drabbas av ohälsa på grund av dålig arbetsmiljö. För att nå dit är det viktigt att fler får kunskap om hur man skapar en arbetsmiljö som också leder till mångfald och inkludering, skriver Ann-Kristin Sandberg, ordförande för riksförbundet Attention.

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson har omvalts att leda IF Metall. Hon flaggade för tuffa tider i sitt tal, i samband med kongressen.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?