Industriarbetarnas tidning

Ny i bolagsstyrelsen – bästa tipsen

21 februari, 2023

Makten på jobbet Att ta klivet in i företagets styrelse som arbetstagarrepresentant kan vara omtumlande. Här ger före detta Metall-ordföranden Göran Johnsson och erfarne arbetstagarrepresentanten Johnny Hägerman sina bästa tips.

Göran Johnsson: Ta chansen att påverka!

  1. Var inte blyg!
    Bestäm dig för att säga det du vill och uttryck det du känner och tycker.
  2. Varning för tunghäfta!
    Det är ok att vara nervös, men begär ordet ändå och framför dina åsikter.
    En gång satt jag i en styrelse där ordföranden sade att bolaget behövde stärkas och att utdelningen till aktieägarna därför skulle höjas. Då frågade jag hur bolaget kunde bli starkare genom att dela ut pengar.
  3. Ta för dig!
    Du kan vara tyst en eller möjligen två möten men om du aldrig yttrar dig då har du inte företrätt medlemmarna.
  4. Ta chansen att påverka!
    Huvuduppgiften för en bolagsstyrelse är att stärka bolaget, du har samma rättigheter och ansvar som alla andra i styrelsen. Sitt inte tyst om du inte håller med de andra.
  5. Skryt inte!
    Visa arbetskamraterna att du fortfarande är en i gänget.
    Berätta inte om fina middagar du varit med på. Du måste förstå att du sitter i styrelsen för att uträtta något, inte för att frottera dig och äta god mat.

Johnny Hägerman, Smedjebacken: Så företräder du dina arbetskamrater i bolagsstyrelsen

  1. Utbilda dig
    Satsa på att utbilda dig i uppdraget. Kan inte facket ge dig utbildningen se då till att företaget (styrelseordförande) ger dig resurser att du på eget initiativ hittar utbildningar som intresserar dig. Var inte rädd för kostnaden! Styrelseordförande vill att du ska vara kunnig i ditt styrelseuppdrag. Det är viktigt att du blir trygg i uppdraget genom att känna till lagar och regler som kringgärdar bolagets verksamhet (associationsrätten). Du ska känna till hur lagstiftningen ser på ansvarsfrågorna kring sekretess (tystnadsplikt) och vårdnadsplikt för ledamöter. VD är underordnad styrelsen.
  2. Bygg relationer
    Satsa medvetet på att bygga relationer med andra styrelseledamöter och styrelseordförande. Skaffa dig ett nätverk med andra löntagarrepresentanter i andra bolag där ni kan diskutera och reflektera kring själva uppdraget som sådant.
  3. Få med flera
    Bygg medvetet ett bredare organiserat arbete i den egna fackliga organisationen kring inflytandefrågor i syfte att bygga kunskap och engagera flera och samtidigt skapa en bra bas för dig i styrelseuppdraget. Här gäller det att vara kreativ.

Arbetstagarrepresentant i AKTIEBOLAG

För att arbetstagarrepresentanter ska finnas krävs två saker:

  • Företaget ska vara av en viss storlek.
  • Ett beslut ska fattas av en fackförening som har kollektivavtal.

Företaget storlek och antalet representanter

  • Om företaget under det senaste räkenskapsåret har sysselsatt i genomsnitt minst 25 arbetstagare i Sverige har de anställda rätt till två styrelseledamöter och två styrelsesuppleanter.
  • Om företaget är verksamt i olika branscher och har sysselsatt i genomsnitt minst 1 000 arbetstagare i Sverige under det senaste räkenskapsåret har de anställda rätt till tre styrelseledamöter och tre styrelsesuppleanter.

Antalet arbetstagarledamöter får inte överstiga antalet övriga styrelseledamöter.

Beslutet fattas av fackföreningen

Ett beslut att ha arbetstagarrepresentanter kan fattas av en lokal arbetstagarorganisation som har tecknat kollektivavtal med aktiebolaget eller föreningen. Fackföreningen ska sedan meddela detta skriftligt till företagets styrelse.

Samma regler som för andra företrädare

Arbetstagarrepresentanterna räknas in i styrelsen och är i princip likställda med styrelseledamöter och styrelsesuppleanter som utses av bolagsstämman (föreningsstämman) eller på det sätt som anges i bolagsordningen (stadgarna).

När hela styrelsen ska skriva under ett viktigt dokument, som exempelvis årsredovisningen, krävs även arbetstagarledamöternas underskrifter.

Undantag i de vanliga reglerna för arbetstagarrepresentanter

  • Arbetstagarrepresentanterna får inte delta i frågor som rör kollektivavtal, stridsåtgärder eller liknande.
  • En arbetstagarsuppleant har rätt att få underlag till styrelsesammanträden och närvara och yttra sig vid dessa och vid bolagsstämman (föreningsstämman), även om den arbetstagarledamot som han eller hon är suppleant för också är närvarande.
  • En arbetstagarsuppleant kan bara ersätta en arbetstagarledamot.

Källa: Bolagsverket

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

50 år med arbetare i styrelserummen

50 år med arbetare i styrelserummen

Sedan 1973 har facket haft representanter i bolagsstyrelserna. Dagens Arbetes panel diskuterar om det inneburit någon faktisk möjlighet till påverkan.

Kampen om makten på jobbet

Kampen om makten på jobbet

Vad hände egentligen med kampen om verkligt inflytande på arbetet? Jan Scherman, som en gång skrev en rasande debattbok i ämnet, gästar Dagens Arbete Historia.

Om företaget vill lägga ner – hur ska du agera i bolagsstyrelsen?

Om företaget vill lägga ner – hur ska du agera i bolagsstyrelsen?

Arbetstagarrepresentanten Bjarne Rasmussen lyckades stoppa en nedläggning. Här ger han sina bästa tips.

Morfars pojke blev metallbas

Morfars pojke blev metallbas

Göran Johnsson var en av Industrisveriges mäktigaste i många år. Allt började i ett torp i Blekinge.

Han har varit klubbordförande i ett halvt sekel

Han har varit klubbordförande i ett halvt sekel

Efter 57 år på Saab har Conny Holm blivit specialist på försvarsindustrin. Han tror inte att Natoanslutning automatiskt blir bra för svenska företag. 

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Vindkraft till havs ger nya jobb – men skulle kunna ge ännu mer

Vindkraft till havs ger nya jobb – men skulle kunna ge ännu mer

Så skimrande var aldrig havet och klimatomställningen aldrig så befriande. Och löftena om jobb aldrig så ljuvligt doftande, skriver DA:s Harald Gatu med utgångspunkt i en ny rapport som spår att den havsbaserade vindkraften kan lyfta svensk industri.

”Industriavtalet är mycket hans baby”

”Industriavtalet är mycket hans baby”

Hallå där DA:s reporter Harald Gatu, som skrivit en bok om Göran Johnsson, ordförande för fackförbundet Metall 1993-2005, och en av skaparna av industriavtalet.

Bakom varje siffra finns en människa

Ortens stora arbetsgivare är bara en liten prick ett havt jordklot bort för de japanska ägarna. Men varje räntesteg och arbetslöshetssiffra är på riktigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Alla gånger jag inte dött på jobbet

Alla gånger jag kunnat säga ”Oj, det där hade kunnat sluta illa” utan att det gjort det. Nu önskar jag ett år med bättre säkerhetstänk på arbetsplatsen, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.