Industriarbetarnas tidning

Fångade i ett vakuum

25 oktober, 2013

Skrivet av MARCUS HARALDSSON

BildreportageSafiah Salem har aldrig ägt en kamera. Hon har egentligen aldrig ägt någonting och allt hon har är tillfälligt.

Hon föddes i en barack i ett flyktingläger för 40 år sedan och har bott där sedan dess. Eftersom hon är statslös kan hon inte skriva på kontrakt, inte ta officiella jobb, inte resa, inte skaffa försäkring, inte öppna bankkonton. Hennes liv levs i ett vakuum i väntan på att länderna som avgör hennes öde ska komma överens. Hennes högsta önskan är ett medborgarskap. Ett papper som godkänner henne som en människa med rättigheter i vårt internationella system av länder.

Safiah är en av omkring fem miljoner palestinier som lever som statslösa flyktingar i Israels grannländer. Hon bor i Jarash i norra Jordanien, i ett flyktingläger för människor som flydde från kriget i Gazaremsan 1967. Hon kan inte återvända till Gaza, och Jordanien ger henne inte medborgarskap. Förra året fick hon låna en kamera för att dokumentera sitt liv och berätta sin historia. Hon var en utmärkt fotograf.

Jag har tidigare lånat ut kameror till gränshandlare i södra Afrika och migranter i USA och skildrat fattigdom och gränser i Kina, Nepal och Centralamerika. Men bland de statslösa fann jag en annan typ av hopplöshet. Många hade helt slutat drömma och hoppas på en bättre framtid. Dock inte Safiah, Ameen, Dana, Hasan, Alaa, Nimeh och Said. De vägrar ge upp tron på framtiden. För mig blev deras kamp en enorm inspiration. Safiah och de andra vill inte ha donationer, mat, kläder och pengar, de vill få formell rätt att stå upp för sig själva. De vill kunna skriva på kontrakt, ta jobb, och börja leva på riktigt. De vill ha rätten till rättigheter.

Människorna här köar för att få mat från UNRWA, FN:s organ för palestinska flyktingar. Vi behöver deras hjälp men det är förnedrande att ta emot den. Dom får mig att känna mig underlägsen, men jag är inte underlägsen. Jag skulle inte behöva ta emot hjälp om jag hade rättigheter.” Foto: SAFIAH SALEM
”Människorna här köar för att få mat från UNRWA, FN:s organ för palestinska flyktingar. Vi behöver deras hjälp men det är förnedrande att ta emot den. Dom får mig att känna mig underlägsen, men jag är inte underlägsen. Jag skulle inte behöva ta emot hjälp om jag hade rättigheter.”

”Människorna här köar för att få mat från UNRWA, FN:s organ för palestinska flyktingar. Vi behöver deras hjälp men det är förnedrande att ta emot den. Dom får mig att känna mig underlägsen, men jag är inte underlägsen. Jag skulle inte behöva ta emot hjälp om jag hade rättigheter.”                                 Foto: SAFIAH SALEM

”Min grannes dotter. När jag var barn levde jag samma liv som hon. Jag var väldigt fattig och jag var skitig som hon. Jag hade samma karaktär. Men jag hoppas att hon får ett bättre liv än mig. Fattigdom. Behov. Hopp. För mig finns allt det i den här bilden. Livet måste förändras.”

Foto: SAFIAH SALEM

”Jag och fåglarna är på samma plats. Deras liv är precis som vårt liv. Dom kan inte se havet, vattnet och floderna, och det kan inte vi heller. Jag måste titta på resten av mina drömmar på tv. För vad gör jag när jag saknar ID och medborgarskap? Jag kan ju inte resa. Jag vet inte hur havet luktar.”

Foto: ALAA BASHER KASSAB, 28 år.

”Min fästmös födelsedag. Hon bor i Libanon och eftersom jag inte är
jordansk medborgare och har ett riktigt pass så kan jag inte resa dit. Så vi får umgås över Skype på datorn. Det här var min hälsning till henne.”

Foto: AMEEN SALEEM AL-OTLA, 21 år.

”Jag älskar att klippa bilder ur magasin och sätta på min garderob. Jag klistrar upp mina favoritspelare i fotboll och de bästa skådespelarna som Penelope Cruz och dom från Grey´s Anatomy. Där är bilar, jag älskar bilar. Och tennis, jag älskar tennis. Och smink.”

Foto: DANA, 17 år.

”Mina tanter och jag demonstrerade för våra barn nära det kungliga residenset.
Det var en solig dag men tanterna var lata. Sedan ett par år driver jag en kampanj för att jordanska mödrars barn ska få medborgarskap.”

Foto: NEMAH HABASHNE, 55 år.

”Det här är flyktinglägret i Jarash där jag jobbar som socialarbetare för en välgörenhetsorganisation. Generellt bor människor som i burar för djur.”

Foto: HASAN AL-RANTISI, 42 år.

(Alla porträttbilder tagna av Marcus Haraldsson)

Fotograf Marcus Haraldsson som också tagit alla porträttbilderna.

MARCUS HARALDSSON

  • 35 år, journalist, fotograf och producent, född i Dalsland och verksam från konstkooperativet Not Quite i Fengersfors. Gav 2007 ut reportageboken En linje över Kina (Alfabeta) om två cykelresor tvärs över landet med sju års mellanrum och jobbar sedan dess med Project Borders som jämför människors upplevelser av att korsa gränser.
  • Utbildad på bland annat Sichuan University i Kina, Nordens Fotoskola Biskops Arnö, JMK i Stockholm och Columbia University i New York.

Fotografier av statslösa i Mellanöstern

  • Projektet Stateless in Jordan genomfördes från september till december 2012 som en del i ett forskningsprojekt om statslöshet i Mellanöstern på uppdrag av Open Society Foundations i New York.
  • För projektet lånade Marcus Haraldsson och den kanadensiska radiojournalisten Angie Brar ut kameror och genomförde återkommande djupintervjuer med tio personer, som sedan också valde ut sina egna bilder och berättelser.

Du kanske också vill läsa…

De gamla och havet

De gamla och havet

Fotografen Kicki Lundgren intresserar sig för hur det är att bli äldre och hur kroppen – och vår syn på den – förändras. Se hennes bilder ur projektet Los Viejos.

En värld att bevara

En värld att bevara

Fotografen Tommy Pedersen vill genom sina bilder visa vilken fantastisk natur vi har och att den är värd att bevara för framtida generationer.

En värld av barn

En värld av barn

Fotografen Simon Johansson skildrar barnens värld, i gränslandet mellan fantasi och verklighet.

I permafrostens rike

I permafrostens rike

I republiken Sacha (Yakutia) lever invånarna under hårda villkor och stora klimatkontraster.

Sverigebyggarna

Sverigebyggarna

I början på 1970-talet gick de finska blivande fotograferna Ben Kaila och Risto Vuorimies på Christer Strömholms fotoskola i Stockholm. Innan de lämnade Sverige gjorde de ett nedslag i Eskilstuna, som på den tiden hade runt 100 000 invånare, där var tionde hade invandrat från Finland.

Den andliga feminismen

Den andliga feminismen

Fotografen Elin Berge porträtterar en löst sammansatt rörelse som hyllar kvinnligheten.

Långt från centrum

Långt från centrum

Jens Olof Lasthein skildrar Europas geografiska utkanter.

Guds hus byter roll

Guds hus byter roll

Precis som Sverige genomgick Norge en väckelserörelse i slutet av 1800-talet och första hälften av 1900-talet. Och det byggdes mötes­lokaler över hela landet. I dag avvecklas de norska ”bönehusen” i allt snabbare takt.

Sista varvet

Sista varvet

Fotografen Sören Håkanlind skildrar verksamheten på Gotenius Varv. I dag är det enda varvet som finns kvar den gamla varvsstaden Göteborg.

Den sista torsken

Den sista torsken

Fotografen Anders Hansson skildrar torskfiskarnas vardag i Östersjön.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?