Industriarbetarnas tidning

Sparkad när hon gjorde som andra

9 oktober, 2013

Skrivet av

ArbetsrättKan du ta en paus när det uppstår en lucka? Gå hem när arbetet är klart? De flesta arbetsplatser har oskrivna regler om vad som är okej att göra och inte. Men se upp! Oskrivna regler kan vara farliga. Vi förklarar varför.

Dubbla regelsystem

Dagens Arbete har tidigare tittat närmare på vad som hände när 20 personer på LKAB som blev av med jobbet för att de fuskat med tidrapporteringen. Enligt männen själva kände cheferna till fusket – och hade till och med godkänt det. Nu följer vi upp om vad som gäller när en arbetsplats har två regelsystem – ett som nedtecknas på papper och ett som inte gör det.

Hon hörde cheferna tala, förstod orden, men förmådde inte känna någonting. De sa att hon fuskat med tidrapporteringen. Själv visste hon att hon bara gjort som alla andra.

– Om linjen går, då kan man ta en extra fika eller ett bloss – så har det varit för alla i alla år.

Den som talar är en arbetskamrat till den 57-åriga kvinna som i april sparkades från sitt jobb som maskin-operatör på Astra Zenecas fabrik i Södertälje. Kvinnan hade varit anställd i 27 år och utsattes för den skarpaste åtgärd en arbetsgivare kan rikta mot en anställd: avsked, utan lön och utan uppsägningstid.

Arbetskamraten vill inte skylta med sitt namn. Det vill inte heller någon av de andra anställda som Dagens Arbete pratat med. De säger att rädslan ligger som ett lock över deras arbetsplats.

– Folk vågar inte säga någonting. Man inser att uppenbarligen behöver du inte ha gjort någonting fel för att bli av med jobbet. Det räcker med att de inte tycker om dig – då startar häxjakten, säger en.

– Det är ”management by fear”. Man tycker att det som har hänt är fel, men ingen vågar säga någonting, säger en annan.

Enligt kvinnan själv är bakgrunden till avskedandet att hon kommit i onåd hos en chef. Hon är en sån som vågar säga ifrån om hon tycker att något är fel, och det har inte uppskattats av alla. Hon säger att hon utsatts för avancerad mobbning under lång tid.

I april fick hon veta att företaget tänkte avskeda henne. Detta trots att hon inte fått någon varning, eller ens en tillsägelse, om att hon skulle ha misskött arbetstiderna. Företaget hade undersökt alla in- och utpasseringar hon gjort under över ett års tid.

– Varje vecka går arbetsledaren igenom, korrigerar och godkänner våra tider. Men jag har aldrig ens fått en tillsägelse.

Astra begärde tillbaka 20 000 kronor, arbetstid som bolaget menade att kvinnan stulit. En mycket ovanlig anklagelse, och ett lika ovanligt krav, berättar LO-TCO Rättsskydds jurist Stefan Kjellström.

– Vi på Rättsskyddet har inte sett ett sådant återkrav tidigare och enligt vår uppfattning är det heller inte möjligt att få igenom ett sådant krav – det finns inget rättsligt stöd.

Bilden av hur det brukar gå till på fabriken backas upp av det lokala facket.

– Går verksamheten är det aldrig ett problem för cheferna att man tar en extra fika eller en rök, säger Benny Hygrell, klubbordförande.

IF Metall har stämt Astra Zeneca inför Arbetsdomstolen.

– I förhandlingarna har Astra sagt att de här pauserna varken lett till produktionsbortfall eller skadat verksamheten. Företagets agerande är obegripligt, säger Hans Karlbom, ombudsman på IF Metall.

Kvinnan själv sitter hemma och väntar på rättegång utan lön.

– Jag har alltid skött mitt arbete. Jag har slitit på en underbemannad linje och dragit ett av de tyngsta lassen på avdelningen. Aldrig att jag tagit ett privat telefonsamtal på jobbet ens, sånt som många gör. Hur kan Astra göra så här mot en arbetare som gett 27 år till företaget?

Hon är orolig för framtiden, även om hon skulle vinna striden i Arbetsdomstolen. Astra Zeneca kan i så fall använda den paragraf som ger en arbetsgivare rätten att köpa sig fri från en anställning för 32 månadslöner.

– Jag har fem år kvar till pensionen. Vad gör jag när de pengarna är slut? Vem vill anställa mig efter det här?

Läs också: DA reder ut – Lita inte på tysta överenskommelser

Du kanske också vill läsa…

Årets debatt handlar om anställnings­tryggheten

Anställningstryggheten hör nog till årets hetaste debatt, både politiskt och bland parterna på arbetsmarknaden. Du som läser Dagens Arbete har sett de senaste turerna då IF Metall och Kommunal hängde på uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv och lyckades förhandla till sig förbättringar för sina medlemmar. Något som upprört flera andra LO-förbund, däribland GS och […]

Rätt av Kommunal och IF Metall

Rätt av Kommunal och IF Metall

Helle Klein: Centern och Liberalerna måste nu slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

IF Metall i las-uppgörelse med PTK och Svenskt Näringsliv

IF Metall i las-uppgörelse med PTK och Svenskt Näringsliv

IF Metall och Kommunal ansluter sig till överenskommelsen om anställningsskydd och kompetensutveckling som PTK och Svensk Näringsliv kom överens om tidigare i höstas.

”IF Metall måste försvara strejkrätten”

”IF Metall måste försvara strejkrätten”

Strejkrätten är fackföreningens viktigaste vapen. IF Metalls förbundsstyrelse måste uttala sig mot Ylva Johanssons utredning om att begränsa konflikträtten, skriver företrädare för IF Metalls avdelning 4, Södra Västerbotten.

Förbundsjuristen: Lagen behöver ändras

Brister i lagen gör det möjligt för arbetsgivare att sparka folk utan saklig grund, hävdar IF Metall. Nu rustar förbundsjuristen för strid i Arbetsdomstolen, AD.

IF Metall stämmer företag som nekat facket vara med på möte

IF Metall stämmer företag som nekat facket vara med på möte

En IF Metallmedlem vägrades ta med ett fackligt ombud när cheferna kallade henne till möte. Nu stämmer förbundet bolaget Cytiva Sweden AB inför Arbetsdomstolen för föreningsrättskränkning.

Marie Nilsson omvald som förbundsordförande

Marie Nilsson omvald som förbundsordförande

Marie Nilsson och övriga förbundsledningen omvaldes på en extrakongress under torsdagen.

Teknikstrul och kritik när IF Metall håller digital kongress

Teknikstrul och kritik när IF Metall håller digital kongress

Trots att extrakongressen är begränsad och digital vill flera debattera tiden som gått.

Kongress utan framtidsfrågor

Kongress utan framtidsfrågor

Under torsdagen håller IF Metall digital kongress – utan de stora framtidsfrågorna. Och den hårt kritiserade uppgörelsen om anställningsskyddet får debatteras på annat sätt.

Starka reaktioner när IF Metall gör upp om las

Starka reaktioner när IF Metall gör upp om las

Inom IF Metall väcker las-uppgörelsen ilska – men också oro att ilskan går över styr.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Osäkert anställda vågar sällan larma

Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor för­klaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.