Kan chefen tvinga mig att betala?
Vad gäller om du slarvar på jobbet och råkar tappa något så att det förstörs? Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd, reder ut vad som gäller.
Industriarbetarnas tidning
Att missköta arbetstiderna kan leda till att du får sparken. Men det är inte bara de skrivna reglerna på en arbetsplats som har betydelse för om du får ta en extra paus.
TIPSA OSS!
Dan Holke, chefsjurist på fackens juristbyrå LO-TCO Rättsskydd.
I förra numret skrev vi om arbetarna som tvingades sluta på LKAB för att de fuskat med övertiden. Själva säger de att de hade en överenskommelse med närmaste cheferna om att jobba på beting. Ska man lita på sådana överenskommelser?
– Det är farligt. Man bör tänka sig för och vara medveten om att man utsätter sig för en risk. Kalkylera med att arbetsledaren kan komma att förneka att han godkänt det hela. I det här fallet har man kvällstid åkt hemifrån för att stämpla ut från jobbet. Då räcker det nog inte att man kan visa att närmaste cheferna vet. Arbetsdomstolen skulle anse att man borde ha begripit att det här inte är okej.
Alla arbetsplatser har oskrivna regler. Hur vet man vad som är okej?
– Någon i reportaget sa att när han började tyckte han att ”det här verkar underligt”, men sen gjorde han som alla andra. Det är farligt att glida med, fast man innerst inne vet att det man gör är fel. I ett sådant läge ska man lyfta frågan på sin arbetsplats.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.