Industriarbetarnas tidning

”Jag hade kunnat vara ett dödsfall i statistiken”

20 november, 2013

Skrivet av

MÖTE MED Rickard Forslund från Sunne jobbade med motorsågen genom trädet. Samtidigt tryckte skördaren stammen åt det håll den skulle falla.

Möte med Rickard Forslund.

  • Ålder: 43.
  • Bor: Sunne.
  • Gör: Älskar att arbeta med skogsmaskin, men klarar inte av det efter en olycka 2006. Arbetar som motorsågs- och röjsågsinstruktör och utbildar i kultur- och miljövård i skogen.
  • Berättar om olyckan: På Prevents seminarier om hur risker i skogen kan förebyggas, samt i filmen 501:a gången gillt som finns på Youtube.

Rickard Forslund från Sunne jobbade med motorsågen genom trädet. Samtidigt tryckte skördaren stammen åt det håll den skulle falla.

– Så gör alla, säger Rickard. Det var nära att kosta honom livet.

Vad var det som hände?

– Jag skulle fälla ett träd med motorsågen och vi använde skördaren som fällhjälpmedel. Men trycket var för hårt så när jag nästan var igenom klövs stammen på längden och ena halvan smällde i mitt huvud. Den träffade på sidan, över hörselskyddet och hjälmen.

Kände du direkt att du var allvarligt skadad?

– Nej, jag åkte inte iväg utan jag fortsatte att jobba i en hel månad. Men sen hade jag sådan smärta att jag fick åka ambulans in akut. Det är väl så man är uppfostrad. Man gnäller och klagar inte. Man biter ihop och kör.

Vilka skador fick du av smällen?

– Jag har skador i nacken som gör att smärtnerverna ligger i kläm. Det ger mig konstant värk i höger axel, arm, skulderblad och nacke. Jag går till en klinik som sätter smärtnerverna ur spel. Det hjälper, men jag blir aldrig helt smärtfri. Och nerverna letar sig fram igen och värken är tillbaka lika stark efter 8-10 månader.

Det sätt ni jobbade på är förbjudet?

– Ja, sedan december 2012 är det förbjudet, men alla gör så ändå. Det märker jag när jag är ute och berättar om olyckan. Reaktionerna blir: ”Aha, är det förbjudet?”.

Hur ska man göra i stället?

– Man ska använda andra fällhjälpmedel. Det finns handvinschar och kilar till exempel.

Tänkte du aldrig själv att det kunde vara farligt?

– Nej, det jag kunde tänka på var att skördaraggregatet väger 1 500 kilo och att man hade det hängande rätt över huvudet …

Du hade tur i oturen har du sagt?

– Hade jag stått bara en decimeter längre fram hade trädet träffat mig under hakan och brutit nacken av mig.

Du berättar om olyckan på seminarier om risker i skogen. Varför? 

– Jag märker att det blir en reaktion. De visar en film om olyckan och jag är där själv. Jag blir ett ansikte på en människa som hade kunnat vara ett dödsfall i statistiken.

Hur ska man göra för att minska riskerna i skogen?

– Varje arbetslag måste sätta sig och gå igenom vilka risker som finns i varje moment. Skriva ner och diskutera hur de kan minimera riskerna. Det är mycket arbete i början, men sen sitter det i ryggmärgen.

Du kanske också vill läsa…

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt.
”Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.”

Tre tillbaka på jobbet efter gasolyckan

Tre tillbaka på jobbet efter gasolyckan

Livsfarligt svavelväte läckte ut på massafabriken i Olshammar. Huvudskyddsombudet Sonny Johansson får frågor från hela Sverige om olyckan.

Judo kan mildra fallet

Judo kan mildra fallet

Lär dig falla som en kampsportare, och du kan slippa göra dig illa. Ny forskning visar att fallträning genom judo kraftigt ökar deltagarnas förmåga att falla på rätt sätt.

Så får du rätt pengar efter olyckan

Så får du rätt pengar efter olyckan

Har du skadat dig på jobbet? DA:s expert Lennart Stéen guidar dig genom försäkringsdjungeln.

57 eller 38 olycksfall? Det beror på hur man räknar

57 eller 38 olycksfall? Det beror på hur man räknar

Pappersbranschen är på väg att införa ett nytt system för att rapportera arbetsskador. Facket oroar sig för att olyckor ska ”mörkas” och äventyra medlemmarnas försäkringsskydd. Så blir det alls inte, svarar arbetsgivarna.

Från olycka till dom

Från olycka till dom

Två uppmärksammade dödsolyckor – i två olika länder. I Finland tog det 38 månader från olycka till dom, i Sverige 64 månader. DA visar att en av förklaringarna är dåligt utbildade poliser och överbelastade åklagare.

Nordkalks böter: 4 promille av omsättningen

Gårdagens dom gav Nordkalk en företagsbot på 3 miljoner kronor. Det motsvarar fyra tusendelar av företagets omsättning, eller 1,5 dags försäljning. Kritikerna pekar på Norge där det inte finns något tak för bötesbeloppen.

”Inte ens smäll på fingrarna”

”Inte ens smäll på fingrarna”

Gustaf Seppelin Solli är nöjd med att företaget fälls, men reagerar på platschefens villkorliga dom och på att Nordkalk fick rabatt på företagsboten.

”Entreprenören hade ju ansvaret”

”Entreprenören hade ju ansvaret”

Intresset för att vara med på Nordkalk-rättegången är så stort att Luleå tingsrätt har fått öppna ännu en sal. I dag förhördes den åtalade före detta platschefen.

Vallvik döms till företagsbot för dödsolycka

Vallvik döms till företagsbot för dödsolycka

Vallviks bruk döms till 1 480 000 kronor i företagsbot för dödsolyckan 2012, då en 56-årig pappersarbetare klämdes till döds.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Osäkert anställda vågar sällan larma

Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor för­klaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.