Industriarbetarnas tidning

”Efter nedskärningarna ser vi att arbetsolyckor ökar”

3 december, 2013

Skrivet av

ArbetsmiljödebattI oktober omkom två män vid arbete på SSAB i Luleå. Efter dödsolyckan begärde socialdemokraterna en extra debatt om arbetsmiljö i riksdagen. En debatt som genomfördes i dag. – Vi kan inte acceptera att utvecklingen går åt fel håll, sade Ylva Johansson (S).

I eftermiddagsfick arbetsmiljön utrymme i parlamentet. På initiativ av Socialdemokraterna hölls en debatt om arbetsmiljön där samtliga riksdagspartier fanns närvarande. Partiet har också lagt fram ett 10-punktsprogram för bättre arbetsmiljö.

Ylva Johansson var kritisk mot att regeringen skurit ner resurserna till Arbetsmiljöverket och lagt ner Arbetslivsinstitutet.

– Efter nedskärningarna ser vi nu att arbetsolyckor och sjukskrivningar ökar. Visst kan det bero på annat, men jag har svårt att tro att regeringens nedprioriteringar inte spelar någon roll, sa Ylva Johansson.

Arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson vände sig mot den mörka bild av utvecklingen på arbetsmiljöområdet som hon tyckte att flera av oppositionspartierna målade upp. Ministern menade också att det under hösten varit ett tonläge i debatten där dödsolyckor kopplats till resurser.

– Frågan är mycket mer komplicerad än så. Över tid har olyckorna minskat. Om det var så att dödsolyckor bara berodde på Arbetsmiljöverkets resurser, varför har vi då sett ökning av olyckor under år då socialdemokraterna suttit i regeringsställning, sade Elisabeth Svantesson.

– Det handlar inte bara om resurser till myndigheter, utan också om hur resurserna används.  

Ministern återkom flera gånger till att huvudansvaret för arbetsmiljön ligger på arbetsgivarna.

Folkpartiets Ismail Kamil höll med arbetsmarknadsministern och menade att ökningen av arbetsrelaterade olyckor är marginella.

– Oppositionen letar efter fel och vill svartmåla. Vi borde tillsammans identifiera riskerna. Ökad kunskap är viktig, sade han.

Centerpartiets Göran Lindell betonade fackets viktiga roll för att sätta säkerhetsfrågor i fokus.

– Jag hoppas vi slipper svarta veckor som i höstas då flera personer omkom. Oppositionen pratar som om volym och kvantitet är allenagörande. Det handlar också om effektivet och kvalité.

Miljöpartiets Mehmet Kaplan var ensam med att lyfta fram skolans arbetsmiljö med fokus på eleverna.  

Sverigedemokraten Mattias Karlsson menade att arbetsmiljöfrågor kan låta tråkigt och byråkratiskt men att de berör oss alla.

– Vi har föreslagit mer resurser till arbetsmiljön och att återinföra ett statligt stöd för skyddsombudsutbildning. Det är tunt mer förslag från regeringen och oppositionen kan varken konkretisera eller finansiera sina förslag, sade han.

Vänsterpartiets Ali Estabi slog fast det i Sverige skett en maktförskjutning på arbetsplatserna. Otrygga anställningar som gör att anställda inte vågar ställa krav på god arbetsmiljö.

– Alla osäkra anställningar gör det svårt att upprätthålla den fackliga organisationsgraden. Det blir svårare att jobba systematiskt med arbetsmiljön.

Ali Estabi konstaterade att regeringen gjort förbluffade lite och att många på svensk arbetsmarknad har fått betala ett högt pris. Han hänvisade också till boken Döden på jobbet, utgiven av Dagens Arbete och författad av Elinor Torp, och beskrev hur riskfyllda jobb läggs ut på underentreprenörer.

Kristdemokraternas Andreas Carlsson höll med och talade om hur viktigt det är att arbetsgivare tar ansvar för sina entreprenörer.

– Parterna på arbetsmarknaden måste också ta sitt ansvar. Arbetsmiljöverkets har mindre resurser men deras arbete har effektiviserats, sade han.

Du kanske också vill läsa…

Alla är missnöjda – snart kan Las ändras igen

Alla är missnöjda – snart kan Las ändras igen

Både arbetsgivare och fackförbund är missnöjda med Lagen om anställningsskydd (Las), trots att den har filats på i decennier. Nu kan det vara dags igen – och anställningstryggheten har blivit en valfråga. DA reder ut hur lagen fungerar.

När började du jobba?

När började du jobba?

Pensions­åldern ska höjas, lika mycket för alla. Men få ställer frågan när du började att jobba. Många industriarbetare har gått direkt från grundskolan ut i arbetslivet – upp till tio år tidigare än tjänstemännen.

Sveriges unika lönesättning

Sveriges unika lönesättning

Hur låg får en lön vara? Faktiskt hur låg som helst. Sverige har ingen lag som bestämmer en miniminivå. Det är vi nästan ensamma om i Europa.

Striden om a-kassan

Striden om a-kassan

Sänkt tak, höjt tak, tuffare krav, lättnader för deltidsarbetslösa. A-kassans regler svänger fram och åter. Så vad gäller om du blir arbetslös? Och vad vill partierna förändra efter valet i höst?

TCO vill reparera a-kassan

De senaste tio åren har den svenska a-kassan försämrats mer än i jämförbara länder. I TCO:s förslag till en reformerad a-kassa blir ersättningen högre, avgiften lägre och trösklarna för kvalificering lägre.

Reglering eller inte – så svarar partierna

Vad anser ni om inhyrning av personal?

Så vill partierna lösa energifrågan

1. Hur vill ert parti säkra industrins energibehov? 2. Ska kärnkraften vara kvar eller avvecklas?

Så säger partierna om Fas 3

Avskaffa, förändra, behålla. Läs vad de olika riksdagspartierna vill göra med Fas 3.

Den hårda blicken skrämmer skiten ur mig

Arbogamötet år 1435. Adel, präster, borgare och bönder. Riksdagen som ett lydigt redskap i kungens händer. Hattar och mössor. Tvåkammarsystemet. Allmän rösträtt för män 1909, tolv år senare även för kvinnor. Och slutligen 1945, gamla, sjuka, handikappade, som försörjs av fattigvården, får också rösträtt.

Politikerna svarar: ska straffet för arbetsmiljöbrott skärpas?

Val 2014 Johan Linander, Centerpartiet: – Generellt är det ett problem att domstolarna dömer i den nedre delen av straffskalan. Vi vill också se att polisen blir bättre på att utreda de här brotten. När det kommer till företagsbot vill vi att den ska baseras på företagens ekonomi – den ska vara lika kännbar för […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?