Industriarbetarnas tidning

Från tystnad till triumf

28 januari, 2014

Skrivet av

Det var triumfens dag för Pete Seeger, en kylslagen januaridag för precis fem år sedan. Tillsammans med Bruce Springsteen sjöng han vid installationen av USA:s förste svarte president.

En triumfens dag för den sångare som en gång tystades för sina åsikter.

Seeger och Springsteen valde att sjunga This Land Is Your Land. Men de sjöng inte den vanligaste versionen. Upphovsmannen själv, Woody Guthrie, hade några extraverser i bakfickan som han tog fram vid speciella tillfällen. Två extraverser som var politiskt ännu vassare.

Just de verserna sjöng Seeger och Springsteen inför Barack Obama, mitt under den finanskris som höll på kasta världen in i en ny förödande depression.

Pete Seeger är död, 94 år. Började spela redan på 1920-talet som barn till en vänstersinnad musiksociolog. På 1930-talet drogs han till de sångare och artister som gav sina tjänster till den framväxande fackföreningsrörelsen. Hans arbetarsånger finns samlade på American Industrial Ballads (finns på Spotify).

Det var som medlem i grupper som Almanac Singers och Weavers som han nådde den stora publiken.

Med Almanac Singers nådde han en stor facklig publik i samband med den amerikanska fackföreningsrörelsens definitiva genombrott strax efter andra världskriget. Med Weavers fick han ett genombrott i hela USA genom inspelningen av Leadbellys Goodnight Irene som toppade den tidens försäljningslistor.

Men under 1950-talets kommunistjakt hamnade han i kylan liksom så många andra sångare, författare, filmmakare och skådespelare. Det var egentligen först i samband med folkmusikvågen i New York i början på 1960-talet – aktuell genom bröderna Coens nya film Inside Llewyn Davis – som Pete Seeger togs till nåder igen.

Han  kompromissade aldrig med sina grundläggande åsikter. Installationsspelningen inför Obama med Bruce Springsteen var logisk. Detta var tillfället att sjunga hela This Land Is Your Land, inklusive de mer anti-kapitalistiska verserna.

Nu är han död, 94 år gammal. En och annan av dagens storheter – från Bob Dylan till Bruce Springsteen – har anledning att skänka honom en tanke.

Pete Seegers fackföreningssånger har vandrat från Appalachernas gruvor och Detroits bilfabriker ut i världen. Och sångerna fortlever.

När företrädare för världens metallarbetarförbund hyllade sin avgående generalsekreterare Marcello Malentacchi för några år sedan exploderade sydafrikanerna i sång som mynnade ut i Pete Seegers röst i högtalarna och texten till Solidarity Forever rullade över en jättelik filmduk.

Solidarity Forever, denna sång som skrevs av en amerikansk facklig aktivist efter de blodiga strejkerna bland West Virginias kolgruvearbetare 1913 förkunnar ”utan våra hjärnor och händer kan inga hjul snurra”.

Det var just vad Pete Seeger ville säga.

Harald Gatu listar Pete Seegers 25 bästa låtar. 

Du kanske också vill läsa…

Sånger från en hjälte

Sånger från en hjälte

Den 19 november för 100 år sedan avrättades Gävlebon Joel Hägglund i USA . Men Joe Hills sånger lever än och har inspirerat Joan Baez, Bob Dylan, Woody Guthrie, Fred Åkerström – och Stephen King, skriver DA:s Harald Gatu.

Vackert eko från gruvan

Vackert eko från gruvan

Ike Everly var några år över de tjugo och redan trött på att jobba som gruvarbetare. Dagligen slet han i en av kolgruvorna utanför Brownie i Kentucky. Mitt i det väldiga gruvområdet som breder ut sig i bergskedjan Appalacherna.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Vi som har fyllt 40 hade fågeldansen och Lambada. Dagens ungdom hittar inspiration på helt andra håll. Eller? Hur nytt är det egentligen att flossa, dansa flapper och take the L?

Ny snurr på vinylskivan

Ny snurr på vinylskivan

Den var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

Sånger från andra sidan

DA:s Pontus Ohlin tipsar om tre jul- och nyårslåtar med stjärnor som slocknat.

7 retroboxar att lägga under granen

7 retroboxar att lägga under granen

En ståtlig låda med ett ogenomträngligt innehåll man bara storknar inför? Eller lyxbiljetten in i en spännande musikvärld? De bästa cd-boxarna har en tanke, ett tema. DA:s Harald Gatu guidar dig till sju pärlor.

Volvomontören blev megakändis

Volvomontören blev megakändis

305 583 407 spelningar har låten The Ocean hittills spelats på Spotify. För Volvomontören Mikael Persson har ett fritidsprojekt kastat om hela hans liv.

Gå ner till floden

Gå ner till floden

The River handlar om floden som symbol för hoppet om en bättre tillvaro. Berättaren Bruce Springsteen besöker Sverige två gånger i sommar.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.