Industriarbetarnas tidning

Lättare, smartare, renare – hård konkurrens om framtidens bil

14 januari, 2014

Skrivet av

ANALYS I Detroit samlas världens bilindustri just nu till den årliga mässan. En bilindustri som andas något lättare än under de senaste åren. De amerikanska bilmärkena är tillbaka, Volvo är åter ovanför vattenytan – och i en annan del av världen har Saab-fabriken fått nytt liv.

Att luften är något lättare att andas innebär knappast att bilkriget är över.

Fortfarande dras branschen med överkapacitet. Det vill säga: utbudet och möjligheten att tillverka är betydligt större än efterfrågan. 

Inte minst den europeiska bilindustrin haltar. Till viss del beroende på den segdragna eurokrisen. Bara hälften av Europas 160 bilfabriker nådde över 70 procents kapacitetsutnyttjande, enligt en konsultrapport från IHS Automotive.  En bilfabrik ska helst upp i 75–80 procents kapacitetsutnyttjande för att kunna hålla näsan över vattenytan.

Volvo personvagnar är ett av bilföretagen som lyckats hamna ovanför vattenytan igen. Enligt vd:n Håkan Samuelsson visar Volvo åter svarta siffror, man sålde 428 000 bilar i fjol efter en betydligt starkare höst än vår. En liten ökning mot året innan.

Samuelsson befinner liksom resten av branschen just nu på bilmässan i Detroit för att lansera nya konceptbilen XC Coupé. Mycket fokus har riktats mot Kina men det är den amerikanska marknaden som ökar snabbast just för tillfället och där har Volvo tappat hälften av sin försäljning jämfört med för tio år sedan. Och USA efterfrågar just den typ av stora premiumbilar som inte bara Volvo utan hela branschen tjänar mest på.

Samtidigt, i en annan del av världen, i Trollhättan vaknar Saab-fabriken till liv så sakteliga. Nya ägaren Nevs nyanställer på löpande band och just nu tillverkas bensindrivna 9-3:or i en takt på tio bilar i veckan (under Saabs glansdagar låg takten på 6-700 bilar per dag).

Även Trollhättan andas ny lyft. Parkeringen på Stallbacka industriområde har länge stått ödsligt tom, men inte längre. Runt 500 personer, inklusive konsulter, har idag sin utkomst från bilfabriken. Under våren kommer också de första elbilarna att byggas och levereras till staden Qingdao, som också är delägare till Trollhättefabriken.

Jakten på framtidens gröna bil kommer att intensifieras eftersom förbränningsmotorns dagar anses vara räknade.  

I år kommer Toyota, Honda och Hyundai börja serietillverka bilar som drivs med vätgas och där utsläppen bara består av – vatten.  Även Mercedes och Ford ligger långt framme med vätgasbilar.

Bilindustrin satsar alltmer av sina resurser på att hitta nya drivmedel, att göra bilarna lättare, att göra dem mer interaktiva och ”smarta”. De senaste fyra åren har bilindustrin satsat 8 procent av sin omsättning på forskning och utveckling – det är tre gånger mer än vad branschen gjorde under 2000-talets första decennium, enligt en rapport från Bostongruppen som återges i Financial Times.

Volkswagen, General Motors och Toyota satsar mest på forskning och utveckling. Volkswagen är det företag alla kategorier som lägger ner mest pengar på utveckling i världen just nu, mer än både Samsung och Microsoft poängterar Financial Times.

Tuffare utsläppskrav, mer krävande kunder och hårdare konkurrens om en begränsad marknad driver bilindustrin till att satsa mer på förnyelse än någonsin tidigare.

Du kanske också vill läsa…

”Vi är ju här för att jobba”

”Vi är ju här för att jobba”

Efter flera sorger startar nu ett nytt kapitel för biltillverkaren Nevs. Efter sommaren nästa år ska företaget börja tillverka elbilar i gamla Saab-fabriken. ”Det känns hur bra som helst”, säger metallklubbens ordförande Stefan Larsson.

Industrislakt eller nya möjligheter?

Industrislakt eller nya möjligheter?

Europas motorfabriker går en oviss framtid till mötes när bilarna elektrifieras. Men Volvo Cars anläggning i Skövde är tidigt ute och rustar sig för omställningen.

Nya arbetsmiljörisker när motorn går på el

Nya arbetsmiljörisker när motorn går på el

Varken bilmekaniker eller skyddsombud känner sig förberedda på omställningen.

”Nog är det dags att göra någonting”

”Nog är det dags att göra någonting”

Tjugo minusgrader hindrar inte Urban Lindfors från att ta elbilen till jobbet.

Volvo Cars satsar på egna elmotorer i Skövde

Volvo Cars satsar på egna elmotorer i Skövde

Glenn Bergström: Sysselsättningen tryggad när företaget investerar 700 miljoner kronor i motorfabriken.

Skövde dör inte med bensinmotorn

Skövde dör inte med bensinmotorn

Harald Gatu: Beskedet från Volvo Cars är mer än vad tiotusentals anställda i Europas motorfabriker kunnat drömma om.

Globalt fack vill ha rättvisa batterier i elbilarna

Globalt fack vill ha rättvisa batterier i elbilarna

Det globala facket IndustriALL vill se att hela tillverkningskedjan av batterimetaller blir långsiktigt hållbar

Kassako på löpande band

Kassako på löpande band

År 1979 rullade det på för svensk bilindustri.

”Vi behöver EU – och mer ödmjukhet”

”Vi behöver EU – och mer ödmjukhet”

Sverige behöver nya system för att trygga leverantörskedjorna, en positiv EU-politik och ödmjukt lärande, skriver Christian Berggren, professor och en en av författarna till boken ”Alternativ till outsourcing”.

Hur ska Volvo undvika att hamna vid sidan av?

Hur ska Volvo undvika att hamna vid sidan av?

Kinesiska Geely kan slå ihop sina bägge biltillverkare Volvo Cars och Geely Automotive till ett gemensamt bolag. Ännu ett tecken på att bilindustrin står inför sitt ”iPhone-ögonblick”, skriver DA:s Harald Gatu.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.